Dømt for «krig mot gud» – Iran henrettet nok en fange

Javid Dehghan Khal ble henrettet av iranske myndigheter lørdag 30. januar.

28 mennesker har blitt henrettet i Iran den siste måneden. De fleste er etniske minoriteter. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Javid Dehghan Khal, 31 år gammel, ble henrettet i Zahedan-fengselet i Iran, lørdag 30. januar, har det iranske rettsvesenet bekreftet. 

Javid ble fengslet i mai 2017 av styrkene fra den islamske revolusjonsgarden og ble dømt til døden for Moharebeh på norsk «å ha ført krig mot Gud» og samarbeid med politiske partier mot det iranske regimet, melder BBC.

FNs høykommissær for menneskerettigheter har oppfordret iranske myndigheter å stoppe henrettelsen av Javid. Amnesty International sier også at dommen hans er basert på tilståelser under hard tortur. 

LES OGSÅ: Iransk arrestasjonsbølge rammer kurdiske aktivister

Det Iranske rettsvesenets offisielle nettside rapporterer at Javid var en leder for den sunnimusimske militante gruppen Jaish-e-Adl. 

Jaish-e-Adl er en væpnet gruppe som presenterer seg som «hæren for Rettferdighet og likeverd». Iran beskylder gruppen for å ha tilknytning til al-Qaeda. Jaish-e-Adl er aktiv spesielt i provinsen Sistan og Balutsjistan i Iran, hvor de kjemper for løsrivelse fra Iran.

Iran Human Rights har fordømt henrettelsen av Javid på det sterkeste og oppfordret det internasjonale samfunnet og det iranske sivilsamfunnet til å svare på fordømmelsen av bølgen av henrettelser av balutsjiske fanger. 

Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter har det i løpet av den siste måneden minst 28 mennesker henrettet i Iran og de fleste av dem av etniske minoriteter. 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned