Voldsdømt høyreekstremist fengslet igjen – Per Willy Amundsen hevder det er en ytringsfrihetssak

Per Willy Amundsen (t.v.) og Tommy Robinson. Foto: FrPMedia og Targje

English Defence Leagues grunnlegger, Tommy Robinson, er fengslet og dømt for å ha publisert materiale som kan påvirke utfallet av en rettssak. Norges tidligere justisminister mener det er en ytringsfrihetssak på tross av at Robinson har innrømmet skyld.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Tommy Robinson har hatt en turbulent politisk karriere helt sida han slo seg opp som grunnlegger og leder av English Defence League. Organisasjonen var befolket blant anna av nazister og fotballhooligans, noe deres aktiviteter også bærte preg av.

I det siste har Robinson blitt en slags internettaktivist hvor målet først og fremst synes å være å vise at muslimer bryter loven. Dette var ærendet han var ute i da han sist fredag rapporterte fra en rettssak på tross av at retten hadde lagt ned forbud mot det, da de frykta at det kunne påvirke juryen og dermed utfallet av saken. Slike forbud er ifølge Filter Nyheter vanlig i britiske rettssaker og det finnes lignende forordninger i Norge.

LES OGSÅ om Per Willy Amundsen: I 2011 mente han et nytt korstog var nødvendig

Robinson en gjengangskriminell
Robinson valgte imidlertid å bryte forbudet ved å sende fra og om rettssaken på Facebook. Han hadde tidligere fotografert i en rettssak hvor det var ulovlig og hadde en betinget dom hengende over seg.  Da Robinson blei arrestert og bragt inn for retten innrømte han forholdene, erklærte seg skyldig og blei dømt på kort tid. Han fikk nå en dom på 13 måneder, ti for forakt for retten og tre for å ha brutt betingelsene fra den forrige dommen.

Robinson er etter hvert blitt en gjengangskriminell og en kjenning av politiet. Han har to voldsdommer fra sine dager i English Defence League og sida den gang han har også erklært seg skyldig og blitt dømt for to tilfeller av svindel. Etter svindeldommen brøyt han betingelsene for prøveløslatelsen og måtte tilbake for å sone.

LES OGSÅ: Frem fra glemselen? Kollektiv fortrengning etter 22. juli

Hykler eller ytringsfrihetshelt?
Flere mener at Robinsons troverdighet i kampen mot kriminalitet er begrensa. I tillegg til de over nevnte dommene har han også blitt dømt for involvering i et masseslagsmål i forbindelse mellom et oppgjør mellom hooligans. Da fikk han samfunnstjeneste og et forbud mot å gå på fotballkamp i tre år. Journalist og kommentator Owen Jones trekker også fram at Robinson ikke hadde noe behov for å ytre seg eller rapportere fra rettsaken da et høystående English Defence League-medlem sto for retten for å ha seksuelt misbrukt en ti år gammel jente tidligere i år.

Tidligere justisminister, nå stortingsrepresentant for FrP, Per Willy Amundsen, er imidlertid av en anna oppfatning. På sin facebookkonto spør han retorisk hvorfor Robinson er arrestert, følger opp med å spørre om hvorfor ikke norsk presse dekker saken og lurer på hvorfor ytringsfriheten er en ikke-sak. Innlegget åpnes med et «Hva skjer i Storbritannia?» som tyder i retning av at noe veldig galt er på ferde.

Skjermdump fra Per Willy Amundsens facebookside.

LES OGSÅ: Resett skryter av at Anders Behring Breiviks forbile hyller dem

Omfavnes av ytre høyre
Amundsen får svar fra sine facebookfølgere som mener det er et «knefall for islam», som mener ytringsfriheta er trua og som ser konspirasjoner som en angivelig «blodrød» norsk presse står bak.

Amundsens etterfølger som justisminister Tor Mikkel Wara har ikke uttalt seg om saken.

Tommy Robinson har ved flere anledninger blitt omfavnet av andre aktører i Norge på ytre høyre. I et intervju med Resett virker det som han ønsker borgerkrig ikke bare i Storbritannia, men i hele Vesten, da han slår fast at en voldtekt begått av en muslimsk mann mot en ikke-muslim i Storbritannia må sees på som en krigshandling mot hele Vesten. Han kom ikke inn på hvordan man burde se på en voldtekt av en tiåring begått av noen fra hans tidligere organisasjon EDL.

Også Hege Storhaug og Human Rights Service har brukt Robinson, den gang som et eksempel på at en sak ikke fikk omtale i britisk presse på tross av at hann i videoen holder opp ei avis hvor han først leste om saken.

Per Willy Amundsen har ved tidligere anledning brukt sin facebookside til å retorisk spørre om vi trenger et nytt korstog, noe han i seinere intervjuer avklarte at det er noe han mener må til.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.