BT Junior: «USA passer på oss»

Erna Solberg og Donald Trump i Det hvite hus. Foto: Regjeringens Instagramkonto.

Alle barn kan sove trygt, onkel Donald passer på oss. Slik vil Bergens Tidende berolige engstelige barn som bekymrer seg over nyhetene.

Terje Alnes
Om Terje Alnes (31 artikler)
Terje Alnes er medlem av Rødt og skriver om politikk og kultur på Spartakus.no.

BT Junior er Bergens Tidendes digitale nyhetstjeneste for barn og unge. Hver lørdag har de også en side i avisen, for de aller yngste avisleserne.

Lørdag 13. januar hadde redaksjonen funnet det passende å skrive en hovedsak om Erna Solbergs møte med Donald Trump. Mange barn hadde nok fått med seg at statsministeren var ”over there” og hadde fått audiens hos selveste presidenten. Under overskriften ” – ”USA og Norge er gode venner” blir besøket forklart for barn. Det kan tenkes at enkelte voksne lesere hoppet i godstolen over hva som skrives.

Faksimile BT Junior, 13. januar.

For sikkerhets skyld hadde BT henvendt seg til USA-ekspert Hilmar Mjelde fra Universitetet i Bergen for å sikre faglig tyngde til saken. Mjelde forklarer at Erna Solberg er sjef i Norge, og Donald Trump er sjef i USA. De møttes for å snakke om viktige ting og for å bevare vennskapet mellom Norge og USA.

LES OGSÅ av Terje Alnes: Alliert med Donald Trump

Hva snakket de om?
Mjelde forklarer at handel er viktig, og at landene nå skal kjøpe flere ting av hverandre.

For eksempel har Norge kjøpt militærutstyr fra USA, og USA kjøper fisk fra Norge. – Dette er bra for da er det noen som må gjøre jobben. Dermed kan flere som ikke har jobb, få jobb med å lage ting som USA kan kjøpe.”

Om noen barn skulle la seg skremme av nyheter om krig og terror kan Mjelde berolige:

” – USA passer på oss. USA har mange flere soldater enn oss, og det betyr at hvis Norge kommer i krig får vi masse hjelp.”

USA-eksperten legger likevel til at det i utgangspunktet ikke er noen som vil ha krig med Norge.

Den tredje hovedsaken var klima og miljø. Statsministeren sa til presidenten at USA må bli flinkere til å ta vare på naturen og miljøet. ”Det er bra fordi USA ikke er så flinke til det.

– Det er ikke sikkert at USA bryr seg om at Norge sa det. Norge er jo et pittelite land.”

BT Junior legger til at ”mens Erna Solberg prøver å forurense mindre, synes Donald Trump det er greit å forurense.”

LES OGSÅ: Erna Solberg til Washington — for å logre på Donald Trumps fang

Kanskje like greit å la være?
Om det er USA-eksperten fra Universitetet som ordlegger seg slik, eller om det er redaksjonen som skriver i en bevisst enkel og «barnslig» stil, er ikke godt å si. Uansett er artikkelen et eksempel på en type «journalistikk» som er oppsiktsvekkende maktservil. Noen får nok assosiasjoner til politisk propaganda.

Kampflykjøpet skyldes at det pågår en voldsom opprustning på vestlig side, som en følge av at pressen lar seg bruke i et politisk spill der Russland fremstilles som en alvorlig trussel mot Norge og NATO-alliansen. Dette politisk skapte trusselbildet drives frem av et militær-indistrielt kompleks. Konsekvensen er bl.a. at aksjekursene i våpenindustrien går til himmels. Norges kjøp av kampfly fra USA vil koste oss 71,5 milliarder reelle 2017-kroner, den totale kostnaden for hele kampflykjøpet er stipulert til 268,1 milliarder kroner frem til 2054.

Det er altså ikke så enkelt som at «handel er viktg».

Det er heller ikke slik at «USA passer på oss». USA er derimot en livsfarlig alliert som kan føre Norge ut i en ny storkrig. I løpet av det siste året har USA etablert baser på norsk jord, og den amerikanske øverstkommanderende i Norge har sagt at vi må være forberedt på krig!

Det er dette som er begrunnelsen for kamflykjøpet. Vi kan være helt sikre på at disse flyene, med norske piloter, vil bli brukt i USAs tjeneste.

BT Junior forteller barn politiske eventyr. Når «journalistikk» får slike uttrykk er det kanskje like greit å la være. Men en ting har nok USA-eksperten rett i: Norge er et pittelite land, og Donald Trump bryr seg neppe særlig om hva Erna Solberg sier.

Saken ble først publisert på spartakus.no 

Kilder:

«Hva koster egentlig nye kampfly?», regjeringen.no 07.11.17, »
«– Jeg håper jeg tar feil, men det er en krig som kommer», abcnyheter.no 22.12.17

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på BT Junior: «USA passer på oss»

 1. AvatarMari Hansen // 2018-01-23 kl 01:12 //

  At USA og Norge har et så nært og godt forhold, både historisk og i dag, er nok en bitter pille å svelge for mange på den ytterste venstresiden.

  • Å se virkeligheten er ikke å smake på en pille. Det er feil å snakke om piller her.
   I virkeligheten er ikke jeg på en oppdiktet venstreside eller en oppdiktet høyreside, for jeg er på kunnskaps-siden og på vurderings-siden og på løsnings-siden.
   Jeg er for løsninger.
   Løsningen for Noreg/Norge er fred og tydelige signaler om at norske politikere ønsker fred og dialog og samarbeid med alle naboland.
   På min hjemmeside forklarer jeg hva jeg mener om fred og forsvarspolitikk.
   Det er feil å se seg blind på en inndeling i venstreside og høyreside og å stoppe der med inndelingen og merkelappene og så stoppe helt å tenke mer.
   Det er viktig at flere klarer å tenke mer og lenger enn til merkelapper og primitiv inndeling av mennesker.
   Det er viktig med mer vilje til å se på saker og på løsninger.
   Norsk naiv barnslighet er feil.

  • Da fikk jeg tid til å se hva du leverer.
   Hvem du er og hvordan du fungerer som person eller din hudfarge har 00.oo interesse for meg.
   Jeg ser at du ikke leverer løsninger og analyser og at du ikke leverer støtte til utdannelse og kunnskaper.
   Da avslører du deg selv når du går til et dumt og primitivt personangrep på meg uten at du sjekker hva jeg står for og hvilken side jeg er på og hvilke løsninger og analyser jeg har og støtter.

   Fanatisk inndeling i H-side og V-side er primitivisme.
   Lever løsninger og tanker og forslag og analyser og vurderinger i stedet.
   Lever noe selv i stedet for å stemple andre og i stedet for å skjelle ut meg som dum.

Kommentarfeltet er lukket.