Skoleskyteren i Florida: Rasistiske sympatier og påstått medlem av høyreekstrem militsgruppe

Profilbildet på Instagram til drapsmannen fra skolemassakren i Florida, Nikolas Cruz. Caps med Donald Trumps slagord, "Make America great again".

Nikolas Cruz drepte 17 i en skolemassakre i Florida onsdag. 19-åringen viste rasistiske sympatier og en høyreekstrem milits sier de har hatt ham som medlem.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Nok en skolemassakre rammet USA på onsdag da den 19 år gamle Nikolas Cruz gikk til angrep mot barn, unge og voksne å Marjory Stoneman Douglas High School, der han en gang selv var elev. 17 mennesker blei drept og omtrent like mange såret.

Den unge mannen er skal ha vært i en høyreekstem milits, og har utvist høyreekstreme sympatier både på sosiale medier og på skolen, ifølge klassekamerater. Rapportene om medlemskapet i militsen har blitt trukket i tvil og en mulighet som presenteres er at den paramilitære gruppa har brukt massakren for å skaffe seg oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Nazister tatt med ti kilo sprengstoff og våpen i Gøteborg

Brukte lovlig militært våpen
Cruz var utvist fra skolen av ubekreftede årsaker, men hadde lenge vært kjent for å ha et voldsomt oppheng i våpen og vold. Skoleledelsen hadde flagget ham til politimyndigheter og flere tidligere klassekamerater av ham har fortalt media at de ikke var overrasket da de fikk vite at det var han som sto bak massedrapet. Drapsmannnen brukte en en halvautomatisk AR-15-rifle, et militært våpen som Cruz hadde tilegnet seg på lovlig vis. Han brukte også røykgranater i angrepet og brakte med seg flere magasiner med ammunisjon.

AR-15-rifle, som brukt av Nikolas Cruz.

Cruz blei arrestert kort tid etter massakren og har tilstått ugjerningen. Via sin advokat sier han at han er lei seg og angrer.

I USA er det relativt enkelt å skaffe seg skytevåpen, også automatvåpen som ikke er for jaktbruk. Nok en skoleskyting har også revitalisert debatten om strengere våpenkontroll i landet.

LES OGSÅ: Bombenazister var på treningsleir i Russland og fikk besøk av paramilitære russere i Sverige

Våpentrening av høyreekstremister
Anti-Defamation League (ADL)postet i går et innlegg hvor de mente å vite at drapsmannen hadde vært medlem av  av den høyreekstreme militsen Republic of Florida Militia (RFM). Gruppen driver våpen- og kamptrening i tillegg til å delta på demonstrasjoner. RFM har som mål å opprette en «hvit etnostat» i Florida, altså at kun hvite får bo i staten, og sier de kjemper for «hvit identitetspolitikk».

For å bli medlem må man sverge troskap til en ed som blant annet innehoder løfter om å ikke ha sex med ikke-hvite, være villig til å gå i strid og ikke ha homoseksuell sex.

RFMs leder, Jordan Jereb, har bekreftet at Cruz har deltatt på de paramilitære øvelsene til gruppa og sier at Cruz blei «oppdratt» av et annet medlem, både overfor ADL og Associated Press. Han sier militsen ikke har noe ansvar for skolemassakren.

LES OGSÅ: Nazister står bak nesten all politisk vold i Norge

Nicolas Cruz framstilles for varetekt.

Trump, skytevåpen og muslimhat
Cruz har også vist sympati for Donald Trump på sosiale medier blant annet ikledd en ansiktmaske med mønster av det amerikanske flagget og en rød caps på hodet med den amerikanske presidentens slagord «Make America great again».

På sosiale medier poserte Cruz med skytevåpen og kniver, og i enkelte poster virker det som om han skryter over å ha skutt dyr. I en post kaller han muslimer for «sand durkas». Medelever har fortalt at han kom med hatefulle ytringer mot islam og muslimer og gikk med «patriotiske» t-skjorter. Han skal ha kalt muslimer for «terrorister og bombere».

Cruz beskrives som en enstøing og særing.

Etter at Donald Trump tok over presidentstolen har rasistisk trakassering og vold økt betraktelig og i fjor sto høyreekstreme bak klart flest drap og voldsepisoder i USA blant ikke-statlige politiske grupperinger. En undersøkelse av det såkalte alt-right, en høyreekstrem bølge sentrert rundt internettaktivisme, viser at det kan kobles til over 100 drap i USA.

I forbindelse med universitetsmassakren på University of California, Santa Barbara, uttrykte drapsmannen kvinnehat og rasisme som motiver for massakren som tok livet av seks personer.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.