Politisk fange henrettet i Iran – advokaten og familien ble ikke varslet

Haidar Ghorbani. Foto: Kurdistanmedia, gjengitt med tillatelse.

Den østkurdiske politiske fangen Haidar Ghorbani ble henrettet i Iran tidlig om morgenen 19. desember uten at advokaten eller familien hans ble informert.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Rettsvesenet i Kurdistan-provinsen i Iran kom med en uttalelse, der de erklærte at Ghorbani hadde blitt henrettet i Sanadaj-fengselet. Ifølge uttalelsen ble Haidar dømt for «Baghi», og anklagelse deltakelse i drap på tre personer og medlemskap i Kurdistans Demokratiske Parti i Iran (PDKI)

Baghi er en dom i Iransk lov. Den som har begått baghi har gått til væpnet opprør mot regjeringen og kjempet mot grunnlaget til den islamske republikken Iran. Straffen for Baghi er henrettelse.

Arrestert i 2016
Haidar Ghorbani ble født 1. Juni 1973 i landsbyen Bezush utenfor byen Kamyaran i Kurdistan-provinsen. Faren hans, Ali Ghorbani, ble drept i 1980 av det iranske militæret.

Haidar ble arrestert i Oktober 2016 i Kamyaran sammen med svigerbroren sin Mahmoud Sadeghi. De to ble holdt på isolasjon i tre måneder uten å kunne kontakte familien.

LES OGSÅ: Av Sannar Araszadeh: Fortsatt streik på iransk sukkerfabrikk – Den kriminelle ledelsen går fri

Han ble dømt til døden i August 2020. I løpet av de siste månedene har menneskerettighetsaktivister gjentatte ganger forsøkt å få det iranske regimet til å stanse henrettelsen hans, med grunnlag i at tilståelsen hans kom under tortur.

Tilståelsen kom under tortur
FNs spesialrapportør om mennskerettigheter i Iran, javid Rehman, ga i september i år sammen med åtte menneskerettighetseksperter en felles uttalelse om at Haidar aldri hadde grepet til våpen, og uttrykte «alvorlige bekymringer om hans urettferdige dom og tortur i fengselet», ifølge euronews. De krever at dødsdommen må bli omgjort.

I august i år ba Amnesty International om reversering av dødsdommen og en rettferdig rettsak. De uttalte at Haidar hadde blitt tvunget til å tilstå under tortur.

LES OGSÅ: Dømt for «krig mot gud» – Iran henrettet nok en fange

Ifølge en uttaltelse Haidars advokat, Saleh Nikbakht, har gitt til radiofarda, har hans klient aldri gitt en skikkelig tilståelse for de angivelige forbrytelsene han har begått. Det eneste grunnlaget til saken er påstanden til den iranske etteretningstjenesten.

Senere samme dag som Haidar ble henrettet, ble broren, Hassan Ghorbani, arrestert av sikkerhetsstyrker.

Liket ikke utlevert til familien
Haidar Ghorbanis lik har ikke blit utlevert til familien, men begravet av den iranske etteretningstjenesten.

Ifølge lokale kurdiske nyheter har mange samlet seg foran huset til Haidar og fordømt det iranske regimet. Mange har skrevet på sosiale medier: «Vi glemmer aldri. Haidar vil aldri dø, men være i liv i hjertet til Kurdistans folk.»

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned