Rasistiske løgner fra Hege Storhaug

Foto: Faksimile rights.no

Med et videointervju av en kjent høyreekstremist som eneste kilde lyver Hege Storhaug og HRS om både politiet og mediedekningen av en voldssak i England. 

Lars Gule
Om Lars Gule (5 artikler)
Filosof, samfunnsdebattant og førsteamanuensis ved OsloMet – storbyuniversitetet. Han har tidligere vært generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Mandag 11. desember publiserer Human Rights Service følgende, skrevet av Hege Storhaug:

«Hovedstrømsmedier (MSM) i Storbritannia fant det ikke verdt å omtale at en kvinne ble brutalt overfalt av tre «asiatiske» (sannsynligvis pakistanske) menn. Britiske Nikki Hurst ble spurt om hun hadde en lighter. Hun hadde ikke det, og da gikk de tre mennene til frontalangrep på henne. Det kunne endt med døden for Hurst.»

LES OGSÅ: Hege Storhaug — verdenshistoriens mest priviligerte martyr

En grov løgn
Men er dette sant? At det brutale overfallet er fortiet av mediene? Nei, for et raskt Google-søk forteller at metro.co.uk, dailymail.co.uk, independent.co.uk, thesun.co.uk, examiner.co.uk, mirror.co.uk og en rekke andre mindre nettmedier har omtalt saken. Og nettopp som et rasistisk overfall. Kort sagt er det usant når det heter i overskriften til Storhaugs artikkel at: «Ekstrem rasisme mot hvit kvinne får ingen oppmerksomhet». Sammen med det som er sitert ovenfor, er det klart at Storhaug og HRS har servert en løgn. En ganske grov løgn.

Men det er ikke nok. For Storhaug har illustrert artikkelen med et bilde som viser at overfallet har vært svært alvorlig og brutalt. Samme type bilder er også brukt i de ulike mediene som har omtalt saken.

Storhaug skriver videre: «Man skulle tro en slik grov voldssak fanget politiets interesse, men den gang ei. Politiet har ikke villet avhøre Hurst fordi hun ikke kan identifisere gjerningsmennene. De vil derfor «ikke kaste bort tiden hennes», ei heller sin egen tid, har de fortalt Hurst.» Sier Hurst. Og det er Storhaugs eneste kilde. For Storhaug har ikke vært i kontakt med politiet i den aktuelle engelske byen. Og til hvem forteller Hurst at politiet ikke gjør noe med saken hennes? Jo, det er ingen ringere enn Tommy Robinson – en ganske kjent britisk høyreekstremist, tidligere talsperson i English Defence League, aktivist i britiske Pegida og Rebel Media. Intervjuet han gjør med Hurst ligger på YouTube og er Storhaugs kilde. Åpenbart også eneste kilde. Ingen ting tyder på at Robinson heller har kontaktet politiet, selv om han sier han skal gjøre det. Er dette seriøs journalistikk eller rapportering om en alvorlig hendelse? Selvsagt ikke.

LES OGSÅ om Hege Storhaugs bok: Men verst av alt er ensidigheten

Lyver om politiet
Igjen, uten å kontakte politiet, slår Storhaug fast at det lokale politiet «ljuger» i lokalpressen «og sier de har vært i jevn kontakt med Hurst og gjør alt de kan for å oppklare saken», alt ifølge Hurst. «Hun forteller også at politiet avviser at angrepet på henne kan kalles rasistisk», men det er nettopp det de kaller det når de uttaler seg til både lokal- og riksmedier.

Det kan godt være riktig at saken først ble offentlig kjent da Hurst la ut bilder av sine skader på Facebook, men da fulgte vitterlig mediene opp saken – med oppfordringer fra politiet til mulige vitner om å ta kontakt med dem. Og kanskje kan politiet klandres for ikke å ha gjort mer – i hvilke saker kan man ikke si det? – men dette vet vi altså ikke noe om fordi vi ikke har politiets forklaring.

Derfor er det grovt inntil det groteske når Storhaug likevel påstår rett ut, det er ikke en gang en antydning eller insinuasjon, at det foreligger sendrektighet og uvilje mot å etterforske saken og at dette skyldes at politisjefen i distriktet, Batley, er av «muslimsk avstamming». For han heter Mohammed Rauf. Angivelig er også en annen sentral person i lokalpolitiet av «muslimsk avstamming». «Er det derfor saken ikke prioriteres? Man beskytter «sine egne» og gir blaffen i briter?», slår Storhaug fast, men later som om hun bare stiller spørsmål.

LES OGSÅ: Vis meg dine venner, og jeg skal si deg hvem du er

«Avstamming»
Dermed har Storhaug levert en artikkel med et klart rasistisk innhold. På intet grunnlag – annet enn en YouTube-video laget av en notorisk høyreekstremist – serverer Storhaug både løgner og rasistiske anklager om rasisme mot politiet i Batley.

Og dette er klassisk rasisme. For anklagene serveres mot politisjefen på grunn av hans «avstamming», altså ikke på grunn av hans mulige kulturelle-religiøse tilhørighet (uten at det hadde vært noe mindre rasistisk). I tillegg er en premiss at politiet beskytter overfallsmennene på bakgrunn av deres etniske tilhørighet som antatte asiater eller pakistanere.

Gang på gang serverer Storhaug polariserende, stigmatiserende og rasistiske ytringer i bok- eller artikkel-form. Hun og HRS mottar betydelige offentlige midler for å bidra til informasjon som kan bedre integreringen her i landet! I realiteten sprer hun og HRS rasistiske innlegg. Man skulle tro at med hennes stigmatiserende utspill om å «dokumentere» løgnen om islamisering av Norge, var det nok. Det var det ikke. HRS fikk penger også for 2018. Om denne siste artikkelen, med sitt eksplisitt rasistiske innhold, er det verste eksemplet er ikke godt å si. Men HRS’ kommentar-felt er enda drøyere. Og vi har grunn til å tro at en del av det offentlige tilskuddet går til å drifte HRS’ nettplattform. Som altså har blitt arena for rasistiske ytringer både på redaksjonell plass og i kommentarfeltet. Det er mildt sagt drøyt at denne typen spredning av løgn og rasisme skal motta offentlig støtte.

Kulturministeren innkalte i vår Islamsk Råd Norge på teppet for å få en forklaring på deres politikk og virksomhet. Svarene var ikke tilfredsstillende – og IRN tapte det offentlige tilskuddet. Det er på tide at regjeringen gjør det samme med HRS.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.