Brett opp ermene 1. mai!

1. mai i Hannover i Tyskland. Foto: Bern Schwaber

De ville at vi skulle ut på båttur 1.mai, alle barn og bikkjer og gamle og unge. "1.mai?!" Svarte jeg krast. "Hva mener du med at 1.mai er en fridag?"

Loni Bjerkholt-Pedersen
Om Loni Bjerkholt-Pedersen (31 artikler)
Loni Bjerkholt-Pedersen er bosatt i Larvik. Hun har en bachelorgrad i idrettsvitenskap og er på fritiden skribent og blogger.

Jeg har møtt en mann. En vakker, sexy, snill og omsorgsfull mann som til og med lager digg mat. Han er ikke verst i senga, i tillegg er han morsom, rar, velstelt og artikulert. Han er dessverre en høyremann, men dette er likevel et steg i riktig retning fra eksen min som er FrP-er (Blæ!).

Min flotte nye mann tåler å bli kalt kapitalistsvin uten å bli sur. Han har tatt vårs inn i varmen. Men, i går sa han noe som fikk meg til å kjenne det i magen. For han snakket om mai. Om 1.mai. Om båtturen med foreldrene, de sikkert vel så flotte foreldrene hans, svigers, jeg skal møte for første gang. De ville at vi skulle ut på båttur 1.mai, alle barn og bikkjer og gamle og unge. «1.mai?1» Svarte jeg krast. «Hva mener du med at 1.mai er en fridag?» Han bablet noe om russefeiringa si, men jeg klarte ikke slippe tanken, har jeg involvert meg med en mann som ikke skal være med på 1.mai-markeringa på Torget?!

LES OGSÅ av Loni Bjerkholt-PedersenDet er nok nå!

Jeg begynte å tenke over dette. På oppdragsgivere som ikke automatisk avlyste oppdraga mine 1. mai. På en leder som foreslo at vi skulle ha møte 1.mai. Jeg begynte å tenke på venner, familie, bekjente, som stadig vekk omtaler 1.mai som en fridag som handler om korpsmusikk og softis på Larvik Torg. En random maidag som handler om småprat, tomprat og billig kaffi på Narvesen.

“Fridag?!” Utbrøt jeg altså, høyt, på tross av at vi nettopp er blitt kjærester og jeg kanskje burde trå litt varsomt i starten for å ikke skremme han bort. (Hvordan trår man egentlig varsomt?) 1. mai er jo arbeidernes dag! 1. mai er en internasjonal demonstrasjonsdag, en kampdag, ingen hviledag for fyllesjuke russ eller korpsfestival for hypre tre-åringer og foreldrene deres. 1. mai er en offentlig høytidsdag og offisiell flaggdag hvor vi skal stå sammen og fokusere på våre felles kår som arbeidstakere! Og selv om det ifølge det mannsdominerte Wikipedia var fuckeren Quisling som innførte dette som fridag under andre verdenskrig, er dagen opprinnelig en arbeiderbevegelsedag fra slutten av 1800-tallet.

1. mai er en historisk dag, en ekstremt viktig dag, en dag som betyr minst like mye i 2018 som i 1899.

LES OGSÅ: Til Fredrik Mellem: Ei historie om 1. mai, Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen

Så vær så snill alle sammen, uavhengig av politisk tilhørighet, ikke la 1. mai gå i glemmeboka og bli en dag full av dill og dall med trivielle aktiviteter. Mal paroler. Skriv artikler. Og møt opp i byen din for å være med på å sette søkelys på noe som gjelder oss alle, nemlig det norske arbeidslivet. Det er nok av saker å ta tak i.

Velferdsprofitører som tjener seg stinnrike på drift av barnehager er èn ting: https://www.aftenposten.no/okonomi/i/P3ya45/Eierne-i-barnehagekonsern-har-tatt-ut-nesten-1-mrd.

Fremtidens arbeidsliv- med digitalisering av arbeidsfunksjoner en annen: https://www.nho.no/arskonferanser/remix/forside/nyhetsarkiv/det-nye-arbeidslivet1/

På vår 1. mai-parole i år skal jeg ha fokus på mangfold og inkludering i det norske arbeidslivet. Jeg vil at alle skal kunne finne en jobb de trives med. Jeg er overbevist om at alle vil jobbe, ønsker å bidra, men jeg tenker at slik arbeidslivet er nå, så er det altfor mange som ikke får plass. Arbeidsgivere må bli flinkere til å tilrettelegge, vi som samfunn må se ulikheter og «querks» som en styrke. Vi må slutte å forsøke å presse alle inni en «ansattform», og innse at alle er forskjellige- med individuelle styrker- og utfordringer.

Jeg vil ha flere kvinner i lederjobber. Flere mørkhudede i styrerommet. Og bedre tilgjengelighet- tilpasning- og inkludering av arbeidstakere med særskilte behov.

Vi sees under parolene!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

6 kommentarer på Brett opp ermene 1. mai!

 1. AvatarTheGuard // 2018-04-27 kl 18:49 //

  Mulig dere hatt fått med dere fler i toget, om ikke venstresiden hadde lagt beslag på den dagen. Ser i programmet at det er bare partier på venstresiden som skal delta. Det finnes faktisk arbeidere i andre partier også….jeg er selv høyremann og arbeider…

  • Velkommen skal du være, samme hvilket parti du er medlem i eller tilhenger av! <3

  • AvatarKjell -Arne Slettum // 2018-04-28 kl 06:45 //

   Jeg flagger på 1 Mai, bare så synd at venstreekstreme har stjålet dagen. Nå misbrukes den av de som vil asylokkupere landet, og som ønsker islam og islamisme velkommen.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-04-28 kl 18:51 //

   Hvis man ser på historien til 1. mai skjønner man at det ikke er og aldri har vært dagen for fagforeningsknusing, skattegaver til de rikeste, rasering av velferdsstat og arbeidsmiljølover eller flytting av makt fra arbeidere til kapitalister. 1. mai har alltid vært venstresidas dag og arbeiderbevegelsen har alltid vært på venstresida. Den moderne venstresida steig faktisk ut av arbeiderbevegelsen. Internasjonal solidaritet er også en naturlig del av 1. mai da dagen nettopp har vært en dag for å løfte arbeiderkampen fra de nasjonale arenaene og stå sammen uavhengig av grenser.

   • AvatarTheGuard // 2018-04-29 kl 22:59 //

    Mye sant i det du skriver, men likevel så er det vel et faktum at det er ikke bare arbeidere på venstresiden, og at ting har endret seg siden tidenes morgen.

   • Avatarsoriella // 2018-05-01 kl 00:16 //

    Til lykke med 1. mai, Møllersen, og det samme til alle andre som ærer dagen!
    Krangle kan vi gjøre andre dager…

Kommentarfeltet er lukket.