«Nasjonal skandale»: Mer enn én hjemløs dør hver dag i Storbritannia

Hjemløs i Paris. Foto (kuttet): Eric Pouhier

Åtte år med høyrestyre har gitt 169 prosents økning i antall hjemløse. Jeremy Corbyn kaller det et tragisk svik.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

«En bestemor som lagde blomster for butikkers inngangspartier, funnet død på en parkeringsplass. En 51 år gammel mann som drepte seg sjøl dagen før hans midlertidige opphold opphørte. En mann som blei tippet på et lasteplan mens han sov.»

Slik starter The Bureau of Investigative Journalisms reportasje om de 449 hjemløse som har omkommet det siste året i Storbritannia. Reaksjonene har ikke latt vente på seg og beskyldende pekefingre rettes mot høyreregjeringa i landet som har hatt makta i drøyt åtte år. En annen rapport viser at antall hjemløse i Storbritannia har økt med 169 prosent fra Tories inntok regjeringskontorene i 2010 til og med 2017.

LES OGSÅ: 3,7 millioner britiske barn for fattige til å spise sunt

Et tragisk svik
Jeremy Corbyn har tatt det britiske arbeiderpartiet, Labour, flere hakk til venstre i sine to år som leder og er ikke nådig i sin kritikk. Kampen mot fattigdom og økonomiske forskjeller har vært blant de mest prioriterte under hans ledelse og han mener De konservative har begått et tragisk svik overfor døde hjemløse.

Polly Neate, direktør for Helter, en veldedighetsorganisasjon for hjemløse, uttaler at det er en nasjonal skandale.

— Disse dødsfallene er premature og helt og holdent unngåelige.

LES OGSÅ: Bløff om fattigdom?

Forfrosset, overopphetet og utsultet
Rapporten inneholder de tragiske skjebnene til flere av de døde. Fembarnsmora Jayne Simpson som blei funnet på ei trapp under hetebølga i juli, Jean Luis Du Plessis som blei funnet forfrosset og utsultet i en sovepose under det kalde været under stormen Eleanor, og Russel Lane som hadde krøpet inn i en container for å søke ly fra det kalde været og blei tippet over i et lasteplan og døde seinere av skadene. En far frøys i hjel i jula på trappa til hjemmet han tre måneder tidligere hadde blitt kasta ut fra og en 23-åring tok sitt eget liv ved henging på en kirkegård.

Minst ni av dødsfallene var som følge av vold; 69 prosent var menn, 21 prosent kvinner og 10 prosent ukjent; og 109 av 449 dødsfallene fant sted i hovedstaden London. Der har skyhøye boligpriser og en økende spekulasjon i boligmarkedet ført til enorme forskjeller mellom fattig og rik, i tillegg til at leiligheter står tomme som reine spekulasjonsobjekter for investorer. Over én fjerdedel av byens befolkning er under fattigdomsgrensa.

LES OGSÅ: 27 prosent i London lever i fattigdom — nesten av halvparten er familier i jobb

Gir ansikt til tragedien
Blant de 449 døde har The Bureau of Investigative Journalism publisert har de identifisert 138 av dem. Mange har blitt holdt anonyme etter ønske fra de etterlatte. På hjemmesidene deres gir de navn og historier til flere av de døde hjemløse.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på «Nasjonal skandale»: Mer enn én hjemløs dør hver dag i Storbritannia

 1. Avatarlovåundre // 2018-10-12 kl 13:57 //

  «Der har skyhøye boligpriser og en økende spekulasjon i boligmarkedet ført til enorme forskjeller mellom fattig og rik, i tillegg til at leiligheter står tomme som reine spekulasjonsobjekter for investorer.»

  Ja, sånn er det blitt, og vi kommer etter her i Norge også.
  Tomme leiligheter og leiligheter som blir brukt som hytter av rike mennesker eller forretningsselskaper er et problem også for samholdet i boligsameiene.
  Særlig sentrumsnære bygg med fin plassering opplever dette problemet.
  Da tror jeg veien å gå er å innføre eierboplikt.
  Altså at det ikke er nok å innføre boplikt, men at eieren selv må bo der.
  Mennesker trenger strengt tatt ikke mer enn ett bosted.
  Da vil vel bolig prisene bli mer edruelige.
  Det vil kanskje heller ikke være så attraktivt for investorer å oppføre bygg med mange svære luksusleiligheter som allikevel skal stå tomme, men heller bygge mange greie leiligheter for folk flest.

  https://www.nrk.no/norge/_hytter_-i-storbyene-presser-opp-boligmarkedet-1.12284786

 2. Bra tatt opp! Som sagt, så forekommer antagelig slikt i Norge også, men det blir vel for virkelighetsnært for hovedmedia, så man får ikke info om det.

  • Vinklingen her i landet er ofte kriminalitet, narkotikamisbruk, og alkoholisme.
   Og det finner du i norsk presse hvis du orker å se det.
   Om folk i telt like ved Oslo?
   Om mord?
   Søkeord :
   Drapssiktet mann bodde i telt nærheten av åstedet i Maridalen

Kommentarfeltet er lukket.