Tyrkia angriper media også i Norge

Andam Aziz intervjues av Sterk TV.

Erdogan har drept det tyrkiske demokratiet og nå starter angrepet på media utenfor landets grenser. Tyrkia vil stenge en TV-kanal som drives fra Norge.

Andam Aziz
Om Andam Aziz (12 artikler)
Andam Aziz er talsperson for kurdisk demokratisk samfunnssenter i Norge

Pressefrihet er en hjørnestein ethvert demokrati, men demokrati finnes ikke i Tyrkia lenger.

Av alle fengslede journalister i verden befinner en tredel seg i Tyrkia. Etter kuppforsøket i landet i juli 2016 har journalister blitt utsatt for massiv forfølgelse og fengsling. Mange har vært fengslet i månedsvis og er anklaget for terrorisme kun på bakgrunn av sin tilknytning til aviser og mediehus. Dessverre gjør dette at mange nå er skremt til taushet.

LES OGSÅ: Erdogan vant og demokratiet tapte i Tyrkia

Vil stenge skandinaviske medier
Mer enn 120 journalister og andre ansatte i mediebransjen er varetektsfengslet, og flere tusen er arbeidsledige etter at myndighetene har stengt 168 mediehus, aviser, TV- og radiokanaler og forlag siden kuppforsøket i fjor. Resultatet av denne bølgen av angrep på ytringsfriheten og pressefriheten i landet er følgende: Uavhengig journalistikk i Tyrkia er på kanten av stupet. Frykten for å bli fengslet for å kritisere myndighetene er veldig høy, og fører også til selvsensur. Rommet for kritisk og uavhengig journalistikk blir stadig mindre og prisen som betales for å være frittalende er høy.

I høst trappet Tyrkia opp kampen mot opposisjonelle medier og journalister i hjemlandet, men myndighetene kjemper nå hardt for å stenge medier i Skandinavia.

I et brev til Medietilsynet hevder det tyrkiske radio- og teletilsynet RTÜK at de kurdiske kanalene Med Nuce, Sterk TV, Newroz TV og Ronahi TV viser programmer som hyller og oppfordrer til terror.

LES OGSÅ: Diktaturet befester seg i Tyrkia og baner veien mot borgerkrig

Søker europeisk hjelp for å kvele ytringsfriheten
Kurdere har ikke mulighet til å se kurdisk tv fra Tyrkia, men de har rett til informasjon. Sterk TV har som ­mål å være stemmen til de som ikke blir hørt og å øke befolkningens allmennkunnskap, sa Ramin Mamedi som er leder for den norskregistrerte TV-kanalen Sterk TV.

Som en kurder og følger av Sterk TV kan jeg bekrefte det Ramin sier. De forteller om konflikten basert på profesjonalitet. Men det er tydelig at Erdogans regjering ikke tåler noe kritikk.

Idag bruker Tyrkia igjen alle midler for å stenge kurdiske TV stasjoner i Norge og Europa. Den tyrkiske staten har startet et omfattende angrep mot frie medier og opposisjonelle stemmer som er kritisk til Erdogan og AKPs regime i Europa. Det franske satellittselskapet Eutelsat vil stoppe sendinger kurdiske tv-stasjoner som STÊRK TV,  RONAHÎ TV og NEWS Channel etter press fra RTÜK og tyrkiske myndigheter.

STÊRK TV er den nasjonale kanalen for kurderne, er veldig viktig for kurdere i Europa og andre deler av Kurdistan. Det er via kanaler som STERK TV kurdiske barn lærer språk, tar vare på kulturen og sin egen identitet. Erdogan og Tyrkia vil legge ned kanalen med Europas hjelp.

Regjeringen kan ikke akseptere angrepene på media
RTÜK er medansvarlige for tyrkiske medier og har ingenting med kurdiske sendinger som STERK TV, Ronahi TV og News channel. Eutelsats oppfordring til å stoppe sendingene til disse tre kanalene er en politisk beslutning og et angrep på ytringsfriheten og pressefriheten.

Det er ikke heller første gangen Eutilsats følger Tyrkias politikk. I 2016 stengte de MED Nuce, Newroz TV og MMC-kanalen. Eutilsats handlinger i strid med standarder for presse -og medievirksomhet.

Derfor vil jeg på vegne av det kurdiske folket i Norge be den norske regjeringen og medietilsynet til å ikke akseptere Tyrkias forsøk på sensur og angrep på kurdiske medier i Norge og andre steder i Europa. Jeg håper at akademikere og journalister hever sin stemme i Norge og ikke tillater at Tyrkias fascistiske angrep på journalister og medier ikke kommer til Norge. Jeg oppfordrer alle frie stemmer til å delta på markeringen i dag 9. mai foran den franske ambassaden klokken 12:00 for verne om frie medier i Europa og Norge.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned