Høyreekstremistiske hooligans sto bak bråk i den antinazistiske demonstrasjonen i Gøteborg

Skjermdump fra youtube-video av slåsskamper like etter en maskert mann kastet stein.

Flere høyreekstremister har blitt identifisert blant antirasistiske motdemonstranter og nå har en av lederne til Den nordiske motstandsbevegelsen bekreftet at nazisympatiserende hooligans sto bak vold som antifascister har fått skylda for.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Det er den svenske nettavisa aktuelltfokus.se som videreformidler ordene til den svenske nazilederen Emil Hagberg.

— Jeg fikk en SMS fra en som er en slags hooligan, jeg kjenner ham ikke selv, han påsto at han og hans kompiser hadde vært ute og laga bråk blant de der [antirasistene]. Og seinere har jo jeg sett filmer der man først trodde at det var antirasistene som bråkte seg imellom, men det var nok dem.

— Hooligans altså? Fotballhooligans? spør programlederen.

— Ja, hvis jeg forstår det rett, svarer Hagberg. (samtalen kan høres i videoen under)

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: — Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Hagberg er selv dømt for vold og brudd for knivloven flere ganger, i tillegg til å ha hatt et ulovlig våpenlager. Han blei ved et uhell plassert i samme politibil som en finsk antifascist da de begge hadde blitt arrestert i forbindelse med uro da Den nordiske motstandsbevegelsen hadde aksjonert i Helsinki. Den gang var det Hagberg som kom på mottakersida når slag blei delt ut, før politiet redda ham. Opptaket kommer fra den nyfascistiske podcasten Me ne frego, oppkalt etter Benito Mussolinis slagord og betyr ‘jeg bryr meg ikke’.

Den nordiske motstandsbevegelsen skulle marsjere gjennom Göteborg i det som ifølge deres leder skulle bli den viktigste dagen i deres historie. I stedet kom de seg knapt av flekken og fikk lederen og et 20-talls aktivister arresterte. Fiaskoen har ført til intern krangling om ledelsens kompetanse.

Den nordiske motstandsbevegelsen er en nynazistisk terrororganisasjon som står bak tre bombeaksjoner i Gøteborg, alle for mindre enn et år sida. Lederen for Gøteborgsregionen og to andre DNM-aktivister har blitt dømt for bombene mot asylfasiliteter og en fagforeningskafé. En person blei drept med spark i forbindelse med en aksjon de hadde i Helsinki. Fem DNM-aktivister blei dømt for et bestialsk drap på transpersonen Madeleine Delbom i fjor. Organisasjonen er drevet som en sekt og tidligere medlemmer har fortalt om våpenlagre med automatvåpen og granater, og at det ikke er mangel på medlemmer som er klare til å drepe i nazismens navn. DNM blei grunnlagt av Klas Lund da han kom ut fra fengsel etter å ha sonet en drapsdom. Han hadde tidligere ledet den nazistiske terrororganisasjonen Vitt Arisk Motstånd.

Tidligere har det også kommet fram at høyreekstremisten og antisemitten, Bechir Rabani, maskerte seg og gikk inn blant antirasister. Rabani er en holocaustfornekter som har deltatt i propagandasendinger for Den nordiske motstandsbevegelsen og bruker å oppsøke journalister i deres eget hjem når han ikke liker hva de skriver.

LES OGSÅ: Svensk politi: Ikke problematisk med nazister i politistyrken

I tillegg har Aktuellt Fokus publisert video av en dansk høyreekstremist som blir oppdaget av antirasister og deretter, på en lite grasiøs måte, flykter over et gjerde som politiet har satt opp. Flere har påpekt ironien i dette da Den nordiske motstandsbevegelsen har vært kjent for å hylle politidrap og kalle politibetjenter for folkeforrædere. De som utpekes som folkeforrædere skal ifølge DNM drepes ved henging når naziorganisasjonen er mektig nok til det.

Flere på den mer moderate i høyresida i Sverige ba folk om ikke å demonstrere mot høyreekstremistene og VG blant mange andre medier har likestilt antirasister med nazister.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Høyreekstremistiske hooligans sto bak bråk i den antinazistiske demonstrasjonen i Gøteborg

 1. Takker for det jeg får lese her.

 2. AvatarSteinar Eraker // 2017-10-05 kl 23:19 //

  Flott at Radikal Portal bidreg aktivt til å avsløre nazistane, det er viktig å få fram at dette ikkje er ei vanleg politisk gruppe.
  Etter den aktiviteten vi har sett det siste året så er tida inne for å fremme aktivt det gamle kravet om å forby nazistiske organisering.
  Her må venstresida gå saman med fagforeiningar og antirasistiske organisasjonar for å legge tyngde bak kravet.
  Nazistane i DNM er ikkje ei politisk gruppe med vanlege haldningar og meiningar. Dette er organisert kriminalitet maskert som politikk.
  All dialog med nazistar blei avslutta i 1945. Det var heile Europa samde om etter at fleire millionar jødar, homofile og såkalla «avvikarar» var blitt henretta.
  Og skulle det vere nokon som helt tvil så har Norge underteikna FN konvensjonen om avskaffing av alle former for rasediskriminering. Artikkel 4a i den seier at spredning av rasisme og rasistisk organisering skal vere forbudt ved lov.

  • De stormtroppene som deltar i gateslagsmålene må gjerne kalle seg antirasister for min del da den tittelen ikke er beskyttet. Jeg for min del har litt problemer med å se hvordan de skiller seg fra dem som løper rundt og kaller seg nazister.
   Det er ikke hva du sier om deg sjøl som teller, men politisk hva du gjør.
   Har vi en ny Hitler i vår midte i disse dager, så måtte han være ren idiot om han ikke hadde prøvd å rekruttere disse velorganiserte «antirasistiske» kampgruppene til sin organisasjon.

 3. AvatarOnkel Skrue // 2017-10-07 kl 20:39 //

  «Sto bak bråk?» Om det var fotball hooligans eller antirasister her er ikke så viktig. De reddet muligens liv da de fikk stoppet gjengen som kastet steiner..blandt annet karen som brukte en steinslynge.

  Her ser dere hva som skjedde https://www.youtube.com/watch?v=mTf8Y4XiUVQ

  • Hun gråhårete damen som løp fram sammen med de andre for å ta den somaliske steinkasteren er antakelig en typisk fotballhooligan skal vi tro Radikal Portals stjernevitne herr Hagberg?
   Oppriktig talt, selv ikke i Sverige står folk stille og ser på banditter av dette kaliber utfolde seg i fri dressur.
   Blir det flere steinkastere med slynge blir jeg litt skeptisk til velsignelsene ved det flerkulturelle samfunnet. Og da håper jeg at jeg ikke står helt alene.

Kommentarfeltet er lukket.