Norge må ta avstand fra sanksjonene og USAs innblanding i Venezuela

Fra demonstrasjonen mot intervensjon i Venezuela i Oslo 1. februar.

Norges regjering må utvetydig ta avstand fra USAs støtte til statskupp i Venezuela og de dødbringende økonomiske sanksjonene. Det er klare brudd på FN-pakten og kan føre til borgerkrig i landet.

Synne Høyforsslett Bjørbæk
Om Synne Høyforsslett Bjørbæk (6 artikler)
Synne Høyforsslett Bjørbæk er fylkestingsrepresentant for Rødt Nordland.

Kjære venner!

Min svigerfar Juan Carlos kom til Norge som politisk flyktning fra Chile. Han satt fengsla under Augusto Pinochets militærdiktatur. Han sa til meg i går at «Synne, Det er sånn at demokratiet i latinamerikanske land gjelder bare så lenge høyresiden vinner valget. Det er helt avgjørende å støtte Venezuela nå». Dette budskapet bør være tydelig for alle som kjenner historien.

For USA sin historie i Latin-Amerika er lang og blodig.

Gjennom statskupp og støtte til fascistiske diktatur i Guatemala, Chile, El Salvador, Argentina, Costa Rica, Nicaragua, Paraguay, Peru, Brasil, Cuba og Uruguay!

Gjennom systematisk økonomisk utplyndring, og gjennom vold, massakrer, folkerettsstridige blokader og undertrykking av fattige har USA spredt elendighet over kontinentet i tiår etter tiår.

23. januar erklærte lederen av Venezuelas nasjonalforsamling, Juan Guaidó, seg sjøl som president i Venezuela. Kort tid etterpå uttrykte Donald Trump, og flere av USAs nærmeste allierte i regionen støtte til kuppet.

Dette føyer seg inn i ei utvikling med stadig mer aggressiv framferd mot Venezuelas lovlig valgte regjering. Foruten de økonomiske sanksjonene mot Venezuela, som er fordømt av FNs menneskerettighetsråd, har Trump ved flere anledninga åpnet for å bruke «alle tilgjengelige midler» mot Venezuela! Det her betyr krig. Mest sannsynlig en stedfortredende krig.

Denne formen for intervensjon er den samme som mine svigerforeldre opplevde i Chile i 1970-73. Også da finansierte de opposisjonen, skapte kaos, matvaremangel, medisinene forsvant fra butikkene, det ble gjennomført sabotasjeoperasjoner og så videre. Målet med sånne sanksjoner er å gjøre livet så ulevelig at folk føler seg tvunget til å gjøre opprør. Norge er med på blokaden som sulter ut folk og nekter dem tilgang på medisiner. Dette må stanses!

Styresmaktene i USA som nå påstår at de er bekymret for demokratiet var ansvarlig for statskuppet i Chile og 17 års millitærdiktatur. De er ansvarlige for at kamerater forsvant sporløst. Tusenvis av mennesker ble drept og torturert.

Mannen som Trump har satt til skape demokrati i Venezuela — Elliot Abrams — er dømt for å ha bevæpna contrabevegelsen i Nicaragua og prøvd å hvitvaske de USA-støtta dødsskvadronenes massakrer av kvinner, menn og unger i El Salvador.

Når Ine Eriksen Søreide sier at Norge kan bidra til å tilrettelegge for en løsning som inkludere nyvalg, så er det en støtte til kravene som USA, EU og den borgerlige opposisjonen innad i Venezuela vil presse igjennom med ett mål for øyet: Å bli kvitt den lovlig valgte presidenten Maduro til fordel for en reaksjonær og lydig president, og slik vinne hegemoniet i Latin-Amerika.

Sjøl om det kan være grunnlag for å kritisere en del av Maduros politikk, så går det ikke an å underslå at blokaden har tvunget demokratiet og økonomien i kne. Det pågår en klassekamp.

Forsøkene på statskupp og økonomisk krigføring har aldri handla om demokrati eller menneskerettigheter — og det gjør det heller ikke nå.

Det dette handler om er olje og lojalitet til Washington.

Vi kan ikke vær med på å sette inn en ny Bolsonaro i Venezuela!

Venezuela besitter verdens største oljeressurser. Disse ressursene vil Trump ha fatt på.

Men det er ikke Donald Trump som skal bestemme i Venezuela!

Det er ikke EU eller Macron!

Og det er ikke Søreide!

Manos fuera de Venezuela!
Få hendene vekk fra Venezuela!

Denne tilretteleggelsen for statskupp er ikke bare et klart brudd på FN-pakten. Det kan føre til borgerkrig som kan trekke med seg både regionale og internasjonale stormakter. Konsekvensene kan bli grusomme. Vi står overfor et potensielt blodbad!

Norge må lære av tidligere feil, vi må lære av kaoset og nedslaktinga av sivilbefolkninga som vi har vært med på i Irak, Afghanistan, Libya og Syria.

I helga skal landsstyret i Rødt behandle en uttalelse om Solidaritet med Venezuela og krav til den norske utenriksministeren.

Nå må Norges regjering utvetydig ta avstand fra USAs støtte til statskupp i Venezuela, og bidra til å stanse de dødbringende økonomiske sanksjonene mot landet. Folket i Venezuela må sjøl få avgjøre sin framtid.

Solidaridad con el pueblo venezolano!

Teksten er en tilpasset versjon av en appell som ble holdt i forbindelse med demonstrasjonen «Nei til kupp og militær intervensjon i Venezuela».

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

32 kommentarer på Norge må ta avstand fra sanksjonene og USAs innblanding i Venezuela

 1. Nå er det jo kommunistisk diktatur som er problemet i Venezuela, og kommunistisk diktatur er det jo bra om andre land hjelper folket i Venezuela med å bli kvitt.
  Hvorvidt dagens diktator kom til makten på demokratisk vis kan vel diskuteres, men at folket i landet har moralsk rett til nyvalg når det hele bare blir verre og verre for de er jo hevet over en hver tvil.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2019-02-02 kl 17:07 //

   Kommunistpartiet i Venezuela er i opposisjon.

   • Ja, hørte på nyhetene nå for litt siden at de militære er i ferd med å snu ryggen til diktatoren og er i ferd med å støtte en midlertidig regjering som skal administrere nyvalg.

   • AvatarChris J. Øy // 2019-02-02 kl 21:13 //

    ..til et diktatur

    • Til et demokrati. Man kan ikke bare slenge om seg med påstander uten å ha noe å vise til.

     • AvatarChris J. Øy // 2019-02-06 kl 15:14 //

      Hvordan gikk valget på ny nasjonalforsamling sist valg i 2015?
      Hvordan respekterte sittende makt sitt folks stemmegivning, og hvilken konsekvens fikk valget for den nasjonalforsamling som sittter der i dag?
      Hva betyr begrepet «demokrati» sett mot svarene på spørsmålene stilt over?

     • AvatarChris J. Øy // 2019-02-08 kl 14:21 //

      Hvorfor svarer du ikke?

     • Rolig nå. Venezuela har internasjonale valgobservatører til stede under alle de ekstra valgene de blir nødt til å avholde.
      Jeg lurer på hvem disse illsinte Maduro-haterne i Norge er, dette er helt klart fortroppen hvis Norge en dag blir fascistisk. Ikke nordnorske trygdemottakere som stemmer Frp, men folk med over snittet god lønn som stemmer Høyre og hater sosialisme og kommunisme, i all hovedsak menn.

     • AvatarChris J. Øy // 2019-02-08 kl 21:48 //

      Men dette er jo bare en simpel avledningskommentar. Alternativt har vi ett eller flere mulige forklaringer:
      1. Du antar at motdebattanten ikke kjenner omstendighetene rundt siste valg.
      2. Du har selv ikke satt deg inn i hvordan sittende parti løste konsekvensene av forrige valg på nasjonalforsamling.
      3. Du foretrekker å ikke akseptere realitetene om de ikke er i samsvar med egen overbevisning.
      Til slutt kommer et smått nødvendig spørsmål:
      Hvorfor er valgobservatører i det hele tatt et relevant poeng i denne saken?

  • Venezuela er ikke kommunistisk og heller ikke mer diktatur enn andre land som kaller seg demokrati.

   • Tja, det er jo din mening.
    Det faktiske forhold viser jo noe helt annet…..

    • Norge er trolig mer sosialistisk enn Venezuela. Leste noe sånt som at 70 % av landets eiendommer er på private hender. Media driver med desinformasjon, så forstår folk tror Venezuela er et kommunistisk diktatur. Problemet til Venezuela er at det er for lite kommunistisk, altfor innblandet i den kriminelle globale verdensordenen.

     • Det kan aldri bli for lite kommunisme!

     • AvatarChris J. Øy // 2019-02-07 kl 15:04 //

      Løgn, løgn, løgn.
      Venezuela nasjonaliserte vekk kompetanse og ekspertise, plyndret næringslivet og byttet bort alt av verdi med lojalitet mot sittende makt. Viktig å påpeke at det ikke var sosialismen de krevde lobalitet mot, men strukturene i maktapparatet.
      Det er ikke sosialismen som har tatt livet av Venezuela, men konsekvensen av sosialismen.

   • AvatarJallaman // 2019-02-06 kl 12:06 //

    Betyr det at du mener Venezuela kan sammenlignes med Norge og andre land i Europa?

    • Venezuela har demokratiske valg, det er INGEN seriøse kilder som sier noe annet. Faktisk må de har verdensrekord i valg etter hvert.

     • AvatarJallaman // 2019-02-07 kl 09:26 //

      Vi kan være enig om at de avholder valg. Men har hørt om noe som heter valgfusk?

      For å sitere Stalin:
      «Det betyr ikke noe hva folk stemmer, men hvordan man teller opp»

     • Men dette blir jo bare påstander du slenger ut. Jeg kan jo også si alt mulig sånt. «I Japan bor det lilla marsboere, den svenske kongen er egentlig en 400 år gammel sigøynerdame, jeg er Gud» osv… Men det betyr jo ikke at det stemmer for det. Venezuela har et elektronisk valgsystem med internasjonale observatører til stede. De er vel snart verdensmestere i å vinne valg.

     • AvatarJallaman // 2019-02-09 kl 09:56 //

      Det er ikke jeg, men blant annet 14 søramerikanske land som hevder dette.
      Men du vet sikkert best. Så hvis du tror på det du skriver så foreslår jeg at du tar deg en ferietur til Caracas. Alle rapportene om skyhøy krimiinalitet og desperate folk er sikkert bare «fake news» 🙂

      «USA, EU og 14 søramerikanske land har på forhånd fordømt valget for å mangle demokratisk garanti.»

      https://www.nrk.no/urix/maduro-vant-presidentvalget-i-venezuela-1.14052236

 2. Folk bør oppdage hvilke politikere som sitter i den norske regjeringen.
  Det er noen krav som bør rettes til andre enn til den norske regjeringen fordi det er urealistisk å tro at den sittende regjeringen vil lytte til alle krav angående Venezuela.

  • Det norske systemet er langt fra demokratisk, og det er list og lempe, sensur, et feigt folkeslag, og noe vold som gjør systemet stabilt.
   Men det vil bli en tid med folkeopprør, borgerkrig, statskupp her i landet også når velferdssystemet bryter sammen på grunn av masseinnvandring, bare vent og se.

   • Nå er det jo en årsak til masseinnvandring også da, begynte ikke med det.

    • Grunnen til masseinnvandring er jo at det ikke blir satt en stopper for nettopp masseinnvandring!

 3. AvatarJallaman // 2019-02-05 kl 19:21 //

  Innbyggerne i Venezuela går gjennom et helvete og Rødt er mest bekymret for vestlig intervensjon?

  For å sitere SV:
  «Venezuela er i dag et udemokratisk land med store økonomiske forskjeller og sterk maktkonsentrasjon»
  «SV er sterkt kritiske til den uansvarlige økonomiske og anti-demokratiske politikken regjeringa i Venezuela fører.»
  «SV krever sterkere norsk engasjement mot krisa i Venezuela».
  «Den sosiale, økonomiske og politiske krisen i Venezuela har gjort at landet rykker stadig nærmere en fullstendig kollaps. Og det er folk flest, de fattige og middelklassen, som er hardest rammet av den økonomiske krisen og som taper på den polariserte og fastlåste politiske situasjonen.»
  «SV tar sterk avstand fra Maduro-regimet, både dets autoritære og udemokratiske metoder og den katastrofalt feilslåtte økonomiske politikken regjeringen har stått for.»

  Kilde:
  https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/WLpkGj/foelg-med-i-timen-raja

  Når til og med SV uttrykker seg såpass klart viser det hva slags ekstremistparti Rødt har blitt!!!

 4. Her er et bra intervju med mye informasjon for de som debatterer her som åpenbart ikke vet mye om Venezuela og global maktpolitikk: https://www.counterpunch.org/2019/02/08/an-interview-the-saker-on-venezuela/

  • Avatarsoriella // 2019-02-09 kl 14:09 //

   Her er en artikkel om pretendenten Juan Guaidó:
   https://grayzoneproject.com/2019/01/29/the-making-of-juan-guaido-how-the-us-regime-change-laboratory-created-venezuelas-coup-leader/amp/?__twitter_impression=true

   Håper du bærer over med at vi sprer disse tekstene, Møllersen. Sånt kan jo fort ta overhånd. Det er mye å sette seg inn i hvis man vil bakom den vanlige propagandaen for ‘regimeskifte’, og det gjelder å sile søppel og skjelne agenda også i alternative medier. Selv er jeg ingen Venezuela-ekspert, men oppfordrer til bruk av kritisk sans.

   Sånn sett er det bra at debattanten Chris J. Øy er innom her. Jeg tror han har noen kort i ermet når det gjelder nasjonalforsamling / grunnlovgivende forsamling og høyesterett, men er ikke så godt inne i disse spørsmålene at jeg vil gi meg ut på noen polemikk. Terje Enger (som jeg har nevnt i en tidligere kommentar) har en kort opplysning om Venezuelas konstitusjon på Derimot 8. februar, kanskje kunne han være en verdig ‘motstander’ for herr Øy.

   • AvatarChris J. Øy // 2019-02-16 kl 16:01 //

    Takk for omtanken. Hyggelig faktisk.

    Eneste jeg ønsker er at folk virkelig søker et komplett bilde av det som måtte interessere og engasjere, selv om det skulle ende opp med svar som bryter med egne forhåpnigner.
    Det er mye å lære av f.eks. forskningsmiljøet på dette området.

    Jeg vil påstå at fargeløs kritisk i dag faktisk er et større problem på venstresiden enn høyre, uten at jeg har noen empiri for hånden sånn helt uten videre.

    Sier som Halvor Johansson i Radio Rock:
    Ta dere sammen! 🙂

Kommentarfeltet er lukket.