Kongolesisk gynekolog tildelt menneskerettighetspris for kampen mot voldtekt

Foto: endgenocide.org

Den kongolesiske legen Denis Mukwege er tildelt Sakharov-prisen for sin kamp for voldtatte kvinner og deres rettigheter.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.
Av Christian Boger

Medlemmene i Europaparlamentet vedtok i forrige uke at Mukwege ble årets vinner av den anerkjente menneskerettighetsprisen. Prisen tildeles for hans innsats over flere tiår for voldtatte kvinner i Kongo og deres barn.

– Jeg vil dedikere denne prisen til alle de kvinnene og barna jeg har hjulpet opp gjennom årene. Denne prisen er en anerkjennelse overfor dem og viser at de ikke står alene i kampen mot overgriperne, sier Mukwege til BBC.

Voldtekt som våpen
Mukwege, som er utdannet gynekolog, og hans kolleger ved Panzi-sykehuset i Kongo har siden oppstarten i 1988 behandlet rundt 30.000 kvinner som har vært utsatt for voldtekt fra rivaliserende fraksjoner under de siste års uroligheter og borgerkrig i Kongo.

– Av mange blir voldtekt av uskyldige kvinner brukt som et våpen under krig og konflikter. Vår oppgave er å hjelpe de kvinnene som blir ofre for dette. I tillegg hjelper vi også kvinnens barn til å kunne leve et relativt normalt liv etter en slik hendelse, forteller Mukwege.

Opplegget ved sykehuset er lagt opp slik at kvinnene får den best mulig medisinske hjelpen som er tilgjengelig. I tillegg til dette får kvinnene og deres barn både mat, omsorg og juridisk hjelp for å komme seg tilbake til et tilnærmet normalt liv igjen etter overgrepet.

LES OGSÅ: Den største djevelen i Rwanda var ikke sort

Setter varige spor
Voldtekt av kvinner er et svært utbredt problem i krigsherjede Kongo og overgrep mot kvinner skjer nærmest på daglig basis. Mukwege mener voldtekt kan være like farlig som noe konvensjonelt våpen.

– Man blir ikke drept ved en voldtekt men bruken av dette kan være et vel så godt våpen som noe annet da en voldtekt setter psykiske spor i ofrene for resten av livet, understreker han.

Mukwege understreker også at dette ikke bare er et afrikansk problem men et verdensomspennende problem en nå er nødt til å finne en løsning på

– Dette er ikke bare et spørsmål om kvinnerettigheter men også et spørsmål om menn og deres menneskesyn. Det er nå på tide at det mannlige kjønn kjenner sin besøkelsestid og sørger for at det blir satt en stopper for slik brutal fremferd, konkluderer han.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned