Det tyske parlamentet fordømmer BDS – kaller bevegelsen antisemittisk

Demonstrasjon for boikott av Israel i Frankrike. Foto: Creative commons.

Israelske akademikere protesterer og BDS-bevegelsen beskylder det tyske parlamentet for løgn og å ha sveket tysk demokrati.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

17. mai stemte det tyske parlamentet, Bundestag, gjennom en resolusjon som fordømmer BDS-kampanjen som antisemittisk. BDS står for boikott, deinvestering, sanksjoner og retter seg mot Israel for å få slutt på okkupasjonen av Palestina og sikre returrett til palestinske flyktninger. Det blei også bestemt at den tyske staten skal kutte alt av finansiering til organisasjoner som er en del av BDS-bevegelsen.

Samtlige partier i Bundestag stemte for forslaget foruten venstrepartiet Die Linke og Alternative für Deutschland (AfD) på ytre høyre. Die Linke la fram en tekst som fordømmer spesifikk antisemittisme fra BDS, mens AfD ønsket å forby bevegelsen og påsto at antisemittisme kommer fra venstre og islam.

LES OGSÅ: FN-rapport: 189 palestinere i fredelige protester drept av Israel — Corbyn vil svare med våpenembargo

Avstemningen blei kjent kun to dager før den blei lagt fra for parlamentet 17. mai. Den er ikke bindende, men det ventes at ytterligere tiltak fra tyske myndigheter vil følge.

«Argumentasjonsmønsteret og metodene til BDS-bevegelsen er antisemittiske», slås det fast. Å boikotte israelske varer, artister, akademiske institusjoner som står i ledtog med okkupasjonsmakten, blei sammenligna med de nazistiske boikottene av jøder før andre verdenskrig.

BDS-bevegelsen har lyktes i å få en rekke artister til å trekke seg fra spillejobber i Israel samt å få selskaper til ikke å importere produkter laget på okkupert palestinsk jord. Nå pågår en kampanje for boikott av finalen i Eurovision Song Contest som holdes i Tel Aviv i kveld. Bevegelsen henter sin inspirasjon fra boikotten av Sør-Afrika som bidro til å få slutt på apartheidregimet.

LES OGSÅ: Irland vedtar boikott av varer fra israelske bosettinger

Israels nylig gjenvalgte statsminister, Benjamin Netanyahu, uttrykte støtte til resolusjonen, ifølge Reuters.

I en uttalelse fordømmer BDS-bevegelsen de tyske politikerne og kaller det anti-palestinsk mccarthyisme, «et svik mot internasjonal lov, tysk demokrati og kampen mot anti-jødisk rasisme».

BDS-bevegelsen er forankra i den universelle erklæringen om menneskerettigheter og fordømmer enhver form for rasisme, inkludert all antisemittisme. BDS retter seg mot medvirkning, ikke identitet. Den akademiske og kulturelle boikotten av Israel er strengt institusjonell og retter seg ikke mot individuelle israelere. Det tyske parlamentet lyver.

Utdrag fra uttalelse av den internasjonale BDS-bevegelsen

Axel Müller fra Kristeligdemokratene mente at BDS-bevegelsen tidvis var påvirket av propagandaen til det tyske naziregimet. Ytre høyre-partiet Alternative für Deutschland ønsket å gå lengre enn det politiske sentrum og vil sjøl fjerne tyske minnesmerker for jødeutryddelsen og kalt nazismen en liten flekk med fugledritt i en lang tysk historie, med ønske om heller å lære bort positive ting om tysk historie skolen.

Et opprop fra 60 israelske akademikere, både støttespillere og motstandere av BDS, uttrykker bekymring for likestillinga av BDS med antisemittisme. De ba Bundestagen ikke vedta resolusjonen, men til ingen nytte.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned