Over tre måneder etter eksplosjonen i den delvis norskfinansierte flyktningleiren Moria ligger en mor og et barn med blødende sår på et hotellrom i Hellas. Sykehuset vil ikke ha dem. Norge vil ikke ha dem.
Thea Andersen er i Athen for å bistå flyktninger og spesielt den lille familien til ekteparet Bayan og Nabaz, og deres sønn Bahez. Familien bodde i den delvis norskfinansierte flyktningleiren Moria på Lesvos, hvor forholdene er elendige og farlige fo de som bor der. Flyktningene bruker uegnede gassflasker for å varme opp teltene og en av disse eksploderte en natt mens den lille familien lå og sov. Den fem år gamle sønnen, Barez, døde av skadene slik at familien på fire nå bare teller tre. Mora, Bayan, ble skadet og to år gamle Bahez sliter fremdeles med blødende sår og sykdom over tre måneder etter ulykken. Her forteller Thea deres historie:
LES OGSÅ: Norge kan ikke hjelpe alle, men Norge kan hjelpe to år gamle Bahez
De siste ukene merket jeg at Nabaz hadde isolert seg selv. Han har hatt det utrolig vanskelig. Selv om jeg er her og hjelper han, er han mye alene, når han pendler mellom sykehusene og søvnløse netter. Tirsdag den 7. mars ble Bayan skrevet ut av sykehuset. Det hadde vi gledet oss utrolig mye til, men det var ikke slik vi hadde forventet. Hun hadde fremdeles åpne sår, og var fremdeles veldig syk. 8. mars opereres Bahez, han blir skikkelig dårlig. Høy feber, lite søvn, mye smerte.
På torsdags kveld, når jeg nettopp var ferdig med kveldsstellet med Bayan, på hotellet ringer Nabaz meg. Han er trist. Han er bekymret for at Bahez ikke kommer til å overleve. Han er sikker på at han er så syk at kroppen hans ikke klarer mer. Nabaz griner, jeg prøver mitt beste å trøste han. Bayan sitter ved siden av, hun gråter. Han sier at jeg får Bahez, og Bayan. Nå gråter alle. Nabaz sier livet er for mye.
Etter en helg med mange tårer, frustrasjon, oppgitthet, misforståelser og sorg ringer Nabaz meg og forteller at han ikke lenger kan besøke sykehuset til sin egen sønn.
LES OGSÅ: Tredje person funnet død på seks dager i norskfinansiert flyktningleir
I løpet av disse dagene så skjedde det mye vi ikke forstod og det var mange misforståelser. Konsekvensen ble at Bahez ikke fikk se pappaen sin. Mens Nabaz var på hotellet med Bayan, var jeg på sykehuset med Bahez, to uker i strekk. I løpet av de to ukene, fikk jeg nesten daglige trusler fra diverse sykepleiere, at Bahez skulle bli skrevet ut. Fikk også daglig kritikk og pes fra sykepleierne om alt mulig. Fredag den 24. fikk Nabaz endelig et møte mellom advokatene hans og sykehuset. Der de fikk oppklart hva som skjedde, og han fikk endelig komme på sykehuset igjen.
Tirsdag 28. ble Bahez skrevet ut av sykehuset, med masse åpne sår uten å kunne sitte oppreist selv. Uten å kunne gå. Og i store smerter. Han flytter inn på det hotellet sammen med Bayan, hotellrommet de har fått av praksis. To dager etterpå så ligger Bahez hele natten og spyr, og har diaré, og en ambulanse må komme å hente han. Ta han tilbake til sykehuset. Han blir på sykehuset over helga. Og ble skrevet ut av sykehuset igjen på onsdag.
Vi har gode mennesker rundt oss som hjelper. Advokater, ulike organisasjoner, folk med medisinsk kompetanse og psykologer.
Nå lever hele familien på et hotellrom i regi av praksis. De var overhodet ikke forberedt på å ta imot en familie med denne type skader. Bahez og Bayan har begge flere operasjoner igjen. De er begge undervektige og trenger sårstell mange ganger til dagen.
Bahez ligger i samme smerte, men ikke lengre på et sykehuset. På et skittent hotell.
Innlegget blei først publisert på Thea Andersens facebookvegg.
Han er ikke alene ute i den store verden, mener du virkelig at kriteriet for å komme til Norge er at man «mår ille?»
Hvorfor skal denne his særbehandling – er det solidaritet? Hva med alle de andre???
Det er mye elendighet og dritt ute i verden, og det er aldeles ikke vårt problem.
For 150 år siden var det svært fattigslig og elendig her i landet også, men folket samarbeidet og kom seg ut av elendigheten, det bør de gjør i Afrika og midtøsten også!