Svensk utenriksminister reiser ikke til Tyrkia i protest mot Syria-invasjon

Margot Wallström i møte med Estlands utenriksminister ved en tidligere anledning (foto: Estlands utenriksdepartement)

Som en reaksjon på Tyrkias invasjon av Afrin har Sveriges utenriksminister Margot Wallström utsatt et statsbesøk til Tyrkia.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Tormod Fjeld Lie

Sveriges Radio rapporterer at den svenske utenriksministeren, Margot Wallström, avlyser en reise til Ankara om to uker. Under reisen skulle Wallström etter planen møte Tyrkias utenriksminister. Ifølge Sveriges Radio var det også planer om å møte den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan.

Avlysningen er en diplomatisk markering fra den svenske regjeringen mot Tyrkias folkerettslige invasjon av Afrin-regionen i Nord-Syria, som startet for drøyt to uker siden.

LES OGSÅ: «Tyrkia ut av Afrin! Lenge leve YPG!» – Osloprotest mot Tyrkias invasjon av Syria

I Norge har utenriksminister Ine Eriksen Søreide kun uttalt seg om Tyrkias invasjon i forbindelse med et spørsmål fra Rødt-representant Bjørnar Moxnes i stortingets spørretime 2. Februar. Da sa Søreide at: “Nato og Norge erkjenner at Tyrkia etter forholdene kan ha legitime sikkerhetsinteresser i grenseområdene mot Syria”.

Hun uttrykte også at den offisielle holdningen var at konflikten burde løses med politiske og ikke militære midler. Videre sa hun at “Dette syn fremholdes av Regjeringen i bilaterale og multilaterale sammenhenger, også overfor representanter for tyrkiske myndigheter”. Utover dette har ikke regjeringen kommet med noen offentlig uttalelse.

Ikke lenge etter invasjonen gikk tidligere statsminister i Norge og nåværende generalsekretær for NATO, Jens Stoltenberg, ut og forsvarte Tyrkias rett til selvforsvar i Afrin.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned