Hege Storhaug — verdenshistoriens mest privilegerte martyr

Foto: Le Caravage - Martyr de St Mathieu

Nå burde mangemillionæren Storhaug ta konsekvensen av sin egen overbevisning, og slutte å leve på staten.

Morten Strøksnes
Om Morten Strøksnes (1 artikler)
Morten Andreas Strøksnes er idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter.

Hege Storhaug bærer verden på sine skuldre. Hennes siste innlegg i Aftenposten nylig kunne vært en landsforvist dissident verdig.

Storhaug starter med å posere som den nye Arnulf Øverland. De fleste andre, de som ikke ser verden som henne, «bøyer nakken for en totalitær ideologi». Hun mener Thomas Hylland Eriksen «raljerer» med henne. Døm selv. Om dette er raljering, må man finne opp nye ord for å beskrive Storhaugs egen retorikk. Storhaug krever særbehandling. Alle skal alltid ta henne i beste mening, og er det noe som er blitt veldig feil tre, sju eller ti ganger, så skal det ikke dveles ved. Nei, hun forlanger å begynne med blanke ark hver gang. Storhaug gir ikke sine meningsmotstandere den samme behandlingen, for å si det forsiktig.

Slaver for jihad
Hun spør om Aftenpostens motiv for å ikke anmelde eller omfavne boka som «folket begjærlig har grepet.» Storhaug forlanger ikke bare mye omtale, nei det skal også være god omtale. Alle som ikke følger dette påbudet, er slaver som bøyer nakken for Jihad. De nekter å la seg redde av Arnulf Storhaug, tross hennes instendige advarsler.

Kall det hva du vil, så lenge selvtilfreds og populistisk er med i beskrivelsen. I virkeligheten er Storhaugs politiske aktiviteter statsfinansiert. Om hun er en martyr, er hun muligens verdenshistoriens mest privilegerte martyr. Insisteringen på offerstatus er usmakelig, ja patetisk. Hun framstår som en slags aggressiv politisk variant av Snåsamannen.

En lang rekke folk har omfavnet Storhaug offentlig (se for eksempel Facebook-veggen til «Storhaugs rottweiler», altså Kjetil Rolness).

Mot alle odds
Men det er ikke nok med skryt fra mange, fantastisk salg, statsstøtte og store mengder PR. Denne sjeldne suksessen greier Storhaug å framstille som en fortelling om det motsatte, om motgang og motarbeidelse, der hun mot alle odds står oppreist. Alle burde skrive mer om hennes bok, og gjett hva forklaringen blir om vedkommende ikke sluker alle hennes premisser? Jo, da kommer klangen av ord som minner om «landssviker», en av de som bidrar i den store konspirasjonen politikere, akademikere og journalister har mot MEG, MEG, MEG!

Hva kan det bety at Harald Stanghelle ikke skriver lange artikler om Storhaugs bok?, spør Storhaug. Han fikk den jo tross alt samme dag som den kom til landet?! Storhaug mener tilsynelatende også at juks gjorde at hun ikke ble Årets navn i VG. For et selvbilde. Det er ikke akkurat ydmykhet som preger Storhaugs retorikk. Snarere manglende bakkekontakt.

Må stå skolerett for Storhaug
Jeg har aldri postet noe på Facebook om Storhaug, så vidt jeg kan huske. Lenge trodde jeg Storhaug var en ganske frisk, om enn ensidig og til tider overtent stemme i offentligheten. I starten skrev hun gode reportasjer, jeg intervjuet henne om hennes spennende prosjekt som hadde med ekstrem undertrykkelse å gjøre. Ingen av oss likte det den gangen heller. Men nå er det som om Storhaug krever eiendomsrett over visse typer undertrykkelse, som om all urett hun oppdager er begått mot HENNE, og at vi andre derfor skylder henne oppreisning. Retorikken er enøyd, svulstig, selvforherligende – og grunnleggende illiberal. «Er du ikke med meg er du for det vonde.» Må man ikke være temmelig autoritær for å nærmest påberope seg hevd på forvaltningen av sånne ting som frihet, likhet og rettferdighet? Hvorfor får man en følelse av at Storhaug synes de med et annet syn på verden, islam, menneskenaturen eller historien burde stå i skolerett for henne?

Slutt å lev på staten
Hennes siste bok er nå trykket i 37 000. Storhaug blir mangemillionær på dette, ikke minst siden boka kommer ut på eget forlag. Det er på en måte bra. For da kan det vel umulig være behov for at våre skattepenger skal brukes til å finansiere Storhaugs politiske aktivisme? Det er ingen menneskerett å få staten til å betale for personlige kjepphester og polemiske aktiviteter, uansett hvilken politisk agenda eller verdensbilde man har. Storhaug selv liker ikke at staten deler ut penger i øst og vest til diverse livsynsformål (som moskeer.) Der er vi enige. Nå burde mangemillionæren Storhaug ta konsekvensen av sin egen overbevisning, og slutte å leve på staten.

En konspirasjon
Og nei, jeg har ikke lest boken. Det er ekstremt mye man burde ha lest, og folk som behandler ORDET som Storhaug gjør, kommer ikke på min liste.

Og kom igjen nå Hege: Offer på nå for full guffe, mot den slemme mannen som nå ga deg kritikk. Her kom jo enda en bekreftelse at du har rett. På motgangen Storhaug opplevde i denne harde tida, der alle – bortsett fra staten, den blåblå regjeringen, bokkjøperne, avisene og sosiale media – gjorde alt i sin makt for å hindre Hege Storhaug å spre sitt budskap til alle. La oss ta en øl å snakke konspiratorisk om dette en dag, Thomas.

(Selvsagt sto Storhaugs påstander om at Storhaug er et offer for Aftenposten på trykk i Aftenposten, som senker og løfter hodet som en annen nikkedukke…)

Innlegget er klipp og lim fra et sosialt medium.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.