Vis meg dine venner, og jeg skal si deg hvem du er

Foto: commons.wikimedia.org

Sylvi Listhaugs mest ivrige facebookvenner sprer høyreekstremistiske konspirasjonsteorier og ren nazisme. Integreringsministeren lar folk fortsette å spre det verste av hat i hennes navn.

Tor Anders Råbu
Om Tor Anders Råbu (7 artikler)
Tor Anders Råbu er lærer og skribent.

Innvandrings- og integreringsmimister Sylvi Listhaug bruker facebook flittig for å kommunisere med velgerne sine. Sammen med sin rådgiver, Espen Teigen, har de bygget opp en side med 132.000 følgere. Dette gjør henne til en av de aller mest likte politikerne på facebook. Listhaug omtales av mange som kanskje en av Norges aller mest splittende politikere. Listhaugs facebookside legger ut en kombinasjon av politisk selvskryt, nedrakking av politiske motstandere og lenker/kommentarer som er velegnet til å skape skepsis mot innvandrere generelt og muslimer spesielt. Det hele krydres med koselige hverdagsbilder fra statsrådens gjøren og laden.

LES OGSÅ av Tor Anders Råbu: Fortellinga om en blåblå regjering

Nazismen borte fra statsråden side, men ikke fra hennes venners sinn
Våren 2016 skrev jeg en artikkel som tok for seg mangelen på folkeskikk fra statsrådens følgere og hvilken debattform hun tillot på siden sin. Her ble flyktninger omtalt som både rotter, svin og det som verre var. Grov rasisme, sjikanering av politiske motstandere, åpenbare konspirasjonsteorier, linker til nazistiske nettsteder osv. ikke bare forekom, men var dominerende i kommentarfeltet. Statsråden var klar over dette, men fant det likevel opportunt å la kommentarene stå. Etter at media fattet interesse på høstparten og begynte å konfrontere statsråden, ble det faktisk ryddet opp. Det ble kanskje ubehagelig?

Facebooksiden som før het Slå ring om Sylvi, nå Slå ring om Norge, stiller spørsmål de færreste har vansker med å svare på.

Det som blir postet fra statsråden, er fremdeles den samme kombinasjonen av selvskryt, nedrakking av politiske motstander og saker som kan skape frykt eller skepsis mot innvandrere, ispedd koselige hverdagsbilder. Fra høsten 2016 har duoen Listhaug/Teigen begynt å oppfordre til anstendighet i debatten, å fjerne hatefulle, rasistiske eller sjikanerende innlegg, lenker til nazistiske nettsteder osv. Siden har fremdeles karakter av ekkokammer, og det er nok fremdeles et stykke igjen til at aktiviteten på siden hennes kan karakteriseres som seriøs politisk debatt eller i tråd med den alminnelige oppfatning av folkeskikk. Det er sikkert heller ikke meningen. Statsråden har fortid som medierådgiver, så hun vet hva hun gjør, men rett skal være rett, etter press fra media har hun begynt å ta mer ansvar. Det er bra.

LES OGSÅ: Mennesket, Listhaug og valgkampen

Listhaugs mest aktive venner

Høyreekstreme konspirasjonsteorier blant Listhaugs venner.


Listhaugs facebookside er åpen, det vil si at hvem som helst kan like eller kommentere det hun legger ut. Enkelte uttrykker også skepsis til statsrådens utspill, men i sin alminnelighet er dette et ekkokammer for fansen. Kommentarer som er hatefulle, rasistiske eller sjikanerende, blir nå fjernet fra Listhaugs facebookside, men hatet, rasismen og sjikanen forsvinner selvsagt ikke av den grunn. Den får utløp andre steder, både på og utenfor facebook.

Facebookpostene til Listhaug får gjerne tusenvis av likes og hundrevis av kommentarer. Av 132.000 følgere er det selvsagt et stort flertall som ikke engasjerer seg verken gjennom å like, dele eller kommentere. Det største engasjementet har nok de som kommenterer en av postene hennes. Jeg besluttet å se litt på profilene til de som kommenterer på det statsråden legger ut. Jeg valgte derfor ut en tilfeldig post på siden hennes. Jeg besluttet å analysere profilen til de 50 første kommentatorene som hadde åpen nok profil til at man kunne se hva de ellers interesserer seg for på facebook. Jeg la også inn som forutsetning at de faktisk likte siden de kommenterte på. 50 profiler er selvsagt et lite utvalg av 132.000, men gir kanskje likevel en pekepinn på hva de mest engasjerte følgerne hennes engasjerer seg i.

LES OGSÅ: Da nazister marsjerte

Liker høyreekstremisme av forskjellige slag

Burde integreringsministeren ta et oppgjør med tilhengere som har slik retorikk?

Av de 50 kommentatorene likte 36% uoffisielle fansider opprettet til støtte for Sylvi Listhaug. To av de største heter Vi som støtter Sylvi Listhaug og Sylvi Listhaug som Statsminister for nasjonen Norge. På disse sidene er det fritt fram for den hatretorikken, rasismen, sjikanen og konspirasjonsteoriene som nå lukes ut fra statsrådens offisielle facebookside. På disse sidene deles artikler fra det høyreekstreme og notorisk uetterrettelige nettstedet 24avisen.com, det nazistiske nettstedet frieord.no hvor tidligere Vigrid-leder Thorgrim Bredesen titulerer seg som redaktør og den antisemittiske konpirasjonsteorisiden Nyhetsspeilet. I tillegg spres artikler fra rights, document, og en og annen artikkel fra ordinære medier med kommentarer som pisker opp publikum. Sylvi Listhaug ble en gang spurt på sin egen side om hva hun syntes om disse fansidene. Hun svarte at hun var takknemlig for all støtte, at noe av det syntes hun var drøyt og at hun tok avstand fra mange av kommentarene, men at dette ikke var hennes sider, så det var ikke noe hun kunne ta ansvar for. Vel, hun har ikke gjort noe aktivt for å få fjernet disse sidene. Jeg finner det oppsiktsvekkende at en norsk statsråd tillater at fremmede bruker navnet hennes på sider som fremmer nazisme, konspirasjonsteorier, hat og rasisme.

Anklager om landsforræderi er vanlige blant Listhaugs venner.

40% av kommentatorene liker SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge), en ytterliggående liten gruppe som anser at Norge er i ferd med å bli islamisert, at Sharialover er like om hjørnet og at løsningen er å stenge grensene og deportere alle muslimer. 24% liker FMI (folkebevegelsen mot innvandring), en organisasjon som på sine hjemmesider sidestiller det å tillate innvandring med landsforræderi. Organisasjonen ble stiftet i 1987 av blant andre Arne Myrdal. Som FMI-leder ble han på 90-tallet dømt for planlegging av terror. Planen var å sprenge et asylmottak på Tromøy utenfor Arendal. På sin facebookside ser det ut til at FMI i dag først og fremst konsentrerer seg om å publisere artikler fra nazinettstedet frieord.no. 36% liker siden Slå ring om Norge, en side som promoterer rasisme, muslimhat og som også anser at Norge er utsatt for en invasjon av flykninger som har som mål å omdanne landet vårt til et kalifat. Siden ble lansert som Slå ring om Sylvi Videre i forbindelsen med en demonstrasjon i Oslo sentrum som blant annet tiltrakk seg nazister. liker 38% siden Norge fritt for islam, en side som etter navnet å dømme ser ut til å ha som målsetting å forby islam i Norge. I likhet med mange av de andre partiene ser de ut til å dyrke Listhaug, Alliansen, SIAN og Hege Storhaug, samtidig som de sjikanerer alt og alle til venstre for dette, kanskje i særdeleshet Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik.

LES OGSÅ: Nazister og islamofober til støtte for Listhaug

78 prosent liker høyreekstreme sider
Blant andre sider Listhaug-fansen ser ut til å like, finner vi
Frie nasjonalister- politisk ukorrekt info, Det norsk presse ikke skriver, Aldri mer Arbeiderpartiet, Stopp voldtektsbølgen og Steng grensen nå. Alle disse kan gå i kategorien hat- og konpirasjonsteorisider. Hvem som helst kan gå inn og se hva som skrives og kommenteres der. Folk kan vurdere selv om dette er innenfor folkeskikken. Da jeg jobbet med dette, var det interessant å konstatere at en del av dem som kommenterer på Listhaugs facebookside legger bånd på seg der, men lar rasisme og sjikane få fritt utløp på de andre sidene. Det finnes selvsagt lukkede grupper som jeg ikke har innsyn i, og jeg vil tro at ekstremismen og hatet når enda større høyder der. Enkelte av Listhaugs støttekommentatorer liker også sider som Norge vårt Fedreland, Nordfront, Soldiers of Odin, Norwegian Defence League o.l. En god del av dem liker også utenlandske høyreekstreme politikere og partier som Marine Le Pen, Geert Wilders, Sverigedemokratarna osv.

Norge invaderes, ifølge noen av statrådens mest trofaste følgere.

Av de 50 kommentatorene på statsrådens facebookside liker 78 prosent høyreekstreme sider hvor konspirasjonsteoriene florerer og hatet og rasismen får flomme fritt. Jeg har med vilje ikke inkludert Hege Storhaug, HRS og Document i dette grunnlaget. Hadde jeg gjort det, ville tallet blitt 86%. Mange av de som liker statsråden, liker også disse sidene. Både HRS og Document er nasjonalistiske nettsteder, som med sin tendensiøse og ensidige vinkling gjør alt de kan for å stille innvandrere, og da særlig muslimer i et dårlig lys. De tenderer begge mot å dyrke konspirasjonsteorier om den politisk korrekte pressen som er styrt av venstresiden og ideen om at en muslimsk maktovertagelse er nært forestående. De er begge tatt for faktajuks og er begge dårlige på kildekritikk, men fremstår likevel noe mer seriøse enn de øvrige sidene jeg har referert til.

Jeg synes Listhaug fortjener ros for å ha ryddet i det verste grumset på egen facebookside. Slik den fremsto, var den ikke en statsråd verdig. Jeg synes hun fortjener pepper for å ikke rydde opp i at folk driver sider med hennes navn, hvor hat og rasisme florerer. Hun har aldri tatt samme oppgjøret med sine høyreekstreme støttespillere som det hun har gjort med godhetstyranniet og en imaginær feministelite. Støtten fra miljøer som forfekter ekstreme synspunkter, som forsvarer vold, som sprer hat, rasisme og nazisme ser ikke ut til å bekymre henne. På egen facebookside takker hun for støtten, står ikke inne for alt som skrives og tar imot stemmene i september.

Vis meg dine venner, og jeg skal si deg hvem du er…

Jonas Gahr Støre som islamist. Bygger opp under den høyreekstreme konspirasjonsteorien om hemmelig samkvem mellom islamister og venstresiden.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.