«Tyrkia ut av Afrin! Lenge leve YPG!» – Osloprotest mot Tyrkias invasjon av Syria

YPG/J sine faner, sammen med Rojava flagget (Foto: Tormod Fjeld Lie)

Ungkurd samlet det kurdiske miljøet og støttespillere for å vise motstand mot Tyrkias invasjon og Norges håndtering.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Tormod Fjeld Lie (tekst og foto)

 ”Tyrkia ut av Afrin! Lenge leve YPG!”

Hundrevis av demonstranter ropte i takt med trommelsagene. Vimpler fra YPG/J, folkevernsenhetene, vaiet i vinden sammen med flagg for den kurdiske nasjonen, føderasjonen Rojava og det demokratiske unionspartiet.

Fire kvinner i hvite kjortler og små barnedukker, begge rødmalt for å symbolisere blod, gråter inn i mikrofoner fra podiet. De skal illustrere de veldige lidelsene kurderne i Afrin i Syria opplever.

Erdogan terroriserer sivilbefolkningen i Afrin, flankert av Stoltenberg og Putin. (Foto: Tormod Fjeld Lie)

En mann med en Erdogan-maske går illevarslende rundt de, flankert av to menn med Putin- og Stoltenberg-masker. Erdogan veksler mellom å slå kvinnene og klemme Stoltenberg og Putin, som begge gir han tommel opp. ”Fascist Erdogan! Terrorist Erdogan!” ropes i takt fra folkemassen.

LES OGSÅ: Tyrkia invaderer kurdisk Syria

Meld dere ut av partier som ikke støtter kurdere

Andam Aso Aziz mener kurdere ikke burde støtte tyrkiskvennlige partier

— Vi ba alle de politiske partiene hit i dag for å snakke, sier co-leder i Ungkurd Andam Aso Aziz etter å ha takket Rødt leder Bjørnar Moxnes for hans appell. — Det var bare Rødt og SV som svarte oss. Rødt var det eneste som kom, SV kunne dessverre ikke.”

Han fortsetter med å oppfordre alle kurdere til å melde seg ut av politiske partier som ikke støtter kurderne nå. Spesielt Arbeiderpartiet får gjennomgå: ”Deres tidligere leder og nåværende NATO-sjef Jens Stoltenberg har sveket kurderne i Afrin”, sier Aziz fra podiet.

Forrige uke gikk Jens Stoltenberg ut og forsvarte det han kalte ”Tyrkias rett til selvforsvar i Afrin”.

Norge må vise hva de står for
Demonstrasjonen beveger seg gjennom Oslo mot Youngstorget. Jeg tar en prat med de to syriske kurderne Mohammed Dawod fra Kobane og Imad Usman fra Al-Hasakah. Imad har bare bodd i Norge i ett år, og vil helst at Mohammed, som snakker mer norsk, skal ta seg av pratingen.

— Vi vil vise vår solidaritet med folket i Afrin. Spesielt de sivile. Tyrkia bomber sivile helt bevisst. Det de prøver på er å drepe flest mulig, sier han.

Iman(t.v) og Mohammed mener Norge burde ta avstand fra Tyrkias invasjon.

På spørsmål om hva de mener Norge kan gjøre for å bedre situasjonen, gir de klar tale.

— Norge må slutte å støtte Tyrkia, sier Mohammed. — I denne saken må de ta en skikkelig stilling. Norge syntes det er viktig med verdier og moraler, men nå må de vise verden hva dette betyr. Norge må vise hva de står for.”

LES OGSÅ: Støtt kampen for et demokratisk, føderalt Syria

— Norge selger også bomber til Tyrkia. Dette er bomber Tyrkia bruker til å bombe sivilbefolkningen og drepe barn. Dette er ikke bra. Vi kurdere vil bare leve i fred og frihet, vi vil ikke skade eller drepe andre mennesker. Det blir helt feil at Norge har et sånt forhold til Tyrkia, skyter Imad inn.

— Mye av problemet er at norsk media ikke snakker om dette. For to dager siden døde en kvinne i kampen mot Tyrkia. De Tyrkiske troppene tok av henne klærne, kuttet av henne brystene og dro henne gjennom gatene mens de filmet og ropte allahu-akbar. Norske medier skriver ingenting om dette. Dette er en terrorstat, konkluderer Mohammed og referer til Barin Kobani, som ble drept av tyrkiskstøtte syriske leiesoldater.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned