Kapitalismens frie mennesker

Margaret Thatcher sammen med den tidligere chilenske diktatoren Augusto Pinochet, som kom til makten gjennom et USA-støttet militærkupp.

Kapitalismen er ingen garanti for frihet, som Hanne Skartveit synes å mene, men et system som har holdt mennesker og land nede, skapt slaveri, utbytting og enorme miljø-ødeleggelser, samt kriger som VG har støttet.

Erling Borgen
Om Erling Borgen (2 artikler)
Erling Borgen er professor i samfunnskritisk dokumentar, journalist og dokumentarfilmskaper.

I en artikkel i VG lørdag skriver VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, at partiet Rødt ønsker å bryte ned hele vår samfunnsorden. Hun skriver blant annet at «å avskaffe kapitalismen er å avskaffe det frie mennesket.»
Hun bruker Venezuela som eksempel på hvordan det går med land som vil bryte med kapitalismen.

Jeg ser det langt fra som min oppgave å forsvare Rødt. Det klarer de sikkert selv. Jeg føler imidlertid et sterkt behov for å kommentere redaktørens synspunkter på kapitalismen som en slags garanti for det frie mennesket.
Det er ikke sant selv om det fremføres i VG. (Det har vi jo sett noen eksempler på ganske nylig.)

LES OGSÅ av Erling Borgen: Undertrykkelse, rasisme og fascisme er ikke noen andres problem — det er alltid vårt

Kapitalismen er et system som konsekvent har holdt mennesker, land og regimer nede. Et system som har skapt slaveri, utbytting og enorme miljø-ødeleggelser.

Da USA gikk til angrep på Irak, skrev VGs daværende politiske redaktør at «…de idealer og mål Bush sier han går til krig for, er idealer vi deler.(…)Den amerikansk-britiske krigsmaskinen har frigjort Irak fra Saddam Husseins despoti. Det er ikke første gang et folk har USA og Storbritannia å takke for frihetens mulighet, og det blir neppe den siste heller.»

”Friheten” som VG hyllet, på vegne av Irak, førte til at minst 600 000 mennesker døde.

Hanne Skartveit følger i sine forgjengeres fotspor og demonstrerer gjerne en ekstrem politisk linje, som da hun i en kommentar skrev at atomvåpen skaper fred.

I lørdagsartikkelen demonstrerer hun en skremmende uvitenhet om Venezuela. Jeg har ikke noe behov for å forsvare Chávez og Maduro-regimets åpenbare feilgrep. Men Venezuelas problemer bunner først og fremst i de økonomiske sanksjonene som USA har påført Venezuela.

LES OGSÅ: I 20 år har USA forsøkt å velte Venezuelas regjeringer — nå prøver de igjen

Hvis VG og Skartveit hadde giddet å sette seg inn i Latin-Amerikas historie, hadde hun visst at USA brukte tilsvarende metoder for å destabilisere og velte Salvador Allende i Chile. Det endte i et 17 år langt og brutalt diktatur.

USA-kapitalismen har, for å beskytte sine økonomiske interesser, invadert og/eller angrepet Mexico, Haiti, Guatemala, Den dominikanske republikk, Nicaragua, El Salvador og Honduras for å nevne noen eksempler.

Som korrespondent for NRK i Latin-Amerika så jeg mye av dette på nært hold: Krigene, massakrene, undertrykkelsen og utbyttingen.

Ja, kapitalismen har i sannhet skapt frie mennesker.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned