Britisk anti-terrorsjef: Media promoterer høyreekstrem terrorpropaganda

Faksimile fra The Suns forside på nettavisa.

Neil Basu kritiserer spredning av terroristenes hatpropaganda. Han mener ytre høyres budskap finnes i de store mediene og at de ikke kan frasi seg ansvar ved å gjemme seg bak ytringsfrihetsmantraet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Sjefen for anti-terrorarbeidet til det britiske politiet, Neil Basu, går i et åpent brev til angrep på media i sitt eget land. Han beskylder dem for å spre terroristenes propaganda og slik være gjøre rekrutteringsarbeidet deres enklere. I tillegg mener han media legger til rette for en giftig debatt som kan skyve de mest ekstreme ideologer over kanten.

«De samme medieselskapene som har skoldet sosiale mediaplattformer for å ikke agere raskt nok i å fjerne ekstremistisk innhold publiserer samidig usensurert Daesh-propaganda på sine hjemmesider eller gjør de ravende «manifestene» til gale mordere tilgjengelig for nedlasting.»

Sjøl om Basu ikke nevner noen ved navn refereres det til den høyrevridde tabloidavisa Daily Mail som gjorde den høyreekstreme terroristen i New Zealands manifest nedlastbar fra sine sider. Manifestet oppfordrer gjentatte ganger til å drepe og uskyldige mennesker, barn som voksne, og er et propagandaskriv for etnisk rensing og folkemord.

En annen høyrevridd tabloidavis, The Sun, slo til med overskrifta «Livestream slaughter: White supremacist terrorist video live murder of 49 at NZ mosques». For å illustrere det hadde de på forsida en videosekvensens med den Anders Behring Breivik-inspirerte terroristen som går rundt og peker med våpen, henta fra sanntidsvideoen han sjøl hadde lagt ut fra terrordåden.

Videosekvensen blei etter hvert fjerna fra The Suns forside, men saken har blitt omtalt som et bunnivå sjøl for avisa med det tarvelige ryktet.

Anti-terrorsjefen mener at mye innhold i de store mediene i seg sjøl er egna til å inspirere høyreekstrem terror:

Den kriminelle ansvarlig for Finsbury Park-angrepet i 2017 tjener som eksempel, drevet til en terrorhandling gjennom ytre høyre-budskaper han for det meste fant i hovedstrømsmediene, trengte han ikke en gang å dykke ned i dypet av sosiale medier eller det mørke nettet for å finne materialet som til slutt radikaliserte ham.

Finsbury Park-angrepet var et høyreekstremt terrorangrep hvor gjerningsmannen kjørte ned muslimer som kom ut fra en moske etter bønn.

Og det er ikke bare den åpenbare kriminelle og terroristisk innholdet som må fjernes, fortsetter Basu:

det er også strømmen av hat og hets som ikke faller under definisjon av ulovligheter som følger enhver terrorhandling, og et hvilket som helst forsøk på å ha en fornuftig samtale om terrorisme.

Det driver gode folk ut av debatten og vekk fra internett, skaper en aksepterende sfære som er i stand til å skyve de mest ekstreme ideologer over kanten.

Det åpne brevet avsluttes med at medieaktørene oppfordres til å gå i dialog med etterlatte og familiene til ofre for terrorisme, men før dét tas det et oppgjør med tendensen til å skyve ytringsfriheta foran seg for å fraskrive seg ansvar for hva som settes på trykk eller tillates i kommentarfelt.

Samfunnet må se nøye på seg sjøl. Vi kan ikke bare gjemme oss bak mantraet om ytringsfrihet. Den friheta er ikke en absolutt rettighet, det er ikke friheten til å skade — og det er derfor vi har lover mot hatefulle ytringer.


Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned