Riksdagsmedlem for Sverigedemokraterna vil nekte jøder stort eierskap i medier

Foto: Riksdagen

Sverigedemokraternas Anna Hagwall foreslår ny lov for at ingen etnisk gruppe skal eie mer enn fem prosent av media, med klar adresse til Bonnier-familien som er av jødisk opphav. 

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

«Ingen familie, etnisk gruppe eller selskap skal tillates å kontrollere direkte/indirekte mer enn fem prosent av media», skriver riksdagsrepresentant for Sverigedemokraterna, Anna Hagwall, i et lovforslag som tar sikte på å endre det svenske mediebildet for å begrense innflytelsen til Bonnier-gruppen og statskanalen SVT. Bonnier-familien er av jødisk opphav og representanten fra det rasistiske høyrepartiet hevder feilaktig at «Hele 80 prosent av media kontrolleres av én og samme eier». Samtidig som hun vil dele opp Bonnier-gruppen vil hun gjøre statskanalen SVT til en betalkanal med sterkt begrenset sendetid. Dette for å minske «formidling av politisk korrekt agenda». Ledelsen i partiet sier de ikke støtter Hagwalls forslag.

LES OGSÅ: Sverigedemokraterna — historien om et rasistparti

I tillegg til å legge begrensninger for etniske gruppers medieeierskap vil Hagwall kutte pressestøtten for å la Bonniers aviser dø ut og etterlate et «tomrom som kan fylles av aviser som bryr seg». Ifølge Aftonbladet får imidlertid ingen av Bonniers aviser driftsstøtte, men noen av dem mottar distribusjonsstøtte som kommer fra en pott som er en niendedel av driftsstøtten.

Skal Hagwalls forslag tolkes bokstavelig vil det sørge for en enorm spredning av medieeierskap til landets minoriteter da etnisk svenske måtte sagt fra seg eierskap, men tatt hennes og hennes partis historie i betraktning handler det sannsynligvis om en dårlig formulering som kun er ment å ramme etniske minoriteter generelt og den jødiske Bonnier-familien spesielt.

Sveriges demokratiminister, Alica Bah Kuhnke, mener forslaget er klart antisemittisk og er hentet fra internetts mørke avkroker. Nazistiske og antisemittiske konspirasjonsteorier om at jøder kontrollerer verden gjennom eierskap av media har lenge blitt brukt som rasistisk propaganda.

LES OGSÅ: Sverigedemokraternas Ungdomsforbund og nazismen

Sverigedemokraterne sikter seg for tiden inn på et regjeringssamarbeid med den øvrige høyresiden i Sverige etter neste riksdagsvalg. Partiet har røtter i den nynazistiske bevegelsen i Sverige. I 2014 uttalte partiets visetalsmann, Björn Söder, at jøder og samer ikke er svensker. Partiet definerer svenskhet basert på felles språk, kultur, identitet og lojalitet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.