Høyreekstremistiske hooligans sto bak bråk i den antinazistiske demonstrasjonen i Gøteborg

Skjermdump fra youtube-video av slåsskamper like etter en maskert mann kastet stein.

Flere høyreekstremister har blitt identifisert blant antirasistiske motdemonstranter og nå har en av lederne til Den nordiske motstandsbevegelsen bekreftet at nazisympatiserende hooligans sto bak vold som antifascister har fått skylda for.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Det er den svenske nettavisa aktuelltfokus.se som videreformidler ordene til den svenske nazilederen Emil Hagberg.

— Jeg fikk en SMS fra en som er en slags hooligan, jeg kjenner ham ikke selv, han påsto at han og hans kompiser hadde vært ute og laga bråk blant de der [antirasistene]. Og seinere har jo jeg sett filmer der man først trodde at det var antirasistene som bråkte seg imellom, men det var nok dem.

— Hooligans altså? Fotballhooligans? spør programlederen.

— Ja, hvis jeg forstår det rett, svarer Hagberg. (samtalen kan høres i videoen under)

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Hagberg er selv dømt for vold og brudd for knivloven flere ganger, i tillegg til å ha hatt et ulovlig våpenlager. Han blei ved et uhell plassert i samme politibil som en finsk antifascist da de begge hadde blitt arrestert i forbindelse med uro da Den nordiske motstandsbevegelsen hadde aksjonert i Helsinki. Den gang var det Hagberg som kom på mottakersida når slag blei delt ut, før politiet redda ham. Opptaket kommer fra den nyfascistiske podcasten Me ne frego, oppkalt etter Benito Mussolinis slagord og betyr ‘jeg bryr meg ikke’.

Den nordiske motstandsbevegelsen skulle marsjere gjennom Göteborg i det som ifølge deres leder skulle bli den viktigste dagen i deres historie. I stedet kom de seg knapt av flekken og fikk lederen og et 20-talls aktivister arresterte. Fiaskoen har ført til intern krangling om ledelsens kompetanse.

Den nordiske motstandsbevegelsen er en nynazistisk terrororganisasjon som står bak tre bombeaksjoner i Gøteborg, alle for mindre enn et år sida. Lederen for Gøteborgsregionen og to andre DNM-aktivister har blitt dømt for bombene mot asylfasiliteter og en fagforeningskafé. En person blei drept med spark i forbindelse med en aksjon de hadde i Helsinki. Fem DNM-aktivister blei dømt for et bestialsk drap på transpersonen Madeleine Delbom i fjor. Organisasjonen er drevet som en sekt og tidligere medlemmer har fortalt om våpenlagre med automatvåpen og granater, og at det ikke er mangel på medlemmer som er klare til å drepe i nazismens navn. DNM blei grunnlagt av Klas Lund da han kom ut fra fengsel etter å ha sonet en drapsdom. Han hadde tidligere ledet den nazistiske terrororganisasjonen Vitt Arisk Motstånd.

Tidligere har det også kommet fram at høyreekstremisten og antisemitten, Bechir Rabani, maskerte seg og gikk inn blant antirasister. Rabani er en holocaustfornekter som har deltatt i propagandasendinger for Den nordiske motstandsbevegelsen og bruker å oppsøke journalister i deres eget hjem når han ikke liker hva de skriver.

LES OGSÅ: Svensk politi: Ikke problematisk med nazister i politistyrken

I tillegg har Aktuellt Fokus publisert video av en dansk høyreekstremist som blir oppdaget av antirasister og deretter, på en lite grasiøs måte, flykter over et gjerde som politiet har satt opp. Flere har påpekt ironien i dette da Den nordiske motstandsbevegelsen har vært kjent for å hylle politidrap og kalle politibetjenter for folkeforrædere. De som utpekes som folkeforrædere skal ifølge DNM drepes ved henging når naziorganisasjonen er mektig nok til det.

Flere på den mer moderate i høyresida i Sverige ba folk om ikke å demonstrere mot høyreekstremistene og VG blant mange andre medier har likestilt antirasister med nazister.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.