Amazon gikk 96 milliarder i overskudd i fjor – betalte 0 kroner i inntektsskatt

Fra fjorårets Black Friday-protester mot Amazon i Berlin. Foto: Leonhard Lenz

På tross av at profitten til nettgiganten Amazon blei fordobla betalte de 0 kroner i føderal inntektsskatt i USA i fjor. Bernie Sanders krever at énprosenten skal bidra mer til fellesskapet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

På tross av et saftig overskudd på 96 milliarder kroner, betalte ikke Amazon ei eneste av disse i inntektsskatt til den amerikanske staten. Det samme skjedde i fjor da overskuddet var på 48 milliarder.

LES OGSÅ: New York gir Amazon 26 milliarder for å få hovedkvarteret — innbyggerne protesterer

Skatterabatter førte til at verdens største selskap slapp unna all inntektsskatt fra amerikanske sentrale myndigheter, ifølge en rapport skrevet av den liberale tenketanken Institute on Taxation and Economic Policy. Inntektene for skatteåret 2018 blei totalt på 1 222 milliarder kroner, ifølge Digital Commerce. Amazon har også fått massive skattekutt på lokalt og delstatsnivå. New York by og delstat ga Amazon 26 milliarder i subsidier og skattekutt for å legge en del av hovevdkontoret sitt dit — til protester fra innbyggerne — men nå mener Amazon at politikerne ikke er samarbeidsvillige nok og vil legge kontorene til et annet sted.

I fjor høst hevet omsider Amazon minstelønna til 15 doller per time i USA. Selskapet hadde lenge blitt utsatt for et stadig økende press grunnet de elendige arbeidsfoholdene for samt avsløringer om at mange arbeidere var avhengig av matbonger fra myndighetene for å overleve, noe som i realiteten blir et statssubsidie for lave lønninger. Amazon er også kjent for å nekte å forholde seg til fagforeninger og aktivt gå inn for å knuse dem.

At et av verdens største selskaper og en av verdens rikeste menn, grunnlegger og Amazons største aksjeeier Jeff Bezos, slipper så billig unna får mange til å se rødt. En av dem er senator og deltaker i Demokratenes primærvalg for presidentvalget i 2016, Bernie Sanders.

LES OGSÅ: Dollarmilliardærenes formue vokser med 21 milliarder hver dag

«Hvis du betalte den årlige avgifta på 119 dollar for å bli et Amazon Prime-medlem betalte du mer til Amazon enne hva de betalte i skatt», skreiv den populære politikere på Twitter. Han understreker også at Trumps skatteletter til de enprosenten må annulleres. Også andre har reagert på nyheten, deriblant Seattle Times-kommentator Danny Westneat som mener Amazon er i ferd med å destabilisere demokratiet i USA.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på Amazon gikk 96 milliarder i overskudd i fjor – betalte 0 kroner i inntektsskatt

 1. Avatarbørre arnold // 2019-02-19 kl 00:01 //

  «At et av verdens største selskaper og en av verdens rikeste menn, grunnlegger og Amazons største aksjeeier Jeff Bezos, slipper så billig unna får mange til å se rødt»
  Hvor mye betalte han i skatt på aksjeutbytte da fra Amazon? Det er fatisk helt sentralt i hvor billig han slipper unna eller om han gjør det?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2019-02-19 kl 03:04 //

   Personlige skattedata i USA er dessverre ikke tilgjengelig, slik de er i Norge. Sammenlign debatten rundt Trumps skatteseddel.

   • Avatarbørre arnold // 2019-02-19 kl 10:13 //

    Vi trenger kanskje ikke data på han personlig men skattesatsen på aksjeutbytte i USA er for tiden 30% noe Jeff Bezos og de andre aksjeeierne i Amazon neppe slipper unna.

 2. AvatarTor Nivlheim // 2019-02-20 kl 10:50 //

  Tja, bare se til de tre siste Ap statsministrene, de betalte ikke skatt heller av de internasjonale jobbene de kjøpte seg mens de fremdeles var toppolitikere.

  • AvatarKnut Konsulent // 2019-02-20 kl 11:48 //

   At du sier «kjøpte seg», sier mest om hvor du legger debatten.

   • AvatarTor Nivlheim // 2019-02-20 kl 15:40 //

    Tror du det er gratis å få seg jobb i WHO, Europarådet, eller NATO??

   • AvatarPierre Dugong // 2019-02-21 kl 01:15 //

    Hva sier det om hvor han legger debatten, hadde vært fint om du kunne utdype da det for meg ikke er like innlysende.

Kommentarfeltet er lukket.