NATO fortsetter østutvidelsen: Makedonia trer snart inn i militæralliansen

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Makedonias statsminister Zoran Zaev. Foto: U.S. Central Command

Makedonia har akseptert Hellas' krav om navnebytte. NATO-løftet om ikke å flytte østover etter Sovjets fall kan brytes nok en gang med Makedonia som det potensielt 14. medlemslandet fra Øst-Europa.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I midten av januar var NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, på besøk i Makedonia og kunne fortelle at medlemslandene har bestemt seg for å invitere landet inn i militæralliansen. Norges tidligere statsminister sa da at det formelle navnet på den tidligere jugoslaviske republikken var det klart viktigste hinderet for medlemsskap. I går aksepterte Makedonias statsminister Zoran Zaev at navnet vil bli endret.

LES OGSÅ: Trump-administrasjonen vil at Stoltenberg fortsetter som NATO-sjef

Militær ekspansjon østover
Makedonia vil bli det 14. nye landet i NATO etter Sovjetunionenes oppløsning. Alle de nye NATO-statene er tidligere østblokkland. Dette på tross av at Mikhail Gorbatsjov, fikk garantier fra statsledere som George Bush Sr., Francois Mitterand, Margaret Thatcher blant flere om at NATO ikke ville ikke ville ekspandere østover.

I 1999 gikk NATO til krig mot Jugoslavia som på det tidspunktet var i borgerkrig. Makedonia vil bli det fjerde eks-jugoslaviske landet, etter  Slovenia, Kroatia og Montenegro, som trer inn i militæralliansen. De tre baltiske landene er alle NATO-medlemmer og er tidligere sovjetrepublikker. Polen, Tsjekkia, Ungarn, Bulgaria, Romania, Slovakia og Albania er tidligere medlemmer av de sovjetallierte landenes motsvar til NATO, Warsawapakten. NATO har per i dag 29 medlemsland.

LES OGSÅ: NATOs kriger har skapt terrortrusselen og flyktningkrisa

NATO-dominert Balkan
På Balkan vil snart Serbia (med Kosovo) og Bosnia være de to eneste landene som ikke er NATO-medlemmer og militæralliansen strekker seg sammenhengende fra Tyrkia gjennom hele Sør-Europa til og med Portugal.

Siden Jugoslavia brøyt opp og Makedonia blei dannet som Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia har Hellas klaget. En gresk region bærer navnet Makedonia og for greske nasjonalister har det vær viktig at ikke andre kan gjøre dette. Det tidligere venstrepartiet Syria sitter i regjering i Hellas sammen med det nasjonalistiske ANEL som har forsvarsministeren og gjort navnestriden til en prioritert sak.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned