Vis meg dine venner, og jeg skal si deg hvem du er

Foto: commons.wikimedia.org

Sylvi Listhaugs mest ivrige facebookvenner sprer høyreekstremistiske konspirasjonsteorier og ren nazisme. Integreringsministeren lar folk fortsette å spre det verste av hat i hennes navn.

Tor Anders Råbu
Om Tor Anders Råbu (7 artikler)
Tor Anders Råbu er lærer og skribent.

Innvandrings- og integreringsmimister Sylvi Listhaug bruker facebook flittig for å kommunisere med velgerne sine. Sammen med sin rådgiver, Espen Teigen, har de bygget opp en side med 132.000 følgere. Dette gjør henne til en av de aller mest likte politikerne på facebook. Listhaug omtales av mange som kanskje en av Norges aller mest splittende politikere. Listhaugs facebookside legger ut en kombinasjon av politisk selvskryt, nedrakking av politiske motstandere og lenker/kommentarer som er velegnet til å skape skepsis mot innvandrere generelt og muslimer spesielt. Det hele krydres med koselige hverdagsbilder fra statsrådens gjøren og laden.

LES OGSÅ av Tor Anders Råbu: Fortellinga om en blåblå regjering

Nazismen borte fra statsråden side, men ikke fra hennes venners sinn
Våren 2016 skrev jeg en artikkel som tok for seg mangelen på folkeskikk fra statsrådens følgere og hvilken debattform hun tillot på siden sin. Her ble flyktninger omtalt som både rotter, svin og det som verre var. Grov rasisme, sjikanering av politiske motstandere, åpenbare konspirasjonsteorier, linker til nazistiske nettsteder osv. ikke bare forekom, men var dominerende i kommentarfeltet. Statsråden var klar over dette, men fant det likevel opportunt å la kommentarene stå. Etter at media fattet interesse på høstparten og begynte å konfrontere statsråden, ble det faktisk ryddet opp. Det ble kanskje ubehagelig?

Facebooksiden som før het Slå ring om Sylvi, nå Slå ring om Norge, stiller spørsmål de færreste har vansker med å svare på.

Det som blir postet fra statsråden, er fremdeles den samme kombinasjonen av selvskryt, nedrakking av politiske motstander og saker som kan skape frykt eller skepsis mot innvandrere, ispedd koselige hverdagsbilder. Fra høsten 2016 har duoen Listhaug/Teigen begynt å oppfordre til anstendighet i debatten, å fjerne hatefulle, rasistiske eller sjikanerende innlegg, lenker til nazistiske nettsteder osv. Siden har fremdeles karakter av ekkokammer, og det er nok fremdeles et stykke igjen til at aktiviteten på siden hennes kan karakteriseres som seriøs politisk debatt eller i tråd med den alminnelige oppfatning av folkeskikk. Det er sikkert heller ikke meningen. Statsråden har fortid som medierådgiver, så hun vet hva hun gjør, men rett skal være rett, etter press fra media har hun begynt å ta mer ansvar. Det er bra.

LES OGSÅ: Mennesket, Listhaug og valgkampen

Listhaugs mest aktive venner

Høyreekstreme konspirasjonsteorier blant Listhaugs venner.


Listhaugs facebookside er åpen, det vil si at hvem som helst kan like eller kommentere det hun legger ut. Enkelte uttrykker også skepsis til statsrådens utspill, men i sin alminnelighet er dette et ekkokammer for fansen. Kommentarer som er hatefulle, rasistiske eller sjikanerende, blir nå fjernet fra Listhaugs facebookside, men hatet, rasismen og sjikanen forsvinner selvsagt ikke av den grunn. Den får utløp andre steder, både på og utenfor facebook.

Facebookpostene til Listhaug får gjerne tusenvis av likes og hundrevis av kommentarer. Av 132.000 følgere er det selvsagt et stort flertall som ikke engasjerer seg verken gjennom å like, dele eller kommentere. Det største engasjementet har nok de som kommenterer en av postene hennes. Jeg besluttet å se litt på profilene til de som kommenterer på det statsråden legger ut. Jeg valgte derfor ut en tilfeldig post på siden hennes. Jeg besluttet å analysere profilen til de 50 første kommentatorene som hadde åpen nok profil til at man kunne se hva de ellers interesserer seg for på facebook. Jeg la også inn som forutsetning at de faktisk likte siden de kommenterte på. 50 profiler er selvsagt et lite utvalg av 132.000, men gir kanskje likevel en pekepinn på hva de mest engasjerte følgerne hennes engasjerer seg i.

LES OGSÅ: Da nazister marsjerte

Liker høyreekstremisme av forskjellige slag

Burde integreringsministeren ta et oppgjør med tilhengere som har slik retorikk?

Av de 50 kommentatorene likte 36% uoffisielle fansider opprettet til støtte for Sylvi Listhaug. To av de største heter Vi som støtter Sylvi Listhaug og Sylvi Listhaug som Statsminister for nasjonen Norge. På disse sidene er det fritt fram for den hatretorikken, rasismen, sjikanen og konspirasjonsteoriene som nå lukes ut fra statsrådens offisielle facebookside. På disse sidene deles artikler fra det høyreekstreme og notorisk uetterrettelige nettstedet 24avisen.com, det nazistiske nettstedet frieord.no hvor tidligere Vigrid-leder Thorgrim Bredesen titulerer seg som redaktør og den antisemittiske konpirasjonsteorisiden Nyhetsspeilet. I tillegg spres artikler fra rights, document, og en og annen artikkel fra ordinære medier med kommentarer som pisker opp publikum. Sylvi Listhaug ble en gang spurt på sin egen side om hva hun syntes om disse fansidene. Hun svarte at hun var takknemlig for all støtte, at noe av det syntes hun var drøyt og at hun tok avstand fra mange av kommentarene, men at dette ikke var hennes sider, så det var ikke noe hun kunne ta ansvar for. Vel, hun har ikke gjort noe aktivt for å få fjernet disse sidene. Jeg finner det oppsiktsvekkende at en norsk statsråd tillater at fremmede bruker navnet hennes på sider som fremmer nazisme, konspirasjonsteorier, hat og rasisme.

Anklager om landsforræderi er vanlige blant Listhaugs venner.

40% av kommentatorene liker SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge), en ytterliggående liten gruppe som anser at Norge er i ferd med å bli islamisert, at Sharialover er like om hjørnet og at løsningen er å stenge grensene og deportere alle muslimer. 24% liker FMI (folkebevegelsen mot innvandring), en organisasjon som på sine hjemmesider sidestiller det å tillate innvandring med landsforræderi. Organisasjonen ble stiftet i 1987 av blant andre Arne Myrdal. Som FMI-leder ble han på 90-tallet dømt for planlegging av terror. Planen var å sprenge et asylmottak på Tromøy utenfor Arendal. På sin facebookside ser det ut til at FMI i dag først og fremst konsentrerer seg om å publisere artikler fra nazinettstedet frieord.no. 36% liker siden Slå ring om Norge, en side som promoterer rasisme, muslimhat og som også anser at Norge er utsatt for en invasjon av flykninger som har som mål å omdanne landet vårt til et kalifat. Siden ble lansert som Slå ring om Sylvi Videre i forbindelsen med en demonstrasjon i Oslo sentrum som blant annet tiltrakk seg nazister. liker 38% siden Norge fritt for islam, en side som etter navnet å dømme ser ut til å ha som målsetting å forby islam i Norge. I likhet med mange av de andre partiene ser de ut til å dyrke Listhaug, Alliansen, SIAN og Hege Storhaug, samtidig som de sjikanerer alt og alle til venstre for dette, kanskje i særdeleshet Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik.

LES OGSÅ: Nazister og islamofober til støtte for Listhaug

78 prosent liker høyreekstreme sider
Blant andre sider Listhaug-fansen ser ut til å like, finner vi
Frie nasjonalister- politisk ukorrekt info, Det norsk presse ikke skriver, Aldri mer Arbeiderpartiet, Stopp voldtektsbølgen og Steng grensen nå. Alle disse kan gå i kategorien hat- og konpirasjonsteorisider. Hvem som helst kan gå inn og se hva som skrives og kommenteres der. Folk kan vurdere selv om dette er innenfor folkeskikken. Da jeg jobbet med dette, var det interessant å konstatere at en del av dem som kommenterer på Listhaugs facebookside legger bånd på seg der, men lar rasisme og sjikane få fritt utløp på de andre sidene. Det finnes selvsagt lukkede grupper som jeg ikke har innsyn i, og jeg vil tro at ekstremismen og hatet når enda større høyder der. Enkelte av Listhaugs støttekommentatorer liker også sider som Norge vårt Fedreland, Nordfront, Soldiers of Odin, Norwegian Defence League o.l. En god del av dem liker også utenlandske høyreekstreme politikere og partier som Marine Le Pen, Geert Wilders, Sverigedemokratarna osv.

Norge invaderes, ifølge noen av statrådens mest trofaste følgere.

Av de 50 kommentatorene på statsrådens facebookside liker 78 prosent høyreekstreme sider hvor konspirasjonsteoriene florerer og hatet og rasismen får flomme fritt. Jeg har med vilje ikke inkludert Hege Storhaug, HRS og Document i dette grunnlaget. Hadde jeg gjort det, ville tallet blitt 86%. Mange av de som liker statsråden, liker også disse sidene. Både HRS og Document er nasjonalistiske nettsteder, som med sin tendensiøse og ensidige vinkling gjør alt de kan for å stille innvandrere, og da særlig muslimer i et dårlig lys. De tenderer begge mot å dyrke konspirasjonsteorier om den politisk korrekte pressen som er styrt av venstresiden og ideen om at en muslimsk maktovertagelse er nært forestående. De er begge tatt for faktajuks og er begge dårlige på kildekritikk, men fremstår likevel noe mer seriøse enn de øvrige sidene jeg har referert til.

Jeg synes Listhaug fortjener ros for å ha ryddet i det verste grumset på egen facebookside. Slik den fremsto, var den ikke en statsråd verdig. Jeg synes hun fortjener pepper for å ikke rydde opp i at folk driver sider med hennes navn, hvor hat og rasisme florerer. Hun har aldri tatt samme oppgjøret med sine høyreekstreme støttespillere som det hun har gjort med godhetstyranniet og en imaginær feministelite. Støtten fra miljøer som forfekter ekstreme synspunkter, som forsvarer vold, som sprer hat, rasisme og nazisme ser ikke ut til å bekymre henne. På egen facebookside takker hun for støtten, står ikke inne for alt som skrives og tar imot stemmene i september.

Vis meg dine venner, og jeg skal si deg hvem du er…

Jonas Gahr Støre som islamist. Bygger opp under den høyreekstreme konspirasjonsteorien om hemmelig samkvem mellom islamister og venstresiden.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

16 kommentarer på Vis meg dine venner, og jeg skal si deg hvem du er

 1. Avatarlovåundre // 2017-08-30 kl 08:44 //

  Takk for god reklame og at det gjøres kjent diverse nettsteder og personer på den innvandringskritiske siden av det norske samfunn.
  All reklame er god reklame, sies det.
  Jeg ser at venstresiden stadig er veldig opphengt i at det er så mye hatprat på høyresiden.
  Da tenker jeg alltid på den bibelske lignelsen om bjelken og flisa.
  Man ser feilen hos andre, men ikke at man har så mye mer av samme feilen hos seg selv….
  Min personlige oppfatning er at det er ingen som hater så dypt og inderlig som antirasistene,
  så dette kan vi jo diskutere til vi blir gamle og grå.

  Det vi heller bør diskutere er innvandring, ikke om tilhengere av Listhaug og SIAN har dårlige holdninger.

  Er det ønskelig at etnisk norske blir i mindretall i flere og flere bydeler i Oslo?
  Er det ønskelig at Oslo blir mer og mer islamisert, og at antall moskeeer øker.?
  Er det ønskelig at Oslo blir mer og mer segregert?
  Er det ønskelig at vi får mindre gjensidig tillit i samfunnet, ettersom Norge blir mer flerkulturelt?
  Er det ønskelig at flere og flere bærer hijab i Norge?
  Er det ønskelig at vi segregerer Norge ved at vi tar inn mange mennesker som tilhører en kultur/religion som går ut på at man ikke skal gifte seg med de opprinnelige norske?

  Det er slike ting vi heller bør snakke om, istedenfor å bruke tid på å sette mer eller mindre stygge merkelapper på hverandre

 2. AvatarPål Magnus Lykkja // 2017-08-30 kl 17:40 //

  Det du skriver om HRS og Document stemmer ikke. Men det var trist at det brune grumset som virkelig er farlige formerer seg så raskt i det politisk korrekte klimaet.

 3. Avatarwenche friksen // 2017-08-30 kl 22:00 //

  Hvis det er slik at folk som vil ta vare på Norge og vårt folk skal kalles brungrums, rasister og nazister -så får det bli en stor kompliment. Og de mange tusener som ønsker å ta vår suverenitet og sjølstende tilbake på norske hender blir stadig og hurtig voksende for hver eneste dag som går! Og TAKK til hver eneste en for det!

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-09-02 kl 20:13 //

   Hva vil du kalle noen som liker en nazistisk terrororganisasjon?

   • Avatarwenche friksen // 2017-09-03 kl 10:53 //

    Er ikke mange som har det du kaller nazistisk tilhørighet. Det er blitt stadig økende tilhørighet til norske verdier og kultur og det trengs visst!
    Stadig flere tusener fremstår nå etter hvert som gode, stolte nasjonalister som vil ha landet vårt som det er -eller i det minste som det VAR!
    Hvis man da kalles ekstremist, nazist får man ta det som en kompliment og gudskjelov ser det ut som det blir stadig flere. Vet ikke om du er klar over at gode norske nasjonalister var de som kjempet nettopp mot nazismen og Hitler under krigen, -og var også gode norske patrioter og nasjonalister som utformet selve grunnloven 🙂
    Velkommen alle flotte nasjonalister -ikke la det kjøpte politiske media få knekke den helnorske folkesjela -vi har kjempet not Nazisme, kommunisme -og nå er det en ny «isme» på god vei -og det aksepteres ikke!

    «Kjemp for alt hva du har kjært -dø om så det gjelder» er en gammel sang -og den blir stadig mer virkelighet enn vi aner -så la oss drepe den nye «ismen» i fødselen, og forhindre våre etterkommere i å gå under

    • AvatarJoakim Moellersen // 2017-09-03 kl 15:44 //

     Du svarte ikke på spørsmålet, snakker deg heller vekk.

     De som kjempet mot nazismen i Norge var i hovedsak kommunister.

 4. AvatarRagnar Gravdal // 2017-08-31 kl 08:57 //

  Først må denne læreren lære seg å skrive.Så mye vrøvl burde diskvalifisere han fra å lære opp våre unge.Venstreradikale raddiser som han er den største faren for dette landets fremtid og velferd.Klovner gjør seg bedre i sirkus.

 5. AvatarJallaman // 2017-08-31 kl 11:34 //

  Det er typisk å dra nazikortet når man ikke har saklige argumenter til å vinne debatten.

  Når det gjelder problemstillinger rundt innvandring har venstresiden virkelig kommet på etterskudd. Istedet for å erkjenne problemstillingene spiller de på følelser og floskler; «vise medmenneskelighet», «de som ikke er enig med oss er rasister og nazister», etc etc.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2017-09-02 kl 20:14 //

   Hva vil at forfatter skal kalle folk som liker en nazistisk terrororganisasjon?

  • AvatarJon Kjis // 2018-03-16 kl 22:10 //

   «Slå ring om Norge» brukar solkorset som symbol, som i politisk samanheng er berykta som symbol for Nasjonal Samling. Dei som står bak gruppa, er sjølvsagt medvitne om dette, men set sin lit til at folk flest, inkludert justisministeren, er historielause nok til å ikkje forstå det.

 6. AvatarJacob Olsen // 2017-09-02 kl 19:30 //

  Tragedien hvor venstresiden taper fordi de har intatt rollen som globaliseringens forkjempere fortsetter. Ytre høyre er dessverre blitt de eneste som tematiserer problematiske forhold ved masseinnvandringen fra midt-østen. Venstresiden i politikken i Norge, støttet av akademikere, nekter å forholde seg til åpenbart viktige tema, og snakker heller om tragedien på Utøya. Vestresiden vil fortsette å tape på dette. Postmodernismens tid er forbi, og det er ekstremt synd at venstresiden gir gratis poeng og makt til ytre høyre ved å nekte å stå for vestlige verdier.

 7. AvatarJohn Haraldsen // 2017-09-02 kl 19:33 //

  Skulle ønske Støre var i stand til å si ordene «islam slik det praktiseres i de fleste lang i midtøsten er uforenelig med å leve i vesten». Arbeiderpartiet fører uansett en like streng, om ikke strengere innvandringspolitikk enn FRP… det hadde vært hyggelig om de var ærlige om det….

 8. AvatarWilliam Hansen // 2017-09-02 kl 19:40 //

  Jonas tror han kommer til å vinne valget ved å snakke om 22. juli, samtidig som han ikke trenger å nevne de flere hundre som er drept av islamistiske terrorister i europa etter dette. Jonas: 22. juli var riktignok en tragedie, men det var ikke en tragedie uten sidestykke. Du kan si at du ikke kommer til å endre strategi, men ved å fortsette som du gjør fratar du venstresiden all mulighet til makt i Norge i overskuelig fremtid. Snakk om problemene Jonas! Ikke lar som om de ikke finnes!

 9. AvatarJon Hansen // 2017-09-03 kl 23:29 //

  Synest Listhaug gjør en veldig god jobb for Norge. Har tidligere stemt AP og SV men i år stemmer jeg på henne 🙂

Kommentarfeltet er lukket.