Sjeføkonom: Regjeringa har tatt fra pensjonister det de har gitt i fjerning av formueskatt og arveavgift

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ Arbeids- og sosialdepartementet

Underregulering av pensjonene tilsvarer to av skatte- og avgiftsreformene som har gitt mest til landets rikeste.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

– Regjeringen tviholder på reguleringsforskriften. Fire år med reell inntektsnedgang for pensjonistene, marginalt på pluss-siden i år. Regjeringen har spart 7,5 milliarder kroner siden de tiltrådt på pensjonistene. Det tilsvarer de pengene de har brukt på å fjerne arveavgiften og redusere formueskatten, sier Erik Orskaug til FriFagbevegelse.

Orskaug er sjeføkonom for Unio, Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede.

LES OGSÅ: Pensjonsranet utvides

Han mener det nye reguleringsregimet, hvor regjeringa gir pensjonistene 0,75 prosent mindre enn det som forhandles fram i hovedoppgjøret, ikke er slik Stortinget faktisk ønsket det da det blei vedtatt. Han mener det burde reguleres med gjennomsnitt av prisvekst og lønnsvekst, noe han får støtte av hos LO, og det er på det grunnlaget han kommer fram til at regjeringa har spart 7,5 milliarder på pensjonistene.

Fjerning av arveavgiften og redusering av formueskatten har vært to av regjeringas fremste skatteletter, men også noe de har møtt mye motstand for, da begge reformene vil tjene de aller rikeste klart mest. Dette kommer på toppen av den kontinuerlige kritikken av regjeringa for å favorisere de rikeste helt fra de gikk inn i regjering i 2013.

– Jeg er glad for at det ligger an til at alderspensjonistene får en god økning i pensjonene, sier arbeids- og sosialminister Anniken Haugli (H) ifølge NTB.

I fire år har pensjonistene hatt nedgang i realinntektene, mens det i år blei ei knapp økning. Det har ført til sterke reaksjoner og leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, hevder ordningen er urettferdig og krever forhandlingsretten tilbake.

LES OGSÅ: Ny blåblå ulikhetsrekord: De ti prosent rikeste eier 51,6 prosent av Norges formue

– Da kunne man for eksempel hatt muligheten til både en lavlønnsprofil og en likestillingsprofil, akkurat som i det ordinære lønnsoppgjøret. Derfor burde vi få forhandlingsrett, sier han til Dagsavisen.

Davidsen nekter nå å skrive under på årets oppgjør. Pensjonistforbundet har over 300.000 medlemmer og varsler nå demonstrasjon utafor Stortinget.

— Det var aldri meningen med pensjonsreformen at pensjonistene skulle tape kjøpekraft flere år på rad. Jeg forstår godt at pensjonistene er skuffet. Det er de med god grunn. Det kan ikke fortsette sånn, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Dagbladet.

Det er gryende misnøyde med regjeringas handtering av reformen i flere av partiene og det ligger an til at pensjon kan bli en stor sak i stortingsvalget i 2021.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned