Mennesket, Listhaug og valgkampen

Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

Torsdag 24.08. sa Sylvi Listhaug at hun vil utfordre menneskerettighetene for å fengsle asylsøkere. Dersom vi fratar mennesker deres verdi bare fordi de tilhører en bestemt gruppe, betyr det at vi andre er like lite verdt. Vi er i ferd med ikke bare å dehumanisere dem, men også oss selv.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (36 artikler)
Guri Waalen Borch er mphil. i Peace and Conflict Transformation fra Universitetet i Tromsø.

Er du lei av ordet menneske? Medmenneske? Menneskeverd? Menneskerettigheter? Menneskelighet? Det er jeg. De føles fåfengte, tomme, det føles som om ingen lytter.

Dette skrev jeg tirsdag denne uka, i et blogginnlegg om hvordan statsråd Listhaug så godt hun kan prøver å innprente i velgerne at grupper av mennesker ikke er som oss andre. Hver gang hun gjør det, blir disse gruppene litt mindre mennesker blant hennes tilhørere. Hun driver med bevisst fremmedgjøring, slik at kvinner med hijab, innvandrere og flyktninger skal virke mer og mer fremmede for oss som ikke tilhører disse gruppene. Når hun har lyktes med det, kan det hende politikken hennes blir enda mer populær og grupper av mennesker har blitt enda mer fremmede for hverandre, litt mindre menneskelige.

Dagsrevyen torsdag denne uka gikk hun enda lengre enn tidligere. Hun sa rett ut at hun ønsker å utfordre menneskerettighetene. Altså sa hun rett ut at menneskerettighetene ikke er viktige nok, at vi kan og bør se forbi dem. Hun vil at asylsøkere med avslag skal fengsles, selv om de ikke har gjort noe galt.

LES OGSÅ: Nei, Listhaug. Din tommel opp er grotesk!

Litt mindre menneskeverd tilbake
Mens jeg vokste opp med en diskurs som sa at menneskerettighetene er ufravikelige, hører våre barn nå en diskurs fra øverste hold om at de ikke bør følges. Vi har kommet så langt at det snart ikke er noe ved individets rettigheter som er ufravikelig lenger. Alt kan sies høyt, selv fra en statsråd. Meninger flyttes. Hva har vi igjen, om vi ikke en gang har en minste, felles rettesnor for hva et menneske er verdt? Hva har vi igjen, om vi som stat til slutt er i stand til å gjøre nesten hva som helst mot et menneske fordi hen tilfeldigvis tilhører en stemplet gruppe?

LES OGSÅ: Nazister og islamofober til støtte for Sylvi Listhaug

Gruppe 1-3: Kvinner med hijab, innvandrere og flyktninger, asylsøkere
Tirsdag denne uka var Listhaug ute på Facebook og «forsto» at folk har reagert mot Faten Mahdi Al-Hussaini (gruppe 1: kvinner med hijab), som i et program på NRK hadde på seg sin hijab som hun pleier. «Jeg forstår at folk reagerer på at en nyhetsanker hos NRK blir nektet å bruke kors, mens man lar en programleder bruke hijab», skrev Listhaug. Dette på tross av at hun vet det er egne regler for en nyhetsanker, og at Faten ikke tilhører den kategorien. Listhaug valgte å forsterke feiloppfatningene og fordommene som har skapt grobunn for hatet, samtidig som hun rent formelt tok avstand fra hatmeldinger.

Samme dag, også på Facebook, gjentok hun sitt nye favorittbegrep «innvandringseksperiment» (gruppe 2: innvandrere)». Lite visste jeg om at hun to dager senere skulle gå inn for å frata enda en gruppe (gruppe 3: asylsøkere med avslag) så mye som deres ukrenkelige menneskerettigheter.

Ikke en gang barn slipper unna, det har vi nylig erfart gjennom Listhaugs utspill om at lærere skal varsle om barn av flyktninger som reiser på ferie til hjemlandet. Lærere skal passe på hva barn forteller om hvor de har vært på ferie dersom barna altså tilhører gruppe 2 (innvandrere og flyktninger). Dette for at lærerne skal kunne fortelle UDI om det, sånn at UDI kanskje bestemmer at de må ut av landet. Til barnas beste, selvsagt. Mens Listhaug snakker om dette — at lærerne skal være på vakt — gjør hun tilhørerskaren sin bevisst på at heller ikke disse barna er som oss andre. De er tilforlatelige til å fortelle om forbudte ferier, at familiene deres aktivt og av skumle og mistenkelige årsaker reiser til land i krig, land de har flyktet fra. Vi bør ikke tro de er her fordi de trenger beskyttelse! Vi må, gjennom angiveri, passe på at de holder seg unna krigsherjede land, sånn at vi kan sende dem tilbake til de samme krigsherjede landene.

LES OGSÅ: Da Siv Jensen mente det var like ille å knytte Anders Behring Breivik til FrP som terroren på Utøya

Mens ministeren koser seg med de lave tallene
Ifølge Aftenposten er Norge er det landet som har tatt imot lavest andel asylsøkere til Europa: 0,3 %. «Lik og del», skrev Listhaug på Facebook. I 2009 var tallet 5,8 %. I dag lever tusenvis av flyktninger i umenneskelige forhold i Hellas, men nesten ingen snakker om det.

Mennesker og menneskeverd er for kjedelig å snakke om, i hvert fall om man skal dømme ut ifra debattemaer på statskanalen. Mennesker i ytterste nød i vårt eget Europa, barn som lider, er nesten glemt bort. Noen fortsetter likevel å snakke om menneskeverd, om menneskerettigheter. Hvem lytter?

Barna er der fortsatt, i umenneskelige og nærmest ulevelige forhold greske leirer, mens Europa og Norge ser bort. De er like mye barn som dine og mine barn, selv om noen prøver å gjøre dem til litt mindre mennesker enn dine og mine barn.

Andre barn, som allerede bor i Norge, blir redusert til «ankerbarn» og fratatt hele familien sin. Det skjedde med søstera til Massoud, du vet han gutten på syv år som ble sendt tilbake til Afghanistan og fikk Listhaug til å juble på Facebook.

I Sverige skal de nå deportere en 106 år gammel afghansk kvinne — jeg bare nevner det. Snart finnes det ingen grenser. Listhaug ser opp til sin kollega i Danmark, hun er visst enda strengere enn svenskene. Mennesket er borte.

Mennesket og valget
Nå er det snart valg. Vil selve mennesket og menneskets ufravikelige rettigheter ha noe å si når du avgir din stemme? Vil du stemme på din egen verdi som menneske, eller vil du stemme deg bort fra den?

Paradokset er jo: Alle er født med samme menneskeverd. Dersom vi fratar mennesker deres verdi bare fordi de tilhører en bestemt gruppe, betyr det at vi andre er like lite verdt. Vi er i ferd med ikke bare å dehumanisere dem, men også oss selv.

Godt valg!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Mennesket, Listhaug og valgkampen

 1. AvatarReidar Rasch // 2017-08-25 kl 20:03 //

  HUFF, hun blir verre og verre…

 2. Avatarlovåundre // 2017-08-27 kl 20:36 //

  Jeg skulle ønske at artikkelforfatteren her kunne kommet med noen tanker om hva hun selv mener er riktig å gjøre, der hvor hun mener at Listhaug handler feil.
  Hvordan skal vi forholde oss til det, når noen har fått avslag på asylsøknaden og ikke frivillig reiser fra Norge?
  Skal vi bare la dem bli i Norge?
  Hvordan skal vi forholde oss til det, når vi ikke vet identiteten til mange av disse asylsøkerne.?
  Skal vi bare la dem bevege seg fritt rundt i Norge?

 3. AvatarHans Olav Sande // 2017-08-28 kl 21:25 //

  Hensynet til oss skal selvfølgelig settes langt over hensynet til negere, muslimer, og andre som ikke hører hjemme her i landet.
  Det er jo allmenn kunnskap at nevnte grupper er svært overrepresentert når det gjelder kriminalitet!

Kommentarfeltet er lukket.