Antimuslimske sponsorer finansierer Oslo Freedom Forum

Foto: Pedel, Wikimedia Commons.

Amerikanske skattedokumenter Electronic Intifada har fått tilgang til avslører at Oslo Freedom Forums arrangør, Human Rights Foundation, har mottatt milliongaver fra ytre høyre i USA. De samme donorene har drevet omfattende sponsing av antimuslimske organisasjoner.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

Den skandalebefengte konferansen Oslo Freedom Forum (OFF) ble avsluttet i går. Som de foregående fire årene var heller ikke årets utgave uten kontroverser. Nok en gang ble en støttespiller fra militærkuppet i Venezuela i 2002 invitert for å snakke om menneskerettigheter og ytringsfrihet. Julio Borges, som årets kuppentusiast heter, krevde at alle demokratiske institusjoner skulle oppløses og at de folkevalgte skulle avsettes. Men slikt har vi jo blitt vant til fra OFFs gjester.

Hemmelige penger
Nytt av året er at Electronic Intifada har gjort en omfattende undersøkelse rundt OFF, dets leder og grunnlegger Thor Halvorssen, og hans organisasjon, Human Rights Foundation (HRF). Halvorssen, venezuelaner med norske aner, har til nå nektet å si hvor pengene til å stelle i stand konferansen kommer fra. I 2010 fortalte han Klassekampen at han måtte tenke på saken. Det kan ikke gå fort i rundt i hodet til den USA-baserte konservative aktivisten, for inntil Electronic Intifada kontaktet Halvorssen tidligere denne måneden hadde han fremdeles ikke kommet seg til å fortelle hvor konferansens penger stammer fra.

Når man ser på hva Electronic Intifadas journalist, Max Blumenthal, har funnet fram til gjennom tilgang til amerikanske skattepapirer, kan en forstå at det var vanskelig for Halvorssen å få summet seg til å fortelle verden fra hvor han hadde skrapt sammen penger til arrangementet sitt.

Antimuslimske donorer
The Sarah Scaife Foundation, kontrollert av den konservative donoren Richard Mellon Scaife, ga 1,9 millioner kroner til HRF, skriver Blumenthal. HRF står som arrangør av OFF og har Thor Halvorssen som eneste ansatte. Scaife skal ifølge Center for American Progress ha foret «den islamofobiske industrien» med drøyt 46 millioner kroner årene 2001-2009. David Horowitz Freedom Center mottok nesten halvparten av disse pengene. Senteret er hovedsponsoren til den berømte islamofoben Robert Spencer som hevder Det muslimske brorskap er i Barack Obamas indre sirkel. Horowitz selv er kjent for utspill som «Palestinerne er nazister. Hver og en av deres valgte representanter er terrorister.»

Lynde and Harry Bradley Foundation ga 850.000 kroner til HRF fra 2007 til 2011. Fondet delte også ut midler til nevnte Horowitz i tillegg til Daniel Pipes og Frank Gaffney. Pipes har laget filmer hvor det påstås at politisk islam er nåtidens nazisme og at 10-15 % av verdens muslimer, omlag 200 millioner mennesker, er en umiddelbar og eksistensiell fare for Vesten. Gaffney på sin side har laget en pamflett hvor han framholder at USAs muslimer konspirerer for å innføre sharia i landet, skriver Blumenthal.

Både Horowitz, Pipes og Gaffney blir sitert i Anders Behring Breiviks manifest. Spencer siteres 162 ganger.

Sammenhengen
Nå gjør jo selvfølgelig ikke dette Thor Halvorssen til en tilhenger av den norske høyreekstreme terroristen, og OFF blir ikke noen anti-muslimsk konferanse av overnevnte fakta. Likevel blir en del ting straks klarere når man ser at de samme folkene som sponser paranoide høyreekstreme og gale konspirasjonsteoretikere, gladelig hiver millioner etter Thor Halvorssen og Oslo Freedom Forum.

Plutselig er det kanskje ikke så underlig at Halvorssen inviterte sitt eget søskenbarn, Leopoldo López, til OFF to ganger de første to årene og utnevnte ham til «Hero of Human Rights» på tross av (eller kanskje på grunn av) at han deltok i militærkuppet mot Hugo Chávez demokratisk valgte regjering i 2002. Det blir mer logisk at sjefen for den venezuelanske TV-kanalen RCTV, Marcel Granier, også ble invitert på tross av (eller på grunn av) at hans kanal drev omfattende sensur og manipulering av TV-bilder under det omtalte militærkuppet, som vist i den irske dokumentaren The Revolution will not be Televised. Granier ble titulert «Voice of Freedom» av OFF.

Halvorssen og hans norske kompanjonger i høyresidens tenketank, Civita, nektet plent på at López hadde noe med kuppet å gjøre. Det ble litt vanskelig da Manifest Analyse publiserte en video av ham glisende inne i presidentpalasset like etter at den ulovlige maktovertakelsen var en realitet. Jeg ble ikke overrasket da nok en varm tilhenger og fasilitør av militærkuppet uanmeldt dukket opp under årets festival, men jeg må si at jeg trodde de skulle gjøre jobben noe vanskeligere for oss enn at Julio Borges var en av personene med taletid i Manifests gamle video (fra 1:30 og utover).

Nei til fredsprosess
Når vi vet at Halvorssens familie har lange tradisjoner på den partipolitiske høyresiden i Venezuela og at han har brukt en egenopprettet menneskerettighetskonferanse for å hjelpe søskenbarnet sitt og andre politiske allierte er det kanskje ingen som blir overrasket av litt mer nepotisme. Peter Thiel har gitt over 3,1 millioner kroner til Thor Halvorssens Human Rights Foundation. Thiel ble overrakt en pris av Halvorssen på den libertarianske filmfestivalen Libertopia i 2010 og ble neste år invitert som taler på OFF. Publikum og presse ble naturligvis ikke underrettet om Thiels uheldige dobbeltrolle. Ei heller ble de informert om hans holdning til demokrati: at han «ikke lenger mener at frihet og demokrati er kompatible» og at stemmerett til kvinner har gjort et «kapitalistisk demokrati til en selvmotsigelse», som Electronic Intifada skriver.

Det er kanskje heller ikke så overraskende at Thor Halvorssen støtter de ekstreme høyrekreftene i Colombia i deres kamp mot den pågående fredsprosessen i landet. At han tok en amerikansk TV-prest i forsvar, som hadde tatt til orde for å skyte den daværende demokratisk valgte presidenten i Venezuela, Hugo Chávez, faller også inn i et slags mønster. Noe underlig blir det da at HRF proklamerer på sine hjemmesider at de er en organisasjon som jobber for menneskerettigheter på hele det amerikanske kontinentet. Når man snakker om underlig kommer man ikke unna Halvorssens opptreden på radioprogrammet til den nevnte Frank Gaffney hvor den selverklærte menneskerettighetsforkjemperen fyrte opp under konspirasjonsteorier om at det var Russlands president Vladimir Putin som sto bak terrorangrepet i Boston tidligere i år.

Noe som i alle fall er underlig er at den norske regjeringen kan gi en støtte på 800.000 til Halvorssens prosjekt. Enda rarere er det at aktører som Plan, Helsingforskomiteen, Universitetet i Oslo og ikke minst Amnesty har lånt bort sine navn og noen til og med gitt penger til OFF – og det etter mange advarsler. Det må nevnes at OFF inviterer en rekke flotte menneskerettighetsforkjempere. Men faktum er at deres navn tilsmusses av at de deler konferansesal med menneskerettighetsforbrytere og tilhengere av grove overgrep, hvert eneste år fra Thor Halvorssens eget Latin-Amerika. Det kan også gi menneskerettighetskamp et omdømmeproblem når ytre høyre fløy misbruker denne edle saken for å fremme sin egen kuppkåte agenda og får støtte av viktige aktører.

Hvor går høyresiden?
Noe som er forståelig er at byrådet med Høyre, Venstre og KrF på slep gir penger til et arrangement hvor Civita står som medarrangør. Når Klassekampen kunne melde om at Venstres Ola Elvestuen var en sentral figur bak ikke bare å fortsette å bevilge til OFF, men å øke pengestrømmen, og at broren hans, Per, har hatt sentrale verv i både OFF og Ny Tid, som er deleid av Halvorssen, kan det dessverre se ut til at nepotismen har smittet over på de norske delarrangørene og deres medsammensvorne.

Et legitimt spørsmål er om den norske høyresida ikke burde kjenne sin besøkelsestid og trekke seg ut av prosjektet. Vel er det hyggelig når internasjonale medier kommer uten et kritisk spørsmål med i bagasjen, men man må da kunne kreve et minstemål av anstendighet, selv av politikere, når det er menneskerettighetsarbeid det er snakk om. Føler de ikke det minste skam når de må bortforklare at de inviterer kuppmakere og apologeter for massakrer til å stå side ved side med folk som setter livene sine på spill for å oppnå grunnleggende rettigheter for seg og sine?

Dessverre ser det ut til at de synes det de driver med er helt greit. Eller i alle fall greit nok til at det er verdt det når all den positive medieomtalen skal tas med på plussiden. Hvis menneskerettighetsengasjementet på den norske høyresiden ikke er mer seriøst enn at brorparten av innsatsen blir lagt inn i en konferanse som har som opplagt mål å renvaske skitne politiske allierte fra Latin-Amerika, kan de i alle fall være ærlige om hva de driver på med. Men da forsvinner jo også hele poenget.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned