«Blodige Gina» – Trumps nominerte til CIA-sjef møtte protester og kritikk for torturrolle

Gina Haspel er foreslått som ny CIA-sjef av Donald Trump. Foto: CIA

Donald Trumps nominerte til CIA-sjef, Gina Haspel, nektet å svare på om torturprogrammet var moralsk riktig og fikk senatshøringa avbrutt gjentatte ganger av demonstranter.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I går blei Donald Trump nominerte til ny CIA-sjef spurt ut av amerikanske senatsmedlemmer før de skal stemme over om Trump får Gina Haspel som øverste sjef for etterretningsbyrået. Høringa blei preget av gjentatte spørsmål vedrørende Haspels fortid som overste leder ved en såkalt black site, et hemmelig anlegg, i Thailand hvor det blei drevet tortur.

Ikke bare blei det drevet tortur der, men Haspel kvittet seg med beviser for torturen. Under høringa sa hun at det var fordi ansikter på hennes ansatte kom fram på bildene og dermed kunne sette dem i livsfare.

I tillegg til simulert drukning ved vanntortur, såkalt waterboarding, blei det også brukt omfattende fysisk vold på minst én av fangene. På spørsmål fra senatsmedlem Kamala Harris om «avhøringsteknikkene» — altså torturen — var moralsk snakket Haspel seg rundt spørsmålet tre ganger uten å ville svare, på tross av at Harris avbrøyt henne flere ganger mens hun beveget seg bort fra spørsmålet. Haspel har jobbet 33 år i CIA.

Andre som avbrøyt Haspel var antikrigsorganisasjonen Code Pink. Aktivister reiste seg opp under høringa og ropte mot Haspel. «Blodige Gina! Du er en torturist!» var blant tilropene hun fikk høre. Blant de som demonstrerte var tidligere CIA-offiser Ray McGovern som blant annet var ansvarlig for daglige briefinger til president George Bush senior. Den 78 år gamle veteranen var blant flere som fikk hard behandling av politiet. Han blei lagt i bakken og de vrei armen hans ut av ledd.

Donald Trump har selv uttalt flere ganger at han støtter vanntorturteknikken waterboarding, men at han gjerne ser at de tar i bruk enda hardere metoder. Tidligere CIA-direktør Michael Hayden har uttalt at han støtter Haspel nettopp fordi hun støtter tortur.

Flere republikanere, deriblant John McCain, har sagt at de ikke vil stemme for, men fordi flere demokrater er venta å stemme for regnes det for sannsynlig at hun snart vil bli den neste CIA-sjefen.

Etter avsløringene om utstrakt bruk av tortur under George Bush juniors presidentperiode (2001-2009), deriblant ved utstrakt bildebevis fra amerikanskdrevne skrekkfengselet i Irak, Abu Graib, blei det under Barack Obamas periode gjort tiltak for å få slutt på eller begrense torturen på USA militære fasiliteter. Han utelukket imidlertid umiddelbart noen former for straffeforfølgelse av torturister og de som hadde beordret og tilrettelagt for de menneskerettighetsstridige handlingene.

Dette har blitt sterkt kritisert fra mange hold og gravejournalist med spesialitet på amerikansk utenrikspolitikk, Jeremy Scahill, mener det er Obamas avgjørelse som har banet veien for Gina Haspel.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned