Det tause klasseskillet – ytringsfriheten er ikke for alle

Foto: pxhere

Inngangsbillettene til de store debattarenaene er navn, posisjon og klassetilhørighet.

Gunn Pound
Om Gunn Pound (13 artikler)
Gunn Pound er styremedlem i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon i Oslo.

Norge skryter av at vi har demokrati og ytringsfrihet. Dette er en sannhet med store modifikasjoner. For demokrati og ytringsfrihet gjelder ikke for alle.

Heter du Erna Solberg eller Kong Salomon slipper du langt lettere til med dine kronikker og ytringer i riksmediene enn Ola Hvermansen eller Jørgen Hattemaker. Om Hvermansen har langt bedre kronikker enn førstnevnte hjelper ikke. For inngangsbillettene til de store debattarenaene er navn, posisjon og klassetilhørighet.

LES OGSÅ av Gunn Pound: Når kommer uføreopprøret?

Klasseskillet ingen snakker om
Dette er det store og usynlige klasseskillet som ingen snakker om. Alle på venstresiden og ingen på høyresiden snakker om utjamning av de store materielle forskjellene i samfunnet. Honnør til venstresiden for dette. Men ingen eller svært få ser at de store forskjellene også dreier seg om andre viktige verdier. Verdier vi ikke kan måle i kroner og øre. Som retten til å ytre seg, og bli sett og hørt. Når vil dette få plass på den politiske agendaen ?

Eksempel: I flere år viste NRK Østlandssendingen vist seerbilder fra publikum. Her så vi flotte bilder fra Oslo og Akershus sendt inn av folk fra begge fylkene, og her var det en arena for dyktige hobbyfotografer fra alle samfunnslag. På grunn av innsparinger ble det slutt på dette. «Vanlige» folk mistet en fin arena til å få vist seg frem. Men kjendiser og høystatusgrupper slipper til på mange areanaer som for eksempel i talkshow-programmene. Her er det ikke snakk om innsparinger.

Har du et navn kommer du langt og det er sant. Og har du de rette forbindelsene slipper du frem. Kjendisene med familier og bekjentskapskretsen til disse slipper langt lettere til de beste jobbene enn ”Hansen på hjørnet”. «Hansen på hjørnet» kan være tjue ganger dyktigere enn flere høystatusfolk, men slipper ikke frem.

LES OGSÅ: Vil innskrenke streikeretten og gi lavtlønte mindre betalt: Fikk Fritt Ords honnørpris

Den onde sirkelen
Alle har vi fra tid til annen opplevd å føle oss urettferdig behandlet. Og da blir vi såret, skuffet og sinte. Men hva med dem som lever med kronisk urettferdighetsfølelse? Mennesker som aldri blir sett, mennesker som ikke får vist hvem de er, mennesker som aldri får brukt sine talenter, mennesker som daglig blir utsatt for vold, trakassering, overgrep og mangel på kjærlighet. Det gjør noe med dem.

Urettferdighet skaper aggresjon, misunnelse og ondskap — noe utallige eksempler viser. Svært ofte rammer denne ondskapen uskyldige mennesker. Aggresjonen det skaper rettes mot uskyldige lavstatusgrupper mens høystatusgruppene som sitter på makten, og som er ansvarlig for de store forskjellene, gjerne går fri.

De som radikaliseres, de som begår kriminelle handlinger, og de som krenker romfolket, andre minoriteter, funksjonshemmede og grupper som faller utenfor A4-modellen har ofte selv opplevd å ikke bli sett. De har blitt utsatt for urettferdighet og fiendtlige handlinger. Hat avler hat.

Har du det godt med deg selv, har du det også godt med andre.

Som talskvinne for mennesker med funksjonshindringer og andre utfordringer ser jeg ofte at disse blir oversett i det store mediebildet og i mange sammenhenger tiet i hjel i en så stor grad at man kan kalle dette skjult trakassering.

Er dette et tema på den politiske dagsorden i partiene, organisasjonene og på andre viktige samfunnsarenaer? Trenger vi en bevisstgjøring? Kan grasrota stå sammen i kampen mot de store og skjulte klasseforskjellene?

Teksten ble først publisert på Gunn Pounds blogg.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Det tause klasseskillet – ytringsfriheten er ikke for alle

 1. AvatarJohn Atle Vestvik // 2018-05-07 kl 22:27 //

  Ytringsfrihetens paralell til, eller speilbilde av, dagens representative demokrati.

 2. Her er det fortsatt ekte ytringsfrihet til alle.
  Forsøplingsfrihet er noe annet.
  Mine notater er på min hjemmeside.
  Her rekker jeg ikke mer nå.
  Min notatblokk er åpen for alle.
  Jeg rekker å skrive takk til forfatteren eller skribenten og for at jeg fikk lese dette over her.
  Jeg merker meg navnet på organisasjonen.
  Takker.

Kommentarfeltet er lukket.