Hvor langt til venstre kan Corbyn ta Labours landsmøte?

Foto: Garry Knight

Akkurat nå pågår landsmøtet til det britiske arbeiderpartiet, Labour, i kystbyen Brighton. Landsmøtet vil være en test på den nyvalgte lederen, Jeremy Corbyns, autoritet og hvor langt partiet vil følge hans radikale politikk.

Åsmund Austenå Løvdal
Om Åsmund Austenå Løvdal (1 artikler)
Åsmund Austenå Løvdal jobber som journalist og er utdannet ved University of Lincoln i Storbritannia.

Tidligere denne måneden vant Jeremy Corbyn en overlegen seier i kampen om ledervervet i det Labour. Med sitt radikale program fikk han snaut 60 prosent av stemmene, i det som beskrives som et opprør mot tradisjonell og elitistisk partipolitikk. Til tross for oppslutningen blant partiets medlemmer, har Corbyn måtte tåle et stormløp av kritikk fra Labours tradisjonelle fiender, så vel som egne partikolleger.

Ikke en dag uten angrep fra media
Først ble han avskrevet som en håpløs kandidat til ledervervet og en siste krampetrekning fra den radikale venstresiden. Oddsen var dårlig. Ifølge bookmakerne hadde Corbyn bare to hundredels sjanse for å bli valgt. I løpet av sommeren snudde den politiske vinden, stikk i strid med spådommene til kommentatorene. Corbyn seilte opp som favoritt, båret frem av en nyfunnet entusiasme blant partiets medlemmer og en bølge av innmeldinger og støttespillere.

Etter å ha tatt over rollen som leder av Labour og opposisjonen til den konservative regjeringen 14. september, har det ikke gått en dag uten at Corbyn har blitt angrepet, enten for sin politikk eller sin person. Hans mangeårige engasjement for fred og for nedrusting av atomvåpen er kontroversielt i det britiske samfunnet, som knytter mye stolthet til landets militære styrke. Sist søndag gikk en ikke-navngitt general ut i pressen og uttalte at forsvarsledelsen ville motarbeide Corbyn om han og Labour vinner valget i 2020.

LES OGSÅ: 6-timersdagen – På veien mot en bedre verden

Høyresiden lader geværene
Høyrefløyen i partiet, som hardnakket har hevdet at eneste vei til valgseier er å søke mot sentrum, har stilnet litt. Men de har på ingen måte begravd alle stridsøksene. Flere fremtredende medlemmer av partiet, som Chuka Umunna og Tristram Hunt, har avvist å delta i partiets ledelse under Corbyn, som også har fått kritikk for å ha gitt alle de tyngste postene til menn.

Nei takk til atomubåter
En av Corbyns første politiske utspill som leder var å love en renasjonalisering av jernbanen. I dag drives person- og godstrafikken på bane av en rekke private selskaper. Billettprisene er blant de høyeste i verden sammenlignet med inntektsnivået, og et flertall av befolkningen har spørreundersøkelser sagt at de støtter en offentlig eid og drevet jernbane.

Corbyn har vært under sterkt press for å moderere sine standpunkter, spesielt i utenriks- og forsvarspolitikken. Som aktiv krigsmotstander stemte han mot britisk deltakelse ved invasjonen av Irak og har agitert for at Storbritannias atomubåter skrinlegges. Han er også motstander av den Europeiske Union og Nato, men har åpnet for at Labour bør støtte fortsatt medlemskap i EU foran den kommende folkeavstemningen om britenes medlemskap. Spørsmålet om atomubåtene er forventet å bli votert over på partiets landsmøte neste uke.

Trenger støtte fra grasrota
Landsmøte, som varer til onsdag, vil være en test på Corbyns evne til å sikre tilstrekkelig støtte i partiet for sin radikale plattform. Uten sterk støtte fra grasrota vil han få mindre å si over et parti, som domineres av politikere som står lenger til høyre enn ham.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned