Voldsdømt høyreekstremist fengslet igjen – Per Willy Amundsen hevder det er en ytringsfrihetssak

Per Willy Amundsen (t.v.) og Tommy Robinson. Foto: FrPMedia og Targje

English Defence Leagues grunnlegger, Tommy Robinson, er fengslet og dømt for å ha publisert materiale som kan påvirke utfallet av en rettssak. Norges tidligere justisminister mener det er en ytringsfrihetssak på tross av at Robinson har innrømmet skyld.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Tommy Robinson har hatt en turbulent politisk karriere helt sida han slo seg opp som grunnlegger og leder av English Defence League. Organisasjonen var befolket blant anna av nazister og fotballhooligans, noe deres aktiviteter også bærte preg av.

I det siste har Robinson blitt en slags internettaktivist hvor målet først og fremst synes å være å vise at muslimer bryter loven. Dette var ærendet han var ute i da han sist fredag rapporterte fra en rettssak på tross av at retten hadde lagt ned forbud mot det, da de frykta at det kunne påvirke juryen og dermed utfallet av saken. Slike forbud er ifølge Filter Nyheter vanlig i britiske rettssaker og det finnes lignende forordninger i Norge.

LES OGSÅ om Per Willy Amundsen: I 2011 mente han et nytt korstog var nødvendig

Robinson en gjengangskriminell
Robinson valgte imidlertid å bryte forbudet ved å sende fra og om rettssaken på Facebook. Han hadde tidligere fotografert i en rettssak hvor det var ulovlig og hadde en betinget dom hengende over seg.  Da Robinson blei arrestert og bragt inn for retten innrømte han forholdene, erklærte seg skyldig og blei dømt på kort tid. Han fikk nå en dom på 13 måneder, ti for forakt for retten og tre for å ha brutt betingelsene fra den forrige dommen.

Robinson er etter hvert blitt en gjengangskriminell og en kjenning av politiet. Han har to voldsdommer fra sine dager i English Defence League og sida den gang han har også erklært seg skyldig og blitt dømt for to tilfeller av svindel. Etter svindeldommen brøyt han betingelsene for prøveløslatelsen og måtte tilbake for å sone.

LES OGSÅ: Frem fra glemselen? Kollektiv fortrengning etter 22. juli

Hykler eller ytringsfrihetshelt?
Flere mener at Robinsons troverdighet i kampen mot kriminalitet er begrensa. I tillegg til de over nevnte dommene har han også blitt dømt for involvering i et masseslagsmål i forbindelse mellom et oppgjør mellom hooligans. Da fikk han samfunnstjeneste og et forbud mot å gå på fotballkamp i tre år. Journalist og kommentator Owen Jones trekker også fram at Robinson ikke hadde noe behov for å ytre seg eller rapportere fra rettsaken da et høystående English Defence League-medlem sto for retten for å ha seksuelt misbrukt en ti år gammel jente tidligere i år.

Tidligere justisminister, nå stortingsrepresentant for FrP, Per Willy Amundsen, er imidlertid av en anna oppfatning. På sin facebookkonto spør han retorisk hvorfor Robinson er arrestert, følger opp med å spørre om hvorfor ikke norsk presse dekker saken og lurer på hvorfor ytringsfriheten er en ikke-sak. Innlegget åpnes med et «Hva skjer i Storbritannia?» som tyder i retning av at noe veldig galt er på ferde.

Skjermdump fra Per Willy Amundsens facebookside.

LES OGSÅ: Resett skryter av at Anders Behring Breiviks forbile hyller dem

Omfavnes av ytre høyre
Amundsen får svar fra sine facebookfølgere som mener det er et «knefall for islam», som mener ytringsfriheta er trua og som ser konspirasjoner som en angivelig «blodrød» norsk presse står bak.

Amundsens etterfølger som justisminister Tor Mikkel Wara har ikke uttalt seg om saken.

Tommy Robinson har ved flere anledninger blitt omfavnet av andre aktører i Norge på ytre høyre. I et intervju med Resett virker det som han ønsker borgerkrig ikke bare i Storbritannia, men i hele Vesten, da han slår fast at en voldtekt begått av en muslimsk mann mot en ikke-muslim i Storbritannia må sees på som en krigshandling mot hele Vesten. Han kom ikke inn på hvordan man burde se på en voldtekt av en tiåring begått av noen fra hans tidligere organisasjon EDL.

Også Hege Storhaug og Human Rights Service har brukt Robinson, den gang som et eksempel på at en sak ikke fikk omtale i britisk presse på tross av at hann i videoen holder opp ei avis hvor han først leste om saken.

Per Willy Amundsen har ved tidligere anledning brukt sin facebookside til å retorisk spørre om vi trenger et nytt korstog, noe han i seinere intervjuer avklarte at det er noe han mener må til.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

20 kommentarer på Voldsdømt høyreekstremist fengslet igjen – Per Willy Amundsen hevder det er en ytringsfrihetssak

 1. Avatarytringsfrihetfred // 2018-06-01 kl 12:55 //

  Si meg hva du mener om ansvarlige myndigheter som har skjult gjenvoldtekt av barn og unge i tusentalls over hele England, og jeg skal si deg hvem du er.

  https://www.facebook.com/LBC/videos/10156184711421558/UzpfSTM4MTk3MTQ0MTkzODkxNjoxMjY0Nzg1MjI2OTkwODYy/

  • Si meg hvorfor du tror at what about trikset kan fungere her.
   Si meg hvorfor du tror at det er lett å avspore og å lure lesere her.
   Britiske borgere i UK må og skal respektere lovene i eget land.
   Ingen har rett til å forstyrre og å undergrave domstolene i UK.
   Bøller og hooligans må stoppes med lover og med straffer og med politi der i UK.

   • Avatarytringsfrihetfred // 2018-06-03 kl 11:01 //

    Jeg tror ikke at noe som helst triks kan fungere her, bortsett fra trikset i denne artikkelen om å utelate hva Tommy Robinson rapporterte om og at det er helt vanlig for engelske medier å gjøre det samme i andre saker.

    Jeg tror ikke det er lett å avspore og lure lesere her, og har heller ingen ambisjoner om det.

    Alle borgere skal respektere lovene i UK, og det håper jeg du syns at myndighetene som har dekket over muslimske gjenger som groomer, gjengvoldtar og selger barn og unge skal begynne med også.

    Nei, ingen har rett til å forstyrre og undergrave domstolene i UK, og det har heller ingen gjort i denne saken.

    Bøller og hooligans må stoppes med lover og straffer når de begår lovbrudd. Ikke ellers, De skal vel ikke gå fri slik som Antifa når de angriper folk og kaster stein og slikt?

    • Nytt avsporingsforsøk fra deg her.
     Denne herren i UK med alle merkelige navn og med x antall identiteter og navn blir straffet for lovbrudd som han begår.
     Domstolene i UK skal bestemme og dømme om hva som er ulovlig og om hva som er undergraving av domstoler der.
     Fakta er fakta.
     Dette er slikt som dommere og domstoler i UK er eksperter på og har fagkunnskaper om.
     Du prøver deg på nytt med hva med den og de osv.
     Du vil ha en vurdering av verdens største suppe.
     Her er det en person som skal vurderes og han er bare en samme hvor mange navn han bruker.

 2. AvatarCyrus the great // 2018-06-01 kl 18:36 //

  Vel dette er vel litt som radikal portals’ redaktør som har en lengre klage når en leder i venstre partiet i Sverige bli homoseksuelt voldtatt mens det ikke kommer et eneste pip når kvinner blir voldtatt. Eller for den saks skyld når norske menn blir voldtatt av somaliske innvandrere. Hele poenget i de store sakene i England er den politiske makt elitens totale korrupsjon. Det finnes perverse avvikere i alle leire, men når systemet svikter fullstendig som i Rotherham så er det et strukturelt problem. Og hva er feil med at en arbeider klasse gutt som Tommy Robinson er i en fight med andre hooligans?? Hva hadde du forventet? At han deltok i ost,kjeks og vin kvelder hvor det ble deklamert poesi?? Radikal portal er vel overklassens beste talerør for tiden. Hvis du ikke liker arbeiderklassen men derimot støtter den politiske eliten i hver eneste sak så er du egentlig ikke kvalifisert til å kalles radikal. Eller er det noe nytt som er kommet i den marxistiske ideologien som jeg ikke har fått med meg??. Radikal portal er moralsk død og strengt tatt så har den så liten følger masse at det ligner på svindel å ha et kommentarfelt. Totalt patetisk.

  • Alle helt normale lesere her ser og forstår at politiet og domstolene i UK må stoppe bøller og hooligans, og det så tydelig at det fungerer som advarsler i UK.
   Avsporingsforsøk og what about triks er dumt og barnslig, og i alle fall her i dette kommentarfeltet.

 3. Kanskje det er på tide å forstå at alt har gått til helvete.

  • Det er på tide å forstå at bøller og hooligans må stoppes med politi og med makt og med straff.

   • Hvordan ser du på religion/tro som løsning? (Bare lurer og er ikke ute etter å sette deg fast). Du høres av og til ut som en slags selvstendig troende. Er du en frikirketype?

    • Du finner svaret på min hjemmeside under notatene om religion og politikk.
     Jeg tror på Jesus.
     Min tro er basert på en samlet vurdering og en vurdering av mange komplekse forhold og sammenhenger og på meninger og vurderinger fra mange mennesker inkludert såkalte vitenskapsfolk og fakta fra vitenskapen.
     Min tro er også basert på fakta og kunnskaper om samfunn og etikk og moral og psykologi.
     Jeg er den typen som liker livslang læring og alle resultater fra alle seriøse vitenskaper og fagfelt.

 4. Jeg kan ikke se at det er problematisk å vente til domstolene er ferdige med dømmingen og sitt arbeid.
  Britiske borgere i UK må og bør respektere domstolene i UK og lovene i UK.
  Hooligans-adferd og bølleaktiviteter må stoppes med politi og med makt.
  Dommene og dømmingen kan vurderes og kritiseres når domstolen eller domstolene er ferdige.
  Det er tragisk hvis norske politikere blir lurt og villedet av primitiv bøllepropaganda.
  Politikere i FrP bør støtte lov og orden i UK.
  Jeg vil advare alle norske politikere i og fra alle partier mot å støtte hooligans og bøller og primitivisme og kriminalitet selv om det er og skjer i UK.

 5. AvatarSvein Pedersen // 2018-06-02 kl 17:32 //

  Mye tull her!

  Tommy Robinson, var ikke den eneste journalisten, utenfor rettslokalet. Der var også en indisk journalist, -begge freelandsjournalister. Begge refererte navne på de tiltalte i voldtektsskvadronens navn, fra BBCs nettsider.
  Robinson jobbet en stund, for rebel media, før han ville bli freelands…

  Indieren kalte dem endog for voldtektsmenn, selvom de ikke var dømt enda.
  Og andre journalister har filmet fra utenfor rettslokalet, helt siden saken mot voldtektsskvadronen kom opp i januar.

  Merkelig. Veldig merkelig.
  Radikalportal…. Skulle tro dere var radikalt opptatt avv sannheten, og de mishandlede jentene.
  Isteden er dere på maktens side, på voldtektsskvadronens side, og synes politiske fanger er bra..
  Slik framstår dere, for meg.

  • Jeg har ikke sett noen beviser for at denne herren med flere navn er eller var en ekte journalist.
   Det jeg kunne se av sitater angående det minst en dommer sa og forklarte tyder på at domstolene og dommere i UK har gode forklaringer og begrunnelser.
   Pressen i UK er likevel så blandet at jeg ikke kan ta med sitater her nå.
   Ellers kommer det mange gode forklaringer på Twitter.

   Jeg legger ikke til sitater, men jeg kan legge til noen aktuelle søkeord: preserving the integrity of the jury intimidated affected by irresponsible and inaccurate ‘reporting’
   trial carried out justly fairly, being innocent until proven guilty.

   • AvatarSvein Pedersen // 2018-06-03 kl 20:36 //

    Du vil nok ikke se beviser heller.
    Han jobbet for rebel media, før han begynte som freelands.

    Du driter fullstendig i, at andre også filmet og refererte utenfor rettslokalet.
    Både i januar. Da saken mot voldtektsskvadronen startet, og den dagen Robinson ble filmet.
    Du godtar politisk fengsling, fordi du er uenig med han som ble fengslet.
    Ha en fin kveld. Vi er ferdige.

    • Hvorfor leverte du ikke beviser?
     Hvis du mener at den dømte og fengslede mannen er eller var en normal pressemann eller tilsatt i seriøs presse, og med relevant utdannelse til å jobbe i presse og i media, kan du komme med dine beviser.
     Det er sikkert flere enn jeg som vil se hva du har av relevante fakta og beviser.
     Du stikker og er ferdig.
     Jeg stikker ikke.
     Jeg tror ikke at den dømte har relevant kompetanse og formell utdannelse til å jobbe som journalist eller for pressen før jeg ser beviser for det.
     Skoleavisa-nivået holder ikke når det er vanskelige rettssaker i UK.

 6. AvatarPetter Simonsen // 2018-06-02 kl 23:14 //

  Tøft at radikalportal har kommentarfelt.

  Har hørt om denne saken på andre steder på Internett, og prøver å danne meg et bilde av hva som har skjedd her.

  Noen ting jeg reagerer på i teksten:
  1. Hva gjelder den rettsaken som Mr. Robinson dekket, hvorfor er ikke det med i teksten?
  2. Hvor lenge siden var Mr. Robinson med i EDL, er det relevant for saken?
  3. Var det ikke også et poeng at dommen på 13 måneder ble gitt refereringsforbud og utført på noen timer, hvilket i praksis betød at fyren ble plukket opp fra gata, og vil bli borte i 13 måneder uten at noen hørte noe?

  • Alt dette finner du fort svar på hvis du vil.
   Jeg vil ikke legge til linker her, men Wiki kan være et meget bra sted å starte søket ditt og å finne søkeord.
   Jeg vil være meget forsiktig med sitater her, men jeg tror at ytringer fra aktuelle dommere forklarer mye.
   Det jeg tror er korrekte sitater fra minst en aktuell dommer tyder på at minst en dommer kommer med en meget god begrunnelse for det domstolene bestemmer ut fra lovene i UK og ut fra normal praksis og lovtolkinger der.
   Du finner veldig mange vurderinger på Twitter.
   Jeg ytrer meg der.

 7. Normale og ekte pressefolk i UK blir ikke fengslet for seriøst pressearbeid.
  Seriøse pressefolk med formelle kvalifikasjoner og kunnskaper blir ikke fengslet og dømt i UK.
  Seriøse pressefolk forstyrrer ikke dommere og domstolene eller utenfor domstolene.
  Og seriøs presse og TV bruker ikke amatører og de dummeste og straffedømte personer til pressearbeid når emnet og saken er saker for domstolene i UK.

  • AvatarPer Tandberg // 2018-06-05 kl 14:58 //

   JA det er derfor UK gir Julian Assange fritt leide til sykehus behandling og ikke har har permanent politi post utenfor Ecuador’s ambassade.

   Normale og ekte pressefolk er ekskludert fra media i UK, om du ser bort fra RT ironisk nok.

   • Avsporing fra deg.
    Det gjelder en helt annen sak og en helt annen person, og du vil lage grøt og tåke.
    Og det forstår jeg straks.
    Du nevner en person der både USA og kaos-Sverige og et land i Sør-Amerika er blandet inn.
    Det gjelder helt andre forhold.
    Du lurer aldri meg med suppe-trikset og røyklegging og tåke selv om dette renner over hos deg.

Kommentarfeltet er lukket.