Tønsbergnazist kjemper i Ukraina

Tønsberg-nazisten Yan Petrovskiy kjemper for tiden i Ukraina, for den prorussiske militsgruppen som kaller seg «Batman».

Researchkollektivet INFO
Om Researchkollektivet INFO (9 artikler)
Researchkollektivet INFO er en venstreorientert researchgruppe som arbeider med å undersøke og avsløre fascistiske og rasistiske miljøer. Kontakt: research.info@riseup.net

Ved årsskiftet 2010-2011 ble det gjort et forsøk på å etablere en avdeling av den russiske naziorganisasjonen Slavisk Union i Norge. En av personene fra det miljøet befinner seg nå i Ukraina, der han kjemper for en pro-russisk militsgruppe.

Foto: Jonathan Pye

Petrovskiy og Prihodko under demonstrasjon for nazistpartiet Svenskarnas Parti i Jököping. Foto: Jonathan Pye

Splittelse i Ukraina spørsmålet
I en lukket Facebook-gruppe spør et av medlemmene om den svenske nazistveteranen Mikael Skillt. Sitatet nedenfor kommer fra Ronny Bårdsen og er et direkte svar på spørsmålet om Skillt.

Ja jeg kjenner han. Vi har vært på flere arrangementer i Sverige. En god mann som har tatt del i en konflikt som jeg håper snart tar slutt, siden jeg kjenner separatister på russisk side og svensker på ukrainsk side.

Foto: Skjermdump Facebook

Yan Petrovskiy uten hette. Foto: Skjermdump Facebook

Når så bildet ovenfor deles i den lukkede Facebook-gruppen blir det spekulert rundt hvem denne mannen er. Den tidligere toppkandidaten for det fascistiske partiet Norgespatriotene samt nylig «netthets»-dømte Torgeir Bjelland er raskt ute med å gi støtte til den ukrainske siden, og mener at personene på bildet «…er homoer som er sluppet ut av fengsel». Som svar til Bjelland skriver tidligere nevnte Ronny Bårdsen at «Ja jeg kan informere om at mannen til høyre er en av mine nærmeste kamerater. Han er verken homo, kommunist eller feiging. Tvert imot.» I et senere innlegg utdyper Bårdsen sitt syn på konflikten i Ukraina:

«Det er kroknesene til Putin på den ene siden og NWO kroknesene på andre siden. På bunnen kjemper nasjonalister mot hverandre i den tro at dem kjemper for sitt folk og land.»

Også i Sverige er også nazistmiljøene splittet i synet på konflikten. Svenskarnas Parti, den største nazistiske organisasjonen, støttet i utgangspunktet Svoboda og Pravy Sektor. Partiet har senere, etter sterk intern kritikk, trukket tilbake støtten. Tross dette har flere medlemmer og tidligere medlemmer av Svenskarnas Parti reist til Ukraina for å kjempe på den ukrainske siden.

Også organisasjonen Svenska Motståndsrörelsen har på sin hjemmeside gjort oppmerksomme på at en nordmann deltar i konflikten. De kjenner imidlertid ikke til personens identitet og kommentarfeltet under artikkelen viser den store uenigheten som råder om ukrainakonflikten i miljøet.

Norsk-russiske Stanislav Prihodko.

Norsk-russiske Stanislav Prihodko.

Stanislav Prihodko. Foto: FMI

Stanislav Prihodko. Foto: FMI

Våpentrening i Norge
Norsk-russiske Stanislav Prihodko har bakgrunn i det nazistiske miljøet rundt tatoveringsstudioet «True Metal Tattoo». Studioet stod sentralt for den norske avdelingen av Slavisk Union, en nazistisk gruppe som ble forbudt av russiske myndigheter i 2010. I Antirasistisk Senter sin rapport om høyreekstremisme i 2012, skrives det at det er mulig at Slavisk Union bedriver våpentrening i Norge.

Prihodko har også tidligere forsøkt å drive et tatoveringsstudio i Kongsberg. Kongsbergstudioet fikk mye oppmerksomhet av lokale medier og antirasister da det ble kjent at Stanislav ga halv pris til alle Vigrid-medlemmer. I dag har han ikke noe fast tatoveringsstudio, men reiser mye rundt i Norge og Sverige for å tatovere. Så sent som 13. april kan man se Prihodko sette opp klistremerker i en aktivitetsrapport fra Folkebevegelsen Mot Innvandring sin hjemmeside. Han har også lagt opp bilder av seg selv på Maidantorget i Ukraina i juni.

Eldre bilde av Yan Petrovskiy.

Eldre bilde av Yan Petrovskiy.

Yan Petrovskiy til høyre. Foto: Skjermdump VK.com

Yan Petrovskiy til høyre. Foto: Skjermdump VK.com

 

Yan Petrovskiy
Nazisten Yan Petrovskiy, med adresse i Tønsberg, er nordmannen som slåss i militsgruppen «Batman» på den pro-russiske siden i Ukraina. Yan har i likhet med Prihodko vært involvert i miljøet rundt «True Metal Tattoo» og den norske avdelingen av Slavisk Union. På internett kaller han seg «Veliki Slavian», eller «den store slaveren», og har i sosiale medier postet både bilder og filmer av seg selv bevæpnet og i uniform, samt av gruppen han kjemper med.

Fokus
Flere svenske nazister har reist til Ukraina for å krige. I februar tidligere i år skrev den svenske sikkerhetstjenesten SÄPO i en mail til avisen Expressen:

«Sikkerhetstjenesten interesserer seg kun for svensker som reiser for å delta i terrorrelatert virksomhet i andre land (for eksempel Al-Queda-inspirerte grupper i Syria.»

Kort tid etter var den tilbakevendte Ukraina-krigeren og nazisten Andreas Carlsson med i overfallet og drapsforsøket på fire personer i Malmö. Også i Norge har fokuset vært omtrent ensidig rettet mot ytterliggående islamister. Vi håper at dagens oppmerksomhet mot nazistiske utenlandskrigere kan åpne for en bredere granskning av de fascistiske miljøene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned