Høyreekstremistisk initiativ ga blomster til Listhaug – folkeaksjon samlet 12 millioner til Leger Uten Grenser i Bjørnar Moxnes’ navn

Foto: Einar Aslaksen

58.000 personer, over én prosent av Norges befolkning, har gitt til aksjonen. Innsamlingen til Plan International Norge i justisministerens navn går treigere med kun 3500 kroner i kassa.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

En overveldende respons på innsamlingsaksjonen til Leger Uten Grenser har gitt en overraskende vri på debatten rundt Sylvi Listhaugs omstridte faebookpost.

Etter at Sylvi Listhaug fire ganger beklaget fra Stortingets talerstol at noen kunne ha blitt støtt over at hun på sosiale medier hadde hevdet at Arbeiderpartiet prioriterte «terroristenes rettigheter over rikets sikkerhet», fikk justisministeren tilsendt blomster fra folk som støttet henne. Også dette gikk ut på FrPerens facebookside hvor hun viste stor entusiasme for støtten.

LES OGSÅ: Kjære Kristelig Folkeparti

Høyreekstrem støtte
Lite sto det imidlertid om at det var en aksjon igangsatt av en rekke høyreekstreme grupper. Facebooksida «Slå ring om Norge», som tidligere bar navnet «Slå ring om Sylvi Listhaug», ba sine om lag 35.000 følgere sende blomster til Listhaug. Tidligere har administratorene bak siden tatt til orde for at Erna Solberg, og en rekke andre personer de kaller landsforrædere, skal henrettes.

Document.no tok også til orde for at leserne deres skulle sende blomster til Listhaug. En av sidens faste skribenter, en FrP-politiker, ønsker å sette paramilitære styrker inn mot venstresida og flyktkninger, og redaktøren, Hans Rustad, har skrevet om gyldigheten av at etniske nordmenn utøver vold mot muslimer.

Oppfordringene har også sirkulert i flere hatgrupper på facebook, hvor flere av dem bærer navnet på Norges justisminister.

En annen som har blitt tilskrevet ære for blomsteraksjonen er Ruth Vaagø, samme person som tok initiativet for støttedemonstrasjonen for Listhaug utenfor Stortinget på søndag. Hun skriver i et innlegg på Facebook at Hillary Clinton har finansiert IS for å «skape flyktningebølgen som har flommet inn over Europa». Hun hevder videre at Erna Solberg, Hillary Clinton, Angela Merkel og Jean Claude Juncker har et mål om å «gjøre vanlige mennesker fattigere og dermed lettere kontrollerbare» og at dette gjøres gjennom «strømmen av immigranter.

Skjermbilde fra facebook.

LES OGSÅ: Ei regjering for terrorister og fremmedkrigere

Motaksjon i Moxnes’ navn
Like etter beklagelsene fra Listhaug — som mange av hennes politiske opponenter mente slettes ikke unnskyldte hennes handlinger, men heller reaksjonene på disse — valgte hun å gå entusiastisk ut på facebook med bilder av blomster fra folk som støttet budskapet og ordlyden i det hun var bedt om å beklage. Dette falt ikke i god jord hos alle.

– Da jeg så at Listhaug skrøt av at hun hadde fått blomster av de hatefulle rasistene, tenkte jeg at vi måtte gjøre noe, sier Camilla Ahamath til TV 2.

Hun er én av de to initiativtakerne til innsamlingsaksjonen for Leger Uten Grenser i navnet til Rødts partileder og stortingsrepresentant, Bjørnar Moxnes. I skrivende stund har over 12,2 millioner kroner kommer inn på kontoen til den humanitære organisasjonen.  58.000 personer har bidratt.

Aksjonen blei startet fra facebookgruppa Soldiers of Are og Odin, et humørfylt antirasistisk initiativ som kom til live i forbindelse med det mer kortlivede prosjektet, Soldiers of Odin, hvor blant annet kjente høyreekstremister og voldsforbrytere etter eget utsagn skulle gjøre norske gater trygge.

Medinitiativtaker, Sjur K. Almskår, kaller responsen fra folk ubeskrivelig.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaugs Horror Show

3500 kroner til Plan
Som begrunnelse for innsamlingsaksjonen nevner gruppa at det var Moxnes som fremmet mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug som Stortinget skal stemme over i morgen.

Sylvi Listhaug fikk noen hundre blomster etter aksjon. Vi kunne lett tapetsert Bjørnar Moxnes sitt hus med blomster, men…. Vi vil heller samle inn penger til noe Mox har troen på, som ikke visner. Derfor falt valget på Leger uten Grenser. Bjørnar Moxnes startet mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug. Det er verdt en oppmerksomhet!

Tilhengerne til FrPs mest profilerte politiker ville ikke være noe dårligere. «Siden noen tror at noen blomster i støtte for Sylvi Listhaug betyr at alle hennes støttespillere er rasister og nazister så ønsker jeg og motbevise det med en innsamling som går til det FRP tror på: Hjelp til folk der de er», står det på sidene til Støtteaksjon for Sylvi Listhaug for Plan International Norge. Innsamlingen av bevismateriale går imidlertid ikke like fort som i den andre gruppa. Plan har kun nytt godt av 3500 kroner som følge av aksjonen.

Leger Uten Grenser har publisert en takkevideo for innsamlingskasjonen. Det har ikke lykkes Radikal Portal og finne en tilsvarende fra Plan.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

16 kommentarer på Høyreekstremistisk initiativ ga blomster til Listhaug – folkeaksjon samlet 12 millioner til Leger Uten Grenser i Bjørnar Moxnes’ navn

 1. AvatarJallaman // 2018-03-19 kl 11:00 //

  Er det ikke ironisk at RP har et innlegg den ene dagen om «Tie de som snakker og kneble de som protesterer»

  https://radikalportal.no/2018/03/16/tie-de-som-snakker-og-kneble-de-som-protesterer/

  og noen dager senere kommer dette innlegg der man forsøker å stemple folk som har et annet syn enn RPs skribenter som
  rasister, nazister etc.

  RP bidrar dessverre til at rasismebegrepet blir mer og mer utvannet.
  Det er umulig å få en saklig diskusjon rundt utfordringene med innvandring når folk roper «rasist!», «nazist» etc.

  Jeg vil oppfordre RP til å begynne å fokusere på problemstillinger som opptar vanlige arbeiderfolk, Da kan nettstedet bli mer nyttig for folk flest.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-19 kl 11:29 //

   Det er du som tar opp nazismen her. Det må du gjerne kalle folk som vil henrette statsministeren, sette inn paramilitære styrker mot venstresida og innvandrere og de som sprer latterlige konspirasjonsteorier, men da får du stå for det selv om ikke gå inn i offerrollen.

   Du kan slutte å skyve arbeidere foran deg i din kamp mot arbeidere av annen hudfarge og opphav enn deg selv. Ingenting er verre for arbeiderklassen enn den interne spliden høyresida og kapitalkreftene nører opp under og du støtter helhjerta.

   • AvatarJallaman // 2018-03-19 kl 19:42 //

    Jeg antar du ikke kan leses andres tanker. Da kan du ikke påstå at du vet hva jeg støtter. Ikke noe sted i teksten gir jeg uttrykk for noe som kan tolkes i den retning du påstår. Som 99,99% av Norges befolkning tar jeg fullstendig avstand fra hets, rasisme, henrettelser av statsministre, konspirasjonsteorier etc. Ikke påstår jeg at jeg er et offer heller.

    Det jeg er opptatt av er debattklimaet. RP gjør sitt for å ødelegge dette med sitt fokus på såkalt høyreekstremisme.
    Listhaug har fått drapstrusler. I går dukket opp et par tullinger som står med skilt der det står «Kan ikke alle bare hate Sylvi Listhaug».

    Kilde:
    https://resett.no/2018/03/19/godhetsapostlenes-stormtropper-blitz-gjengen-kan-ikke-alle-bare-hate-listhaug/

    For en mye mer nyansert analyse enn det RP tydeligvis er i stand til kan jeg anbefale følgende
    https://www.nettavisen.no/meninger/farahmand/du-vil-ikke-like-det-som-kommer-etter-listhaug/3423426845.html

    Og til slutt; er det ikke rart at en stor andel av LOs medlemmer stemmer FrP?
    Du vil sikkert si at det er kapitalkreftene som har «lurt» de «dumme» arbeiderne til å bli rasister.
    Det du kanskje ikke har tenkt på er at kapitalkreftene tjener på innvandringen. Desto mer billig arbeidskraft desto mer press på lønninger. Asylbaroner gnir seg også i hendene over de nyttige «antirasistene» som kjemper for å ta imot flest mulig mennesker.

    Venstresiden er tjent med et nettsted som tar opp forskjellige problemstillinger. Men jeg vil igjen oppfordre til å fokusere på ting som folk flest har nytte av. Rasisme er et marginalt problem i et tolerant land som Norge.
    Om forfatter vil bruke livet sitt på å kjempe mot rasisme er det bedre å emigrere til India eller Midt-Østen og kjempe mot holdningene der.

   • AvatarAudun Nilsen // 2018-03-20 kl 14:14 //

    moddr er gun fodder

   • AvatarJallaman // 2018-03-20 kl 18:12 //

    Jeg skrev et saklig svar på denne posten, som overhodet ikke var i strid med debattreglene.
    Du burde enten tatt deg bryet med å svare eller ignorert svaret. Sletter man innlegg viser man bare at man ikke er tilhenger av ytringsfriheten.
    Er det slik du oppfører deg mot andre også skjønner jeg at det er så lite aktivitet på RP.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-20 kl 18:20 //

     Slutt å lenk til sider som flommer over av rasistisk innhold.

     Og slutt gjerne med den sutringa også.

     • AvatarJallaman // 2018-03-20 kl 19:16 //

      Ok, da vet jeg at det er forbudt å linke til Resett. Synd at folk ikke kan se bilder som viser folk som står med skilt og oppfordrer til å hate Listhaug.
      Men synes som sagt at det er rart at Resett kan være så rasistisk når man vet at det jobber jenter med somalisk bakgrunn der.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-20 kl 19:28 //

      Det kan man se på Dagbladet f.eks.

      Synes det er rart at den engelske kolonimakten kunne ha vært så rasistisk når det jobbet mange indere for dem.

     • AvatarJallaman // 2018-03-21 kl 23:40 //

      Totalt urimelig sammenligning.

      Det kan sikkert hende at enkelte indere pga fattigdom ikke hadde annet valg enn å jobbe et sted som stred mot deres overbevisning.
      At det samme skulle gjelde en enkeltperson i Norge i 2018 er fullstendig urealistisk.
      Så mener du fremdeles sliter med å forklare hvorfor somaliske jenter ønsker å jobbe for det «rasistiske» nettstedet.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-22 kl 01:47 //

      Du bruker flertall feil. Det viser til at det er flere enn én personRussland

      Jøder samarbeidet med Nazi-Tyskland, vietnamesere med USA, nazigjenger rundtom i Europa har handlet dop med mørkhudede, ser du noen gamle westernfilmer finner du amerikansk urbefolkning som samarbeider med kolonistene som begår folkemord mot deres slektninger, noe en også finner historisk bevis på, ikke bare i Hollywood. Så kan du sikkert fortelle meg at disse eksemplene bevise at det ikke finnes rasisme, noe som synes å være ditt fremste mål i dette kommentarfeltet. Spesielt overbevisende blir det neppe.

     • AvatarJallaman // 2018-03-23 kl 17:26 //

      Mitt mål er ikke å overbevise noen om at rasisme ikke finnes. Selvsagt er det mulig å finne eksempler på det, i Norge som i alle andre land.
      Men et par ting irriterer meg; rasismekortet brukes alt for ofte av innvandrertilhengere. I Norge er rasisme et helt marginalt problem. Bruk tiden på å fokusere på viktigere problemstillinger og slutt å ødelegge debattklimaet med alle disse rasismebeskyldningene.

     • AvatarJoakim Moellersen // 2018-03-23 kl 20:36 //

      Du har gjentatte ganger sutret i dette kommentarfeltet over at folk som ikke har nevnt rasisme skal ha kalt for for rasister og utvsket rasismebegrepet. Du har selv alliert deg med ytre høyre og derfor er det ganske enkelt å se at dine allierte vil ha alt å vinne på at folk blir redde for å bruke rasismebegrepet.

      Vi har nazister som mobiliserer for den tidligere justisministeren, en nazistisk terrorgruppe som marsjerer i gatene med statsministerens velsignelse, den verste terroraksjonen i Norges historie, det hagler med drapstrusler i rasistiske facebookgrupper, en nyinnsatt justisminister som er mot «raseblanding». Hatkriminalitet øker kraftig. Under disse omstendighetene velger du å kaste deg inn i kampen mot bruken av ordet rasisme.

     • AvatarJallaman // 2018-04-05 kl 19:41 //

      Det er null sannsynlighet for at Norge skal bli en apartheidstat eller at nazister kommer til makten. Med tanke på at det finnes 5 millioner innbyggere er det nesten overraskende hvor få nazister landet har.

      Nei, problemet går nok heller andre veien. Vi må ikke undervurdere selvsensuren på venstresiden
      Forskning viser at nordmenn anser det som en større sosial kostnad å bli oppfattet som rasistisk enn for eksempel å dumme seg ut eller bli oppfattet som annerledes.

      https://www.dagbladet.no/kultur/vi-ma-ikke-undervurdere-selvsensuren-pa-venstresiden/69249498

     • AvatarTheGuard // 2018-03-21 kl 23:15 //

      Jeg linket til samme bilde, og det ble også slettet.

 2. AvatarJean de Valette // 2018-03-19 kl 18:41 //

  Slik jeg forstår det utifra teksten, så har ca 99% IKKE gitt penger i denne saken…

 3. AvatarSamfunnsdel // 2018-03-20 kl 19:02 //

  Blant leserne av Radikal Portal er det nok mange som gleder seg til når hvite både kristne og ateistiske mennesker blir ansett for å være underklasse og vi blir undertrykket slik vi har undertrykket. Blant giverne til denne lege-aksjonen er det nok en del mennesker som «mater løven i troen på at den da ikke spise dem», bevisst eller ubevisst.

Kommentarfeltet er lukket.