Ny forskning: Churchill, ikke tørke, sultet i hjel tre millioner indere

Winston Churchill og ofre for hungersnøden i Bengal i 1943.

Ny forskning viser at Winston Churchills politikk av mattyveri fra den indiske kolonien førte til den bengalske hungernøden. Tørken traff sitt høydepunkt to år før.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Forskere fra India og USA har nylig lagt fram resultater som forteller en annen historie om den bengalske hungersnøden enn den britiske myndigheter har ønsket å formidle. Tre millioner indere sulta i hjel som følge av den britiske kolonimaktas styre, under nasjonalhelten Winston Churchill jernhånd, ikke som følge av tørke.

Forskerne har brukt værdata til å beregne fuktigheta i jorda i seks indiske hungersnøder fra 1873 til den siste i Bengal i 1943. Resultatet er nedslående og truer med å rive glorien av hodet til den populære konservative politikeren.

— Dette var en unik hungersnød, skapt av politiske mangler framfor mangel av monsoonregn, sier en av forskerne, Vimal Mishra ifølge The Guardian.

Ofre for matmangelen. Foto: Stateman of Kolkata

LES OGSÅ om Winston Churchill: Problematiske pengesedler og selektiv politisk glemsel

Mer regn i sulteåret
De kom fram til at alle de andre hungersnødene var framprovosert av tørke, men ikke denne. Det er ikke første gang beskyldningene har blitt kasta mot Winston Churchill og Storbritannia for deres rolle i at tre millioner indere sulta i hjel i 1943. For å holde i gang den britiske krigsmaskinen stjal kolonimakta mat og andre ressurser fra India. I tillegg konfiskerte britene ris og andre matvarer som kom inn sjøveien under påskudd av at det ikke skulle havne i hendene på Japan.

I 1943 regna det mer enn gjennomsnittlig i området og tørken i perioden traff sitt høydepunkt i 1941.

Det området som den gang het Bengal består i dag av det indiske Vest-Bengal og områder av Bangladesh øst for grensa.

LES OGSÅ om Margeret Thatchers virke: Ding dong — ett år etter

Fullstendig skapt av politikk
Den indiske journalisten Madhusree Mukerjee dokumenterte i boka Churchill’s Secret War at det britiske parlamentet flere ganger blei advart om at ressursranet kunne føre til massedød i India. Mukerjee mener også at dødstallet ligger på 4,5 millioner, ikke 3.

Da Churchill sjøl blei konfrontert med sulten hans politikk skapte svarte han med å skylde på inderne som «paret seg som kaniner» og fulgte opp med å spørre hvorfor Mahatma Gandhi ikke var død hvis det var så ille i India.

— Det har ikke vært noen større hungersnøder etter sjølstendigheta så da vi starta undersøkelsene tenkte vi hungernødene hadde vært forårsaka av manglende irrigasjon sa Mishra til CNN.

— Hungersnøden i Bengal var fullstendig skapt av feilet politikk.

Fremdeles et ikon
Winston Churchill blei etter andre verdenskrig et nasjonalsymbol for Storbritannia etter å ha vært statsminister gjennom krigsårene. På tross av brutal politikk mot koloniene, bruk av giftgass mot kurdere og afghanere, bruk av konsentrasjonsleir med dødelig utfall mot kenyanere på 1950-tallet og en rekke rasistiske og antisemittiske uttalelser er Winston Churchill fremdeles ansett som et idol av mange på den konservative høyresida.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre bruker et bilde av Churchill som profilbilde på Twitter og det står en statue av den avdøde statsministeren på Solli Plass på Oslos vestkant.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned