Fakkeltog for de rike

Stein Erik Hagen får sitt eget fakkeltog på fredag. Her sammen med Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Wenche Nybo/Kulturdepartementet

Under paroler som "Nu er det blivet for meget: Stopp stigmatiseringen av de velbemidlede sjikt" arrangerer Sosialistisk Ungdom fakkeltog for de rike. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Kommende fredag kl. 18:00 arrangeres fakkeltog for de rike i Oslo. Arrangør er Sosialistisk Ungdom som sier at de «ikke kan sitte å se på at den undertrykte og forfulgte gruppen lider mens alle vi vanlige folk står og ser på».

Milliardær og og sponsor av både Høyre og Fremskrittspartiet, Stein Erik Hagen, har nok en gang vært ute i media for å advare mot det han ser på som en stygg utvikling. «Å være rik har blitt et skjellsord» kunne han fortelle Dagens Næringsliv.

I toget skal de rike og finere kledde gå først, mens allmuen går lengre bak. Parolene er som følger:

– Nu er det blivet for meget: Stopp stigmatiseringen av de velbemidlede sjikt.

– Skatteflyktninger er også flyktninger – asylrett for alle!

– Det er da vel ikke vår skyld at de fattige er fattige. Lat dem spise kage!

LES OGSÅ: Rikingenes egne ord om hvor grufullt det er å være rik

Hjerter i brann
— Vi er et knippe samfunnsengasjerte borgere som har latt oss berøre av den siste ukes brannfakkel fra Stein Erik Hagen. Herr Hagen har virkelig åpnet våre øyner og satt våre hjerter i brann for den forferdelige situasjonen landets velbemidlede sjikt befinner seg i, sier en av initiativtakerne, Albert Andersen Øidvin, til Radikal Portal. 

— Hvor enn man snur seg ser man stadig eksempler på uhøfligheter, stigmatisering og regelrett mobbing av de som påtar seg byrden av å bære vårt samfunns økonomi på sine skuldre.

Den engasjerte ungdomspolitikeren forteller at han selv og de andre som skal bidra til toget ikke tilhører det samme samfunssjiktet som rikingene, men at det heller er som solidaritetsaksjon å regne.

Albert Andersen Øydvin fra Sosialistisk Ungdom

— Selv om vi som er initiativtakere til fakkeltoget dessverre ikke har blitt like generøst bemidlet, har vi empati og evne til å vise solidaritet overfor de som lever på toppen av pyramiden. Vi ønsker å samle flere som oss, for å rette en takk til Herr Hagen, til hans familie og hans omgangskrets, for ansvaret de påtar seg på våre vegne og tyngden de løfter av våre skuldre ved å arve, forstørre og forvalte sine betydelige formuer.

LES OGSÅ: Dette tjener rikingene som vil kutte lønna til vanlige folk

Betimelige bekymringsmeldinger
— «Det er provoserende at norske bedriftseiere, som bidrar med formidabel verdiskaping, blir behandlet som en pariakaste her til lands» advarer Stein Erik Hagen. Det er ikke første gangen de rike sier i fra om at de har det vanskelig. Spesielt Hagen har vært veldig klar på dette tidligere. Mener du det er verre nå enn før?

— For det første tror jeg rett og slett at den gemene hop velger å ignorere og overse de velbemidledes betimelige bekymringsmeldinger. Det er jo i menneskets natur å først og fremst bry seg om seg selv og sine, i stedet for å lytte til de som opplever stigmatisering en selv ikke føler på. Derfor er det ekstra viktig å rette et søkelys på denne saken nå og skape økt forståelse for vanskelighetene samfunnets nye pariakaste føler på, understreker Øydvin.

— Vil du si denne antipatien er et norsk fenomen eller en del av en internasjonal trend?

— Lenge var det nokså provinsielle Norge i en særstilling her. Janteloven og det kvelende sosialdemokratiske likhetstrykket gjorde oss grå og stusselig, i forhold til resten av den vestlige verden. I de siste årene ser det derimot ut som om misunnelighetens ideologi har slått rot både på Kontinentet og i Amerika. Vi ser eksempelvis stadige uroligheter i gatene i Sør-Europa, og i USA hadde de til og med en sosialistisk presidentkandidat i det ellers relativt respektable Demokratiske parti. Det gjelder med andre ord å stå på vakt! Disse venstrepopulistiske tendensene kan komme til vårt lille Norge før vi aner.

LES OGSÅ: Den sosialdemokratiske lønnsadelen

Allmuen bakerst
— Hva kan de som leser denne saken gjøre for å stoppe dette?

— Det aller viktigste er selvsagt å opplyse venner og kjente om situasjonen landets velbemidlede er i. Ta deg litt tid til å avsløre mytene og vrangforestillingene de måtte ha om samfunnets støtte. Videre anbefaler vi selvsagt alle til å delta i vårt solidariske fakkeltog den 18. august, 18:00. Det blir både en engasjert og pyntelig affære, med en fin inndeling av selve marsjen slik at de korrekt antrukne får gå fremst i toget.

Bakerst i toget åpner vi for tilgang for den generelle allmuen, uavhengig av antrekk. Vi ønsker å møtest på beleilig plasserte Aker Brygge, men mer informasjon om møtested og marsj-rute kommer på Facebook-eventen vår.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Fakkeltog for de rike

 1. AvatarPeder Moen // 2017-08-16 kl 08:18 //

  I Frankrike og Tyskland ser man nå tydelig en hvit, rik flukt til andre land som Australia, Polen, Ungarn, Canada…

  Hva er fordelene og ulempene for et land med en slik utvikling?

  • AvatarMari Hansen // 2017-08-19 kl 03:31 //

   For Frankrike og Tyskland bare ulemper, for Australia, Polen, Ungarn, Canada bare fordeler….

 2. Man bør også få med seg dette med såkalt: uttak av innskutt kapital (som er skattefritt).
  Jeg tror det er slik at Rimi-Hagen i sin tid klarte å etablere innskutt kapital på tilsammen 1 milliard kroner i sine selskaper (pga en midlertidig skattereform under Bondevikregjeringen og finansminister Per-Kristian Foss). Hvis Rimi-Hagen tar ut 10 millioner skattefritt (i form av uttak av innskutt kapital) fra sine selskaper hvert år til privat forbruk, så kan han alstå holde på med dette i 100 år før det er tomt. Dette er en historisk urettferdighet som ikke mange er klar over.

  • Avatarbørre arnold // 2017-08-16 kl 13:35 //

   Alle kan ta ut innbetalt kapital skattefritt, du og om du har et AS, slik har det alltid vært. Inskutt kapital trenger ikke være innbetalt og da er det ikke skattefritt.

Kommentarfeltet er lukket.