EUs behandling av flyktninger nærmer seg ondskap

Leiren Moria i januar i år. Foto: Knut Bry

EU presser Hellas og gikk i desember inn for å frata selv de aller mest sårbare asylsøkerne i Hellas unntak fra vanlig søknadsprosedyre. Blant disse er torturofre, enslige mindreårige, aleneforeldre og deres barn.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (34 artikler)
Guri Waalen Borch er styremedlem i Alna SV og støttespiller for Farida.
Ondskap er et sterkt ord, hvilket begrep kan imidlertid være mer treffende? Lindis Hurum fra Leger uten grenser har tidligere kalt EU-Tyrkia-avtalen ondskapsfull; nå er situasjonen på vei til å bli verre. En opptrapping av returer til Tyrkia er i gang, samtidig som asylsøkerne ikke får sine mest grunnleggende rettigheter i asylprosessen oppfylt.

LES OGSÅ: EU/Tyrkia-avtalen krenker fundamentale menneskerettigheter

Retur til Tyrkia- det eneste viktige for EU-kommisjonen?
Intervjuene som gjøres og informasjonen som gis er ifølge en rapport fra Flyktninghjelpen, IRC og Oxfam svært mangelfulle. EU presser på for at alle skal kunne sendes tilbake til Tyrkia, uavhengig av hva de har vært utsatt for.

Fram til nå har prosessen vært så mangelfull at mange spesielt sårbare asylsøkere som for eksempel har vært utsatt for tortur, seksuelle overgrep eller er rammet av post-traumatisk stresslidelse ikke blir oppdaget, da dette er forhold som ikke synes utenpå. De mer synlig sårbare, for eksempel gravide alenemødre, har hittil blitt unntatt fra vanlig prosedyre som innebærer vurdering av retur til Tyrkia. Nå vil selv ikke disse få forlate de overfylte, ubeboelige leirene på de greske øyene og søke asyl i Europa, dersom EU-kommisjonen får det som den vil. I tillegg skriver Flyktninghjelpen, IRC og Oxfam i sin rapport at EU-kommisjonen i juni i fjor, til store protester fra sivilsamfunnet og internasjonale hjelpeorganisasjoner, fikk presset igjennom en gresk lovendring som forverret klageres mulighet til å få gjennomslag. I stedet for å fokusere på rettssikkerhet, gjør EU øyensynlig alt som er mulig for å øke antall returer til Tyrkia. Torsdag denne uka ble 21 asylsøkere deportert.

LES OGSÅ: Tredje person funnet død på seks dager i norskfinansiert flyktningleir

Ulevelige forhold i leirene
Jeg har tidligere skrevet om Moria-leiren på Lesvos, der flere døde i vinter. De var tvunget til å sove i sommertelt i minusgrader, og de sanitære forholdene i leiren er ikke mindre enn kummerlige.

Toalett i Moria. Foto: Knut Bry

LES OGSÅ: Bilder til Bry: asylsøkernes Lesvos

Moria er dessverre ikke enestående. For eksempel kan vi lese i Bergens Tidende om leirene Vial og Souda på Chios:

«Det manglar dagleg vatn, det er overbefolka, maten er i beste fall den same kvar dag, og er gjentatte gongar rapportert å ha vore bederva. Toalett er øydelagde, det manglar låsar på dører.»

I disse leirene mister barn skolegang, mennesker mister håp, noen har allerede tatt selvmord mens andre har prøvd. Flere har omkommet ene og alene på grunn av ulevelige forhold som kulde og mangel på trygge muligheter til å skaffe varme og lage mat. Mange av oss har lest om Bahez på to år. Han mistet broren sin i en brann i Moria-leiren, og har selv alvorlige brannskader. Dersom EU-kommisjonen får det som den vil, kan selv ikke synlig sårbare mennesker som ham og hans familie unntas fra livet i leirene og den månederlange ventingen før en eventuell retur til Tyrkia.

LES OGSÅ: To år gamle Bahez ligger med åpne sår på et skittent hotell — han får ikke komme til Norge

EU har ikke lenger noe minstemål for behandling av mennesker
Mens titusenvis av mennesker er strandet under inhumane, grusomme forhold i månedsvis, i leire som kunne vært beboelige i et par dager, men ikke mer, ønsker EU å lage en tilsvarende avtale med Libya. Libya, et land i politisk kaos, der blant annet FN har meldt om tortur og drap i migrantleire. Tyrkia var ikke ille nok, EU har ikke lenger noe minstemål for behandling av mennesker.

Norge er foreløpig hjertelig med på EUs «suksesshistorie» — en avtale om begrenser ankomster til Europa, men bidrar til stor lidelse blant mennesker som allerede skulle ha lidd nok, og som fratas sine rettigheter.

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.