Skoleskyteren i Florida: Rasistiske sympatier og påstått medlem av høyreekstrem militsgruppe

Profilbildet på Instagram til drapsmannen fra skolemassakren i Florida, Nikolas Cruz. Caps med Donald Trumps slagord, "Make America great again".

Nikolas Cruz drepte 17 i en skolemassakre i Florida onsdag. 19-åringen viste rasistiske sympatier og en høyreekstrem milits sier de har hatt ham som medlem.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Nok en skolemassakre rammet USA på onsdag da den 19 år gamle Nikolas Cruz gikk til angrep mot barn, unge og voksne å Marjory Stoneman Douglas High School, der han en gang selv var elev. 17 mennesker blei drept og omtrent like mange såret.

Den unge mannen er skal ha vært i en høyreekstem milits, og har utvist høyreekstreme sympatier både på sosiale medier og på skolen, ifølge klassekamerater. Rapportene om medlemskapet i militsen har blitt trukket i tvil og en mulighet som presenteres er at den paramilitære gruppa har brukt massakren for å skaffe seg oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Nazister tatt med ti kilo sprengstoff og våpen i Gøteborg

Brukte lovlig militært våpen
Cruz var utvist fra skolen av ubekreftede årsaker, men hadde lenge vært kjent for å ha et voldsomt oppheng i våpen og vold. Skoleledelsen hadde flagget ham til politimyndigheter og flere tidligere klassekamerater av ham har fortalt media at de ikke var overrasket da de fikk vite at det var han som sto bak massedrapet. Drapsmannnen brukte en en halvautomatisk AR-15-rifle, et militært våpen som Cruz hadde tilegnet seg på lovlig vis. Han brukte også røykgranater i angrepet og brakte med seg flere magasiner med ammunisjon.

AR-15-rifle, som brukt av Nikolas Cruz.

Cruz blei arrestert kort tid etter massakren og har tilstått ugjerningen. Via sin advokat sier han at han er lei seg og angrer.

I USA er det relativt enkelt å skaffe seg skytevåpen, også automatvåpen som ikke er for jaktbruk. Nok en skoleskyting har også revitalisert debatten om strengere våpenkontroll i landet.

LES OGSÅ: Bombenazister var på treningsleir i Russland og fikk besøk av paramilitære russere i Sverige

Våpentrening av høyreekstremister
Anti-Defamation League (ADL)postet i går et innlegg hvor de mente å vite at drapsmannen hadde vært medlem av  av den høyreekstreme militsen Republic of Florida Militia (RFM). Gruppen driver våpen- og kamptrening i tillegg til å delta på demonstrasjoner. RFM har som mål å opprette en «hvit etnostat» i Florida, altså at kun hvite får bo i staten, og sier de kjemper for «hvit identitetspolitikk».

For å bli medlem må man sverge troskap til en ed som blant annet innehoder løfter om å ikke ha sex med ikke-hvite, være villig til å gå i strid og ikke ha homoseksuell sex.

RFMs leder, Jordan Jereb, har bekreftet at Cruz har deltatt på de paramilitære øvelsene til gruppa og sier at Cruz blei «oppdratt» av et annet medlem, både overfor ADL og Associated Press. Han sier militsen ikke har noe ansvar for skolemassakren.

LES OGSÅ: Nazister står bak nesten all politisk vold i Norge

Nicolas Cruz framstilles for varetekt.

Trump, skytevåpen og muslimhat
Cruz har også vist sympati for Donald Trump på sosiale medier blant annet ikledd en ansiktmaske med mønster av det amerikanske flagget og en rød caps på hodet med den amerikanske presidentens slagord «Make America great again».

På sosiale medier poserte Cruz med skytevåpen og kniver, og i enkelte poster virker det som om han skryter over å ha skutt dyr. I en post kaller han muslimer for «sand durkas». Medelever har fortalt at han kom med hatefulle ytringer mot islam og muslimer og gikk med «patriotiske» t-skjorter. Han skal ha kalt muslimer for «terrorister og bombere».

Cruz beskrives som en enstøing og særing.

Etter at Donald Trump tok over presidentstolen har rasistisk trakassering og vold økt betraktelig og i fjor sto høyreekstreme bak klart flest drap og voldsepisoder i USA blant ikke-statlige politiske grupperinger. En undersøkelse av det såkalte alt-right, en høyreekstrem bølge sentrert rundt internettaktivisme, viser at det kan kobles til over 100 drap i USA.

I forbindelse med universitetsmassakren på University of California, Santa Barbara, uttrykte drapsmannen kvinnehat og rasisme som motiver for massakren som tok livet av seks personer.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

10 kommentarer på Skoleskyteren i Florida: Rasistiske sympatier og påstått medlem av høyreekstrem militsgruppe

 1. AvatarJallaman // 2018-02-16 kl 10:28 //

  Hadde RP tatt seg bryet med å omtale fyren dersom han ikke hadde vært et mulig medlem av en «høyreekstrem milits»?

  RP står selvsagt fritt til å skrive om hva man vil, men hvorfor ikke fokusere på relevante ting for norsk arbeiderklasse istedet?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-02-16 kl 15:18 //

   At en politisk bevegelse som har terrorisme i ryggmargen og venstresida og abeiderbevegelsen som sine ypperste fiender brer om seg er definitivt relevant for norsk arbeiderklasse. Jeg vil minne deg på at ytre høyre også har begått flere terroraksjoner mot norsk arbeiderbevegelse. Det er i tillegg en bevegelse som søker å rekruttere i arbeiderklassen for å splitte den.

   For øvrig så er det merkelig stille fra din kant når man skriver om ting som angår arbeiderklassen og -bevegelsen mer direkte og ser på på din kommenteringshistorikk virker det ikke til å være tema du egentlig bryr deg så mye om.

   • AvatarRichard Eide // 2018-02-18 kl 14:28 //

    Poster lenke fra razzian ved Blitzhuset i Oslo som skjedde vel 10 år siden. Dette er noe venstresiden prøver så godt som mulig å skjule og er vår tids største beslag i Norge når det gjelder forberedelse til terrorisme. Fragmenterende personalminer og bensin i glassflasker har et bruksområde og det er drap. At dette bagatelliseres av politiet i denne TV2 sendingen og at samtlige blitzere var på frifot timer siden sier det meste. Hadde dette vært for eks en som stemte FrP så hadde det vært minst 4 uker med brev og besøksforbud etterfulgt av et lenger fengselsopphold – https://www.youtube.com/watch?v=YFUR8zGv-iQ

   • AvatarJallaman // 2018-02-27 kl 11:13 //

    Jeg er veldig opptatt av arbeidsklassen. Jeg er tilhenger av den norske samfunnsmodellen med relativt små forskjeller, ikke et smfunn som i USA der forskjell på fattig og rik er ekstremt stor. Med mindre du er tankeleser vet du ikke hva jeg bryr meg om.

    RP kan bli et relevant nettsted men da må burde man folusere på ting som betyr noe for folk flest. Vi trenger ikke «intellektuelle akademikere» som skriver side opp og side ned om rasisme. Vi lever i et av verdens mest tolerante land. Forsøk på å brunbeise folk som påpeker problematiske ting med innvandring virker mot sin hensikt. Skriv om dagsaktuelle temaer istedetfor så får RP flere lesere.

 2. Og jeg har sett bilde av massemorderen med et klesplagg der det er rød bakgrunn og hammer og sigd og blide av kjente kommunister. Tenk at det legger jeg ikke vekt på. Jeg har sett en påstand om at massemorderen var registrert som demokrat. Det legger jeg heller ikke vekt på.
  For jeg vektlegger hva slags mental tilstand massemorderen var i og alle symptomene på ekstreme dysfunksjoner og tegnene på sinnssykdom og mangel på selvkontroll og fakta om en vanskelig livssituasjon og et liv som kan svekke den mentale helsen over tid uten tilstrekkelig hjelp av leger, psykologer eller psykiatere og helsearbeidere og sosial-arbeidere.
  Jeg er på løsnings-siden.
  Det er ikke en løsning med mer hat.
  Løsningene er mange og delvis komplekse og med store utgifter.
  Bedre helsetjenester for barn og ungdommer.
  Mer kompetanse i politiet.
  Bedre samarbeid mellom skoler og leger og sosialarbeidere og politiet og tydelig handlekraft når det gjelder å finne alle med tydelige dysfunksjoner og tydelige tegn på behov for hjelpetiltak.
  Det hjelper ikke å skrike at morderen var på venstresiden eller på høyresiden når massemorderen var på den sinnssyke siden.
  Nå tok jeg mye plass her. Mine forklaringer og begrunnelser angående massemordere er på min hjemmeside. Her er det bare plass til å antyde litt om mine meninger og vurderinger.

 3. AvatarJarl Stoltz // 2018-02-17 kl 12:23 //

  Det er virkelig bra at Radikalportal setter lys på dette. Her er en sjokkerende video som gir ytterligere informasjon om denne hvit-makt typen: http://www.unz.com/video/ramzpaul_the-nikolas-cruz-troll/

 4. AvatarRichard Eide // 2018-02-18 kl 13:40 //

  Nå er det en sak jeg lurer noe fælt over her og håper dere kan være behjelpelige.
  RP refererer i veldig stor grad til PK- media som kilde og jeg har gjentatte ganger observert at man henviser til svenske dagbladet og expressen som det hadde vært selveste guds ord. Enhver forsøk å mene noe annet blir stort sett slått ned på og kategorisert som høyreekstrem konspirasjonssvada. Når dette er sagt så går vil over til grunnen til at jeg tar for meg bryderiet ved å å skrive dette innlegget og det er nemlig på bakgrunn av at jeg fant følgende artikkel på en av deres påståtte medieskilder med det dem refererer til som oppdatert FAKTA i saken og syns det absolutt er vesentlig å få lagt med i debatten. – https://www.expressen.se/nyheter/skyttens-koppling-till-hogerextremism-var-falsk/

 5. Å innføre våpenlover nytter lite, fordi de som vil utføre massedrap, driter i hvordan våpenlovene er, de driter i om de har lov å eie våpen eller ikke. Det er jo ikke vanskelig å få tak i våpen ulovlig heller.

  Til sammenligning bryr ikke de som kjører galmann i fylla, seg om det er en promillegrense på 0,2 eller 0,5 eller 0,8, og heller ikke om fartsgrensa er 50 eller 100.

  Og blir det særlige restriksjoner på å eie våpen, vil mer våpen hamstres, og det illegale/kriminelle våpenmarkedet vil tjene og vokse på restriksjonene.

Kommentarfeltet er lukket.