Jødisk forening i Sverige legger ned etter vedvarende trusler fra nazister

Fra Judiska Ungdomsförbundet i Sveriges twitterkonto.

Judiska föreningen i Umeå legger ned etter å ha blitt trakassert og truet av nazister over lenger tid. Samtidig gir politiet terrororganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen fritt fram for å delta på Almedalsveckan.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

“Den jødiske foreningen i Umeå har besluttet å legge ned etter gjentatte trusler og trakasseringer fra nazister. Det innebærer at det ikke finnes noen jødisk organisasjon i Sverige nord for Uppsala. JUS vil takke alle som har kjempet for å drive jødisk virksomhet i i Umeå!”

Med den tweeten er det slutt for Judiska föreningen i Umeå. Organisasjonen har fått malt hakekors og “vi vet hvor dere bor” på lokalet sitt, et medlem har fått ruta knust på bilen sin. I fjor sa foreninga opp lokalet sitt etter truslene og har sia den gang vurdert sin videre virksomhet. En totalvurdering grunna kostnader ved sikkerhetstiltak, medlemmers sikkerhet og belastninga for organisatorer og medlemmer gjorde at de besluttet å legge ned.

LES OGSÅ: Svensk politi: Ikke problematisk med nazister i politistyrken

Naziterrorister truer med Hitler
Den nazistiske terrororganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen har hengt opp klistremerker som avbilder Adolf Hitler og reklamerer for organisasjonens hjemmesider på foreningas vindu, og møtt opp under minnesmarkeringer for jødeutryddelsen.

På sine hjemmesider skryter også nazistene over aksjoner ved skoler i Umeå.

Sverige har de siste 30 årene hatt et titalls rekke drap begått av nazister mot venstresida, homofile og minoriteter, deriblant jøder. Den nordiske motstandsbevegelsen blei selv grunnlagt av en morder og lederen for Göteborgsregionen sitter i fengsel dømt for to bombeaksjoner, mot en flyktningbolig og et fagforeningslokale.

Ved flere anledninger har sentrale personer i DNM blitt tatt med større mengder våpen, sprengstoff og våpenlagre. Organisasjonen driver det som beskrives som paramilitær trening og øver blant annet på hvordan man skal stikke folk med kniv. Det har fått terroreksperter til å klassifisere dem som en terrorgruppe.

LES OGSÅ: Svensk terrorforsker: Den nordiske motstandsbevegelsen er definitivt en terrorgruppe

Grønt lys fra politiet
Likevel har politiet nylig gitt grønt lys for at DNM kan delta i årets Almedalsvecka, den svenske forgjengeren til Arendalsuka, en politisk festival hvor de fleste større aktører i svensk politikk er samla. De deltok også i fjor og fikk teltplass ved sida av en organisasjon for funksjonshemmede som endte opp med å måtte forlate arrangementet i frykt. DNM hyller Adolf Hitler og før og under andre verdenskrig forsøkte de tyske nazistene å utrydde funksjonshemmede. DNMs folk ramponerte også en fagforeningsstand og brant flaggene de hadde stjålet.

I en kronikk i Aftonbladet skriver lederne i Judiska Ungdomsförbundet i Sverige og Judiska Centralrådet i Sverige at de ikke vil at DNM skal få lov til å komme til Almedalsveckan:

Der kommer det i sommer til å være mange som DNMs medlemmer vil se myrdet: homoseksuelle, kommunister, sosialdemokrater, frikirkelige, romfolk, muslimer, jøder, funksjonshemmede og mange flere. Deres trygghet trues om DNM får en framtredende posisjon un Almedalsveckan.

LES OGSÅ: Nazister fikk plass på Sveriges største politiske festival — resultatet blei trakassering, herverk og frykt

Beskyttelse fra politiet
Politiet i Sverige har i flere år valgt å gi terrorgruppa beskyttelse og lagt til rette for deres offentlige aktivitet. Det har skjedd gjennom å stille opp som en slags vakter på deres demonstrasjoner samtidig som de har ryddet veien for dem og fjerna alle som har tatt til motmæle. Dette uavhengig av om nazistene har søkt om tillatelse til å demonstrere eller ikke.

Også i Norge har politiet fulgt samme taktikk. Da nazistene marsjerte gjennom Kristiansand i fjor sommer arresterte de blant annet en mann som nekta å flytte seg i gågata og som fikk ribbeinet knekt av et slag fra en av nazistene, mens voldsutøveren gikk fri. Også i Lillehammer fikk de ha flaggborg i gågata mens de som protesterte blei geleidet vekk.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 Comments on Jødisk forening i Sverige legger ned etter vedvarende trusler fra nazister

 1. Steinar Nilsen // at //

  DNM har ikke livets rett. Jeg tror Finland allerede har nedlagt forbud mot den slags hat-organisering. Så da er det bare for Sverige og Norge å følge opp – så er vi kvitt hele dritten.

  • Ståle Paulsen // at //

   Steinar Nilsen: Vi blir nok neppe kvitt dette svineriet med å forby det, men det er et skritt i riktig retning. Norge bør være like voksne som Finland her. Slike destruktive krefter har ingenting i moderne demokratier å gjøre. Og dette har ingenting med såkalt ytringsfrihet å gjøre.

   • Du kan selvfølgelig ikke forby mental sykdom eller lav IQ eller for lavt kunnskapsnivå eller psykososiale problemer eller adferds-avvik, men det er så absolutt mulig å gjøre mye for å hindre at mennesker lokkes til å tro på nazisme nå i året 2018.
    Moralsk fordømming kan virke mot sin hensikt når det gjelder nazi-grupper.
    Da oppnår disse gruppene å få oppmerksomhet.
    Å forby fenomenet er feil ord og feil formulering.
    Fenomenene i flertall må hindres og stoppes med en lang rekke tiltak og løsningspakker.
    Ett element i løsningspakken bør vøre et behandlingstilbud med psykolog eller psykiater eller på klinikk eller på sykehus.
    Ett element bør være bedre undervisning på alle skoler og mer kunnskaper om psykologi og om samfunnet og mer og bedre opplæring slik at flere forstår mer om samfunnet og om syk og feil adferd og om bølle-adferd.
    Et element bør bli langt bedre opplæring av alle som skal jobbe i presse eller med TV slik at de tilsatte der får langt mer forståelse for ansvar.
    Å motarbeide nazisme kan ikke skje med ett knips med fingrene.
    Innsatsen må skje med innsats fra flere yrkesgrupper og fagfolk.
    Det er ikke slik at straff løser alt med et blaff.

 2. Kaos-Sverige er et tydelig kaos.
  Jeg liker å bruke helt korrekt navn på alle land og steder eller personer, men jeg må fravike dette viktige prinsippet når det gjelder kaos-Sverige og kaos-EU.
  Kaos-siden har nå stor makt i kaos-Sverige.
  Jeg kan ikke gjette hva som skjer videre i kaos-Sverige.

 3. HarryNordmann // at //

  Og av sosialister som støtter muslimer og er antisemitter !

 4. Jeg ser av og til på bilder av nazister på marsj og med en slags uniform.
  Og så tenker jeg dette :
  Hvem av disse her på bildet vil sikre ytringsfrihet og andre friheter til andre enn seg selv?
  Så tenker jeg:
  Hvem av disse har eller kan klare å skaffe seg kunnskaper og kompetanse nok til å mestre styringen av et land?
  Hvem av disse på marsj vil mestre å lage fungerende lover og regler og å administrere et land eller deler av et land?
  Benito og Adolf ruinerte sine land og store deler av Europa minst.
  Jeg ser ikke noen grunn til å tro at dagens nazister vil klare noe annet enn å ruinere og å rive ned og å ødelegge.
  Hva slags kompetanse og kunnskaper eller IQ har de nazistene jeg ser på bildene?
  Dagens stater og samfunn trenger langt mer kompetanse og IQ hos de styrende enn noen gang før. Og den kompetansen og nok evne til å tenke tror jeg ikke kan finnes hos marsjerende og ropende nazi-gateaktivister.

 5. lovåundre // at //

  Undersøkelse fra i fjor viser at det i hovedsak er muslimer som står bak antisemittisk vold i Europa.
  https://www.vl.no/nyhet/i-hovedsak-muslimer-bak-vold-mot-joder-1.990085?paywall=true

  Muslimske menn er også på krimtoppen.
  https://www.dagsavisen.no/rogalandsavis/muslimske-menn-pa-krimtoppen-1.599644

  All vold og trakassering mot jøder og andre grupper og enkeltpersoner i samfunnet, må slås hardt ned på, uansett hvem som utfører den.
  Disse medlemmene av motstandsbevegelsen som trakasserer jøder i Umeå må selvfølgelig tas hardt, og så får det være opp til politiet og politikere å vurdere om høyreekstreme og muslimske grupperinger skal kriminaliseres og forbys.

Comments are closed.