Høyreekstremistisk initiativ ga blomster til Listhaug – folkeaksjon samlet 12 millioner til Leger Uten Grenser i Bjørnar Moxnes’ navn

Foto: Einar Aslaksen

58.000 personer, over én prosent av Norges befolkning, har gitt til aksjonen. Innsamlingen til Plan International Norge i justisministerens navn går treigere med kun 3500 kroner i kassa.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

En overveldende respons på innsamlingsaksjonen til Leger Uten Grenser har gitt en overraskende vri på debatten rundt Sylvi Listhaugs omstridte faebookpost.

Etter at Sylvi Listhaug fire ganger beklaget fra Stortingets talerstol at noen kunne ha blitt støtt over at hun på sosiale medier hadde hevdet at Arbeiderpartiet prioriterte «terroristenes rettigheter over rikets sikkerhet», fikk justisministeren tilsendt blomster fra folk som støttet henne. Også dette gikk ut på FrPerens facebookside hvor hun viste stor entusiasme for støtten.

LES OGSÅ: Kjære Kristelig Folkeparti

Høyreekstrem støtte
Lite sto det imidlertid om at det var en aksjon igangsatt av en rekke høyreekstreme grupper. Facebooksida «Slå ring om Norge», som tidligere bar navnet «Slå ring om Sylvi Listhaug», ba sine om lag 35.000 følgere sende blomster til Listhaug. Tidligere har administratorene bak siden tatt til orde for at Erna Solberg, og en rekke andre personer de kaller landsforrædere, skal henrettes.

Document.no tok også til orde for at leserne deres skulle sende blomster til Listhaug. En av sidens faste skribenter, en FrP-politiker, ønsker å sette paramilitære styrker inn mot venstresida og flyktkninger, og redaktøren, Hans Rustad, har skrevet om gyldigheten av at etniske nordmenn utøver vold mot muslimer.

Oppfordringene har også sirkulert i flere hatgrupper på facebook, hvor flere av dem bærer navnet på Norges justisminister.

En annen som har blitt tilskrevet ære for blomsteraksjonen er Ruth Vaagø, samme person som tok initiativet for støttedemonstrasjonen for Listhaug utenfor Stortinget på søndag. Hun skriver i et innlegg på Facebook at Hillary Clinton har finansiert IS for å «skape flyktningebølgen som har flommet inn over Europa». Hun hevder videre at Erna Solberg, Hillary Clinton, Angela Merkel og Jean Claude Juncker har et mål om å «gjøre vanlige mennesker fattigere og dermed lettere kontrollerbare» og at dette gjøres gjennom «strømmen av immigranter.

Skjermbilde fra facebook.

LES OGSÅ: Ei regjering for terrorister og fremmedkrigere

Motaksjon i Moxnes’ navn
Like etter beklagelsene fra Listhaug — som mange av hennes politiske opponenter mente slettes ikke unnskyldte hennes handlinger, men heller reaksjonene på disse — valgte hun å gå entusiastisk ut på facebook med bilder av blomster fra folk som støttet budskapet og ordlyden i det hun var bedt om å beklage. Dette falt ikke i god jord hos alle.

– Da jeg så at Listhaug skrøt av at hun hadde fått blomster av de hatefulle rasistene, tenkte jeg at vi måtte gjøre noe, sier Camilla Ahamath til TV 2.

Hun er én av de to initiativtakerne til innsamlingsaksjonen for Leger Uten Grenser i navnet til Rødts partileder og stortingsrepresentant, Bjørnar Moxnes. I skrivende stund har over 12,2 millioner kroner kommer inn på kontoen til den humanitære organisasjonen.  58.000 personer har bidratt.

Aksjonen blei startet fra facebookgruppa Soldiers of Are og Odin, et humørfylt antirasistisk initiativ som kom til live i forbindelse med det mer kortlivede prosjektet, Soldiers of Odin, hvor blant annet kjente høyreekstremister og voldsforbrytere etter eget utsagn skulle gjøre norske gater trygge.

Medinitiativtaker, Sjur K. Almskår, kaller responsen fra folk ubeskrivelig.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaugs Horror Show

3500 kroner til Plan
Som begrunnelse for innsamlingsaksjonen nevner gruppa at det var Moxnes som fremmet mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug som Stortinget skal stemme over i morgen.

Sylvi Listhaug fikk noen hundre blomster etter aksjon. Vi kunne lett tapetsert Bjørnar Moxnes sitt hus med blomster, men…. Vi vil heller samle inn penger til noe Mox har troen på, som ikke visner. Derfor falt valget på Leger uten Grenser. Bjørnar Moxnes startet mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug. Det er verdt en oppmerksomhet!

Tilhengerne til FrPs mest profilerte politiker ville ikke være noe dårligere. «Siden noen tror at noen blomster i støtte for Sylvi Listhaug betyr at alle hennes støttespillere er rasister og nazister så ønsker jeg og motbevise det med en innsamling som går til det FRP tror på: Hjelp til folk der de er», står det på sidene til Støtteaksjon for Sylvi Listhaug for Plan International Norge. Innsamlingen av bevismateriale går imidlertid ikke like fort som i den andre gruppa. Plan har kun nytt godt av 3500 kroner som følge av aksjonen.

Leger Uten Grenser har publisert en takkevideo for innsamlingskasjonen. Det har ikke lykkes Radikal Portal og finne en tilsvarende fra Plan.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.