Trump-administrasjonen vil at Stoltenberg skal fortsette som Nato-sjef

Jens Stoltenberg og Donald Trump. Foto: Shealah Craighead/White House

Både Norges og USAs utenrikstjenester støtter at Jens Stoltenbergs mandat som generalsekretær i militæralliansen forlenges. - Han gjør en utmerket jobb, sier USAs Nato-ambassadør.

Nyhet
About Nyhet (771 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Det ser ut til at Norges tidligere statsminister, Jens Stoltenberg, får forlenget sin tjeneste som generalsekretær for Nato. Ifølge NTB sier USAs Nato-ambassadør Kai Bailey Hutchison at de ønsker nordmannen skal fortsette i stillingen.

– Han gjør en utmerket jobb, og jeg tror samtlige medlemmer i alliansen er veldig støttende til en forlengelse. Vi vil nok diskutere dette i nær framtid.

LES OGSÅ: Madeleine Albright mente 500.000 døde barn var verdt prisen, i går fikk Jens Stoltenberg pris av henne

Også Norge støtter Stoltenberg
Støtten gis ekko av Norges nylig tiltrådt utenriksminister, Ine Marie Eriksen Søreide (H), som mener Stoltenberg god jobb og at det “er viktig med det bidraget dette gir til stabilitet i en urolig verden”.

Utenriksminister Søreide og Trump vil begge ha Stoltenberg som Nato-sjef framover. Foto: Hans A. Rosbach

Stoltenberg fikk stillingen som leder for militæralliansen like etter at han var ferdig etter åtte år som norsk statsminister, da han tapte vaget i 2013. I den perioden hadde han ledet Norge inn i angrepskrigen mot Libya hvor norske fly sto for over 10 prosent av bombetoktene og slik var en av de mest aktive i krigen som har skapt et fullstendig kaos og en vedvarende krigssituasjon i det nordafrikanske landet. Nå seinest har Libya fått oppmerksomhet i mediene fordi slavehandelen er tilbake i landet. Han forlenget også Norges bidrag i Afghanistankrigen som Norge fremdeles deltar i, nå i sitt 17. strake år.

LES OGSÅ: Jens Stoltenberg, en historisk dårlig Ap-leder

Russland som fiende
Som Nato-sjef har Stoltenberg bidratt til å øke spenningene mot Russland. Nato har hatt flere militærøvelser nært Russland, både i Baltikum, men også i Sverige som ikke er medlem av alliansen. Russland har svart med øvelser nært Nato-grensa, både på eget territorium og i Hviterussland. Fortsatt støtte til Ukraina, som har tatt nazistbataljoner inn som deler av den ukrainske hæren i den pågående borgerkrigen, og åpne dører for at landet, som grenser til Russland, kan bli medlem av Nato, har blitt svært dårlig mottatt i Moskva.

En av Stoltenbergs viktigste saker i har vært å legge press på medlemsland for å øke sine budsjetter for ytterligere militarisering. Målet er at alle medlemslandene skal bruke minst to prosent av brutto nasjonalprodukt på militærutgifter. Norge bruker drøyt 1,5 prosent og bare 5 av 28 medlemsland ligger på eller over Stoltenbergs mål: USA, Hellas, Storbritannia, Estland og Polen.

Skiftet i i norsk militærpolitikk bort fra et landforsvar til å gjøre store investeringer i angrepsflyene F-35 tolkes av mange som en del av en prosess hvor det norske militærvesenet i større grad tilpasses USA og Natos ønsker. Åpning for amerikanske militærbaser i Trønderlag og muligens også i Troms sees også i den sammenheng av kritikerne, samt at Høyre-/FrP-regjeringa ikke vil støtte et atomvåpenforbud i FN.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 Comments on Trump-administrasjonen vil at Stoltenberg skal fortsette som Nato-sjef

 1. USA oppdaget for mange år siden at Stoltenberg er en nyttig fjott som gjør det som lønner seg for ham selv, og det er som regel å være enig med USA i ett og alt.

  Søreide og Brende er personer av samme støpning. Man gjør kariere ved å tilby sine tjenester som lakei.

  Men hva kan man forvente av politiske broilere. De har jo vokst opp i et system hvor den som vil opp og frem må tilpasse sine synspunkter etter eliten i sine respektive partier.

  Da får man slike blide og smilende smalltalkere uten annen substans enn den som til enhver tid er personlig lønnsom.

  • tormod stenseth // at //

   Støttes 100%. Mennesker som Stoltenberg, Søreide og Brende er avskum av verste sort. Alle vi 99% burde kjøpe seg en høygaffel asap.

Comments are closed.