FN-rapport: 189 palestinere i fredelige protester drept av Israel – Jeremy Corbyn vil svare med våpenembargo

Labour-leder Jeremy Corbyn. Foto: Chatham House

FN-rapport konkluderer med at Israel med overlegg skøyt og drepte barn, funksjonshemmede, journalister og helsearbeidere i fredagsprotestene den store tilbakevendingsmarsjen i Gaza. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I den foreløpige utgaven av FN-rapporten som gransker hendelsene rundt fredagsprotestene i Palestina det siste året — den store tilbakevendingmarsjen — er konklusjonene klare. 189 palestinere har blitt drept på palestinsk område av den israelske okkupasjonsmakten. Israel har bevisst og overlagt drept barn, folk i rullestol og på krykker, helsearbeidere og journalister.

I prosessen for å komme fram til konklusjonene har kommisjonsmedlemmene utført over 300 intervjuer, gått gjennom drøyt 8.000 dokumenter deriblant legerapporter og sett på store mengder video fra hendelsene.

LES OGSÅ: Irland vedtar boikott av varer fra israelske bosettinger

Av de 189 drepte falt 183 som følge av bruk av skarp ammunisjon fra Israels side. Israelske soldater skøyt med presisjonsvåpen inn i palestinsk territorium fra israelsk side. 70 av de 183 drepte blei skutt i hode eller nakke.

Rapporten konluderer med at demonstrasjonene som nå har gått hver fredag i over et år må regnes som fredelige sjøl om det har vært tilfeller av vold fra palestinsk side. Tre av de drepte omtales som «klart merket helsepersonell». To av de drepte var journalister. 39 journalister blei skada. Rapporten tar for seg flere tilfeller av journalister som blei mål for israelske kuler på tross av at de hadde hjelmer og vester hvor det klart sto at de var pressefolk. Også funksjonshemmede måtte bøte med livet. Blant dem flere på krykker og en som hadde amputert begge bein. Foratterne av rapporten fant det bevist at Israels styrker bevisst valgte personer disse gruppene som mål.

Blant reaksjonene på funnene var Labour-leder Jeremy Corbyn som krevde en våpenembargo mot Israel.

«Storbritannias regjering må utvetydig fordømme drapene og fryse våpensalg til Israel», skreiv partilederen på Twitter.

LES OGSÅ: Corbyn til europeiske sosialdemokrater: Forkast nyliberalismen og skap en økonomi for arbeidsfolk

Corbyn har også tidligere tatt til orde for at våpensalg til Israel må stanse.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned