Dommen mot Gyllent Daggry opprettholdt – «I dag overdøvde smellet all gråt»

Magda Fyssas, moren til rapperen Pavlos Fyssas som ble drept av nazister, og advokat Thanasis Kampagiannis i det kjennelsen ble offentliggjort. Foto: Marios Lolos

Torsdag opprettholdt gresk rett dommene mot ledelsen i Gyllent Daggry og de må alle i fengsel. 22. oktober går inn i historien som en seiersdag for rettferdighet og antifascisme.

Helene Paysanidou Hammer
Om Helene Paysanidou Hammer (2 artikler)
Helene Paysanidou Hammer studerer sosialantropologi ved NTNU og er antifascist.

22. oktober blir dagen som markerer slutten på Gyllent Daggry etter fem og et halvts års rettergang. Arrestordre er et faktum. Den greske domstolen fant GD skyldig på alle punkter og sender de dømte i fengsel. Hele toppledelsen fengsles. Av de totalt 51 tiltalte, så var det kun tolv som fikk dommene suspendert i påvente av ankesak. 

22. oktober er en seiersdag, men også en dag for rettferdiggjørelse. En dag da tårene er av glede! 

På vegne av Magda Fyssa og Pavlos Fyssas blir antifascistene som reiste seg mot Gyllent Daggry rettferdiggjort.

På vegne av Abuzit Ebarak og Sahzad Lukman, blir hundrevis av innvandrere som har blitt slått, knivstukket eller til og med drept av den nazistiske organisasjonen, rettferdiggjort.

LES OGSÅ av Helene Paysanidou Hammer: Gyllent Daggry: En kriminell organisasjon

På vegne av fagforeningsfolkene som ble slått, blir arbeiderne som tjener sitt liv og samtidig er krigere for sin klasse, rettferdiggjort.

22. oktober er ikke en dag som kan feires etterskuddsvis av de som gjennom det politiske systemet styrket nazistorganisasjonen på mange måter.

Det er en dag hvor vi fortsetter å kreve rettferdighet, og vi krever at alle de som samarbeidet og støttet den kriminelle aktiviteten til GD blir fjernet fra statsapparatet.

Dette er en enorm seier for den antifascistiske bevegelsen som løftet seg mot Gyllent Daggry. Hvis vi ikke hadde gjort det, ville historien vært annerledes. Men det er gjort og nå åpner det seg en ny side for Hellas, Europa og forhåpentligvis hele verden. Vi som kjempet denne kampen hviler ikke på laurbærene, men fortsetter kampen, for selv om vi har vunnet et slag, så vedvarer krigen mot den nazistiske trusselen og systemet som gjør den mulig. 

I diktet Hule menn av T.S. Eliot avslutter han med uttrykket «Dette er måten verden ender på, ikke med et smell, men med et hulk».

Jeg låner advokat Thanasis Kampagiannis’ glimrende refleksjon som når han så tårene i ansiktet til en rørt Magda Fyssas, endret han ordlyden i dette verset til «I dag overdøvde smellet all gråt».

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned