Stjålet frihet – stjålet barndom: palestinske barn i israelske fengsler

Foto: Stillbilde fra video av B'Tselem.

Det internasjonale samfunnet fordømmer ofte Israels handlinger, for brudd på internasjonale lover og menneskerettigheter. Dette inkludere Israels systematiske fengsling barn.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Camilla Kleiberg Jensen, nettredaksjonen til Globaliseringskonferansen

UNICEF anslår at 220 mindreårige palestinere sitter i israelske fengsler til enhver tid. De fleste blir arrestert etter å ha kastet stein eller lignende. Men hva er konsekvensene av at barn fengsles?

Emad Al-Rozzi er palestiner fra Gaza. Han har bodd i Norge i syv år, og kjenner både det palestinske og norske samfunnet godt. Al-Rozzi har jobbet med og forsket på flyktningbarn og traumer – et tema som er spesielt aktuelt i konflikt- og krigssoner. Temaet ble desto mer aktuelt da Israel gjennomførte sin offensiv mot Gazastripen i sommer, hvor flere tusen ble drept, inkludert mange barn.

Barna fengsles, ikke bare en dag eller to, men opptil ett og to år. De blir behandlet som voksne.

– Hva er grunnen til at de blir arrestert?

– Årsakene varierer. Hvis de kaster stein, eller hvis de deltar i demonstrasjoner som oppfattes som politisk tilhørighet. Det er bevegelsesforbud, og dersom de bryter dette ved å gå ut og leke, kan det være årsak til at de blir arrestert, forteller Al-Rozzi.

al-Rozzi

Emad Al-Rozzi

Han har selv opplevd å bli arrestert da han var 15 år.

– Det var portforbud, og vi var ute og lekte. Jeg skulle hente en ball i gata, og ble fengslet. Heldigvis var det en FN-observatør der som gjorde at vi kun satt én dag i fengsel. Men vi måtte betale 900 dollar for å slippe rettssak. I tillegg måte jeg underskrive på at hvis jeg ble arrestert igjen, ville jeg bli fengslet i 3 år.

Akkurat nå sitter mange hundre barn i et sentralfengsel, som vil si at de har gått gjennom alle prosedyrene med rettssak. Mange sitter også uten rettsak, uten grunn.

– FengsIene er ikke som i Norge. De har små rom, lite luft og lys, og de er overfylte. Barna opplever alltid tortur, sier Al-Rozzi.

— Når er en barn og når er en voksen?

– Ifølge FN-konvensjonen for barns rettigheter, er grensa 18 år. I Israel er det 16 år. Men, det finnes også barn som er mye yngre enn dette som er arresterte, ned i 12-13-årsalderen.

I krig og konfliktsituasjoner har barn krav på særskilte rettigheter. Barn skal ha beskyttelse, og de skal ikke være mål for krigføring. Israel bryter dermed internasjonal lov.

– Barn i fengsel er en del av et større bilde av en okkupasjon som verken tar hensyn til barn eller til voksne, mener Al-Rozzi.

– Jeg har vært i Norge i syv år, og nå forstår jeg enda mer hva rettigheter betyr. Da blir jeg enda mer sinna, mer frustrert mot okkupasjon og urettferdighet.

— Barna mister interesse av å le.

Al-Rozzi forteller om flere negative konsekvenser for de fengslede barna. Om konsekvenser både psykisk og helsemessig.

– Barna blir deprimerte. De mister interessen for å leke, kommunisere og sosialisere. De trekker seg unna andre, fra familien og venner. De har lav kommunikasjons- og konsentrasjonsevne. Det går også ut over skoleprestasjoner. De som tidligere var flinke elever, er ikke det lenger. De mister også interessen til å le, forteller han.

De fleste barn sier noe om hva de vil bli i framtiden.

– Traumatiserte barn har ingen framtidsutsikter. De ser ikke seg selv som en del av framtiden. De tenker mye på døden, at de vil dø.

– De utvikler aggresjonsatferd mot ting eller personer. De har mye frustrasjon. De har også problemer med å sove, og de sover lite. De våkner ofte om natten og klarer ikke å sove lenge om gangen. Mange sliter med sengevæting. Mange prøver å spille et yngre barns rolle fordi de ikke klarer å forstå hva som skjer med dem. De klarer ikke å utvikle seg. Mange hallusinerer, de kan se bilder av mennesker, akkurat som mareritt på dagtid. Alt dette preger et barns selvbilde, og det blir en sirkel av problemer.

Problemene følger barna videre i livet. Det kan etterhvert utvikle seg til et stort samfunnsproblem.

– De praktiserer på samme måte som de selv led under. De utvikler aggresjon, og dette kan kanskje utvikle seg til familievold.

– For meg som  har forsket og jobbet i mange år med dette, er jeg redd og bekymret. På grunn av alle generasjonene som har opplevd så mye, kan det kan gå utover samfunnsstrukturen. Ti år gamle barn i Gaza har opplevd tre kriger allerede, dette er en bekymringsverdig. Det er en generasjon med mange problemer.

– Okkupasjonen må slutte, slår Al-Rozzi fast. Vi må ha en god plattform hvor folk kan leve normalt, ellers vil vanskelighetene bare fortsette for de nye generasjonene. Folk må bli oppmerksomme på de største overgrepene som skjer i Palestina, og en sivil bevegelse er veldig viktig, avslutter han.

Emad Al-Rozzi holder foredrag på Globaliseringskonferansen søndag 2. november 10.00-11-30. I tillegg vises filmen Four corners, en kanadisk film som ble filmet på Vestbredden og Gaza om barn i fengsel. Den viser et større bilde av barns hverdagsliv på Gaza og Vestbredden under okkupasjon og snakker med barn som har vært arrestert. Denne saken ble først publisert på Globaliseringskonferansens nettavis, Globaliseringskonferansen.com

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Stjålet frihet – stjålet barndom: palestinske barn i israelske fengsler

 1. At palestinske fanger i Israel er mindreårige, betyr ikke at de ikke kan ha gjennomført grusomme forbrytelser, påpeker Amir Ofek, presseattaché ved Israels ambassade i London. Hakim Awad var 17 år, og mindreårig, da han sammen med sin ett år eldre fetter, brutalt myrdet familien Fogel mens de sov i mars 2011.
  En tre måneder gammel babyjente fikk halsen skåret over. To gutter på fire og elleve år, og deres foreldre ble også drept med kniv. Angriperne har fortsatt ikke vist noe tegn på anger, snarere tvert imot, de er stolte av det de gjorde. Det er også deres familie.

  Mellom 2000 og 2004 deltok 292 mindreårige i terroraktivitet. Gutter ned i 12-13 års alderen ble utsendt av Hamas for å ta seg inn i jødiske hjem og slakte ofrene i sine senger, på samme måte som med angrepet mot Fogel-familien. Heldigvis var IDF i stand til å stanse dem.

  Det blir hevdet at de fleste palestinske mindreårige er arrestert for å ha “kastet stein”. Å kaste stein er ingen
  uskyldig fritidssyssel. Det kan ta liv og det har tatt liv, og det kan gi store skader på liv og eiendom. Judah Shoham ble aldri tenåring, han ble drept av palestinere som kastet stein, bare fem måneder gammel. Jonathan Palmer fikk aldri feire sin toårsdag, han ble drept sammen med sin far da palestinere kastet stein mot deres
  bil i oktober 2010.

  Israel ønsker å beskytte de juridiske rettighetene til de palestinske barna, også de som deltar i livstruende angrep. Loven sier klart at tortur eller ydmykelse ikke er lovlig. Det er heller ikke lov å sette mindreårige på enecelle for å tvinge fram en tilståelse.

  Ingen som blir forhørt, og det inkluderer mindreårige, blir holdt på enecelle som en straff eller for å tvinge fram en
  tilståelse, sier den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet til The Guardian.

  Israel har opprettet en egen komité som arbeider for å gi profesjonell omsorg til mindreårige som sitter fengslet.
  Vi skulle ønske at ikke en eneste palestinsk mindreårig satt i israelske fengsel. Men israelerne må dessverre forholde seg til realitetene, ikke til sine drømmer, avslutter Ofek.

  Israelsk militærlov har vært gjeldende på Vestbredden siden Israel erobret området i en forsvarskrig i 1967. Etter en militær ordre fra 1951 er nedre aldersgrense for straffeansvar satt til 12 år. Maksimalstraffen for barn under 14 år er seks måneder i fengsel, skriver The Guardian.

  De fleste straffene for tenåringer som har deltatt i steinkasting varierer mellom to uker og ti måneder, ifølge DCI.
  The Guardians journalist var nylig til stede i en militær rettssak mot to palestinske tenåringer (15 og 17 år) som erkjente at de hadde tatt seg ulovlig inn i Israel, kastet brannbomber og steiner og utløst en brann som forårsaket omfattende skade. Påtalemyndighetene ba om en streng straff som skulle ta hensyn til guttenes “nasjonalistiske motiver” og avskrekke andre fra å gjøre det samme.

  Den eldste gutten fikk 33 måneders fengsel, den yngste 26 måneder. I tillegg fikk de 24 ekstra måneder med betinget fengsel, og bot på omlag 15.000 kroner.

  Noen kritikere hevder Israels tøffe behandling av mindreårige bidrar til å øke hat og styrke en sirkel av vold. “Disse barna kommer ut med mye sinne. Noen av dem føler behov for hevn,” sier Abu Amsha, direktøren for YMCA i Beit Sahour. Han driver et rehabiliteringsprogram for å hjelpe mindreårige som har kommet ut
  av fangenskap.

  Gerard Horton fra DCI, som også er veldig kritisk mot IDFs behandling av palestinske barn, innrømmer at
  systemet kan virke avskrekkende. – Ja, jeg tror systemet virker avskrekkende, sier han til The
  Guardian.

  Den britiske avisen har også latt israelske myndigheter komme til orde.
  – Steinkasting, kasting av brannbomber og andre former for vold er uakseptabelt, og sikkerhetsmyndighetene må få en slutt på det når det skjer, sier Mark Regev, talsmann for statsminister Benjamin
  Netanyahu.

  – Dersom fanger har opplevd seg dårlig behandlet, spesielt når det er snakk om barn, er det veldig viktig at disse står fram og tar opp slike saker. Testen for et demokrati er hvordan du behandler folk i fangenskap, og spesielt mindreårige, sier Regev.

Kommentarfeltet er lukket.