Ukraina, der oligarkiet seiret og revolusjonen uteble

I Ukraina har Norge endt opp i den forunderlige situasjonen å støtte et regime som bruker nazister og jihadister til å føre krig mot deler av egen befolkning.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

I november 2013 begynte studenter fra Kiev å samle seg på byens hovedplass, Majdan, for å protestere mot at presidenten deres, Viktor Janukovitsj, avslo en tilnærmingsavtale med EU. Både antallet demonstranter og klagemål økte. Ukrainerne hadde mye å være misfornøyde med.

Det hele endte med at Janukovitsj flyktet landet og det gjenblivende parlamentet avsatte presidenten, men med for få stemmer for å være i henhold til grunnloven. Presidenten flyktet ikke fordi han plutselig lyttet til folkemassene som krevde at han skulle gå, han rømte fordi han var redd for å bli drept eller fengslet.

LES OGSÅ: Konflikten i Ukraina eskalerer. Stormaktene må besinne seg

Høyreekstreme grep muligheten
De fleste menneskene som fylte Majdan og andre torg og plasser rundt om i Ukraina var vanlige folk uten politisk tilknytning. De trakk til gatene for å vise sin misnøye med arbeidsledighet, korrupsjon, fattigdom og vanstyre. Siden venstresida og arbeiderbevegelsen lå med brukket rygg, var det ingen som brakte videre de sosiale kravene. I stedet kunne høyreekstreme fylle det politiske tomrommet. En ukrainsk universitetsstudie viser at fascistpartiet Svoboda var det mest aktive i demonstrasjonene. Når det kommer til de mange voldshandlingene var de på andreplass, kun slått av fascistmilitsen Pravij Sektor.

Straks etter at Janukovitsj var kastet, tok Russland Krim. Med militær makt annekterte storebror i øst halvøya og støttet opprørere i Øst-Ukraina som opprettet sine «folkerepublikker». Her brøt Russland internasjonal lov for å klamre seg til makt over et territorium som ikke var deres.

LES OGSÅ: Den russiske flåten får fotfeste i EU 

Norge støtter tvilsomme krefter
Norge, sammen med EU og USA derimot støttet sentralregjeringa i Ukraina og innførte sanksjoner mot Russland for deres framferd i Ukraina. Den nevnte alliansen bidrar ikke med våpen, som Ukraina i stedet har kjøpt fra USAs nære allierte, De forente arabiske emirater. Vesten bidrar imidlertid med milliardlån gjennom IMF, som stiller sine krav til den økonomiske politikken i Ukraina i form av høyere gasspriser, lavere pensjoner, privatiseringer og en krympet offentlig sektor. Også før protestene støttet USA og EU ukrainsk opposisjon med milliardbeløp.

Det er ikke en hvilken som helst regjering vi hjelper. Interimregjeringen, som satt fram til valget i mai i fjor, inkluderte det nevnte fascistpartiet som én av to koalisjonspartnere. Nå har det noe mer moderate Det radikale parti erstattet dem. Grunnlegger og partileder av Det radikale parti, Oleg Ljasjko, står ansvarlig for å bortføre, true og torturere politikere og mistenkte separatister. Dette sørget han for å få filmet og legge ut på egen hjemmeside. I stedet for å bli fengslet og dømt ble han altså belønnet med regjeringsdeltakelse. Kommunistpartiet ble derimot forvist fra parlamentet etter kuppet og det pågår nå en rettsprosess for å ulovliggjøre det.

LES OGSÅ: Kupp, kaos og krig: Ukraina  – fra opprør til oppløsning

Fremtiden ser ikke lys ut
Nylig ble en beryktet nazist oppnevnt til politimester i Kiev. Han har kjempet side om side med den svenske nazisten Michael Skilt i Azov-bataljonen. Denne kan skilte med to nazisymboler i sin logo. Lederen for Azov ble nylig valgt inn i parlamentet, med hjelp fra statsministerens parti. “Det historiske målet for vår nasjon er i dette kritiske øyeblikk å lede verdens hvite raser i et siste korstog for deres overlevelse. Et korstog mot de semittiskledete undermenneskene”, forteller han om sin motivasjon for krigen. Etter å ha besøkt troppen sin, melder The Guardian at de fleste i bataljonen ønsker å “ta kampen til Kiev” når krigen er over i Øst-Ukraina.

På lag med nazistene og den ukrainske hæren er en gruppe som det har blitt rapportert mindre om. Dudajev-bataljonen ledes i hovedsak av selverklærte jihadister fra Tsjetsjenia og har bånd til Islamsk Stat (ISIS). Dette er en gruppe som norsk presse under andre omstendigheter ikke ville nølt med å kalle terrorister. Vi har altså endt opp i den forunderlige situasjonen at Norge støtter et regime som bruker nazister og jihadister til å føre krig mot deler av egen befolkning. Man har nå gått inn i en skjør våpenhvile, men det har vært flere eksempler på brudd og den sentrale kontrollen av styrkene er begrenset på begge sider.

LES OGSÅ: Siden 1990 har Norge deltatt i åtte kriger. Vi er på en andreplass i krig

Et drøyt år etter at den såkalte revolusjonen ble gjennomført har ikke den ukrainske befolkningen fått annet enn borgerkrig, kaos, lovløshet og høyrepolitikk, til forveksling lik den Hellas’ befolkning har lidd under de siste årene. En oligarkstøttet elite har blitt erstattet av en annen. Det ble ingen revolusjon, bare et statskupp.

Teksten er sampublisert med Dag og Tid.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

27 kommentarer på Ukraina, der oligarkiet seiret og revolusjonen uteble

 1. AvatarSigurd Lydersen // 2015-03-20 kl 20:15 //

  Ingen forståelse hos Møllersen for hvor viktig identitet er for folk, at ukrainerne kjemper for sin egenart og for kontroll over eget territorium. Moralisering på vegne av det nyføydale Putin-regimet. Ufattelig at den nroske venstresida ser det som sin oppgave å spre slike propagandafremstillinger som dette. Jeg blir trist og lei.

  • AvatarMindmatter // 2015-03-20 kl 21:23 //

   Venstresiden har alltid svermet for de totalitære despoter. Før i væla het de Stalin, Mao etc. Nå har man fanget opp Putin.

   For å si det enkelt: Putins «venner» i vesten er rett og slett en studie i svermeri for det totalitære. Så lenge det er totalitært, så spiller det liten rolle hva slags avart det er. Der går norske venstreorienterte arm i arm med nazistene i Front National.

   • Godt du ikke nevnte Lenin. Han var i hvert fall ikke totalitær. 😛

    • Både Lenin, Stalin og Mao kan måle seg mot Hitler, Amin og andre despoter når det gjelder mishandling, drap, forfølgelse og politisk vanstyre som har ødelagt mange land og folk!!

  • AvatarFrank Henriksen // 2015-03-30 kl 18:42 //

   «at ukrainerne kjemper for sin egenart »

   «Ukrainerne» eksister ikke og har aldri eksistert. Se dokumentarfilm:

   https://vimeo.com/123489838

 2. Det er jo den russiske krigføringen som ødelegger Ukraina. Jeg er tilhenger av frihetskampen til det ukrainske folket.

 3. AvatarPål Steigan // 2015-03-21 kl 08:58 //

  Utmerket artikkel. Helt på sin plass. Fascistiske og andre høyreekstreme grupper har en sentral plass i det Ukraina som er framstått etter det USA-regisserte kuppet i fjor. Disse kreftene ønsker å utløse en full krig mot Russland. Det er hakket før en atomkrig. Det er på tide at folk i Norge innser dette og protesterer mot denne krigsspiralen.
  http://steigan.no/2014/11/01/fascistene-i-det-ukrainske-parlamentet/

  http://steigan.no/2015/03/15/ukraina-hoyreekstremistene-vil-sabotere-fredsforsok/

  • AvatarFrank Henriksen // 2015-03-30 kl 17:03 //

   Du er en jødesleiker. Hvorfor nekter du å informere om at det er jødene som styrer Ukraina? Poroshenko, Yatsenyuk, Kolomoisky, Victoria Nuland, John Kerry… jøder alle sammen. Men du tør ikke si noen ting – av frykt for å bli kalt antisemitt. + du sverger jo til en ideologi skapt av jøden Mordechai Levy – altså, Karl Marx.

   Jødene som styrer Ukraina: http://vitnet.no/jodene-som-styrer-ukraina/

  • Var det ikke du som mente at Hoxa regimet i Albania var sosialismens fyrtårn i Europa for en del år siden og i Nord Korea sto det bra til fordi landet kaller seg demokratisk folkerepublikk……..

 4. AvatarGunnar Nordtømme // 2015-03-21 kl 12:06 //

  Det var det ikke noe kupp i Ukraina, nasjonalforsamlingen Verkhovny Rada igansatte Riksrett mot Yanukovych som etter Grunnloven § 111 krever 2/3 flertall. Direkte avsettelse skal ha 3/4 dels flertall (da 338) Det var 328 representanter som stemte for 22.2.2014. inkludert medlemmer av Yanukovych eget parti Regionpartiet.
  http://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Ukraine,_2004 Jeg linker til en engelsk utgave idet jeg regner med at de fleste ikke behersker ukrainsk/russisk.

  Parlamentet anså da at presidenten hadde sviktet sine oppgaver fullstendig, selv om det kvelden før var en omforent avtale om nyvalg og at president Yanukovych kunne sitte ut året 2014. Noe nytt vedtak ble ikke gjort, men Russland anerkjenner nå de nye valgte myndigheter og president Putin uttalte ganske fort at Yanukovych ikke hadde noen politisk fremtid.http://sputniknews.com/voiceofrussia/news/2014_03_04/There-is-no-political-future-for-President-Yanukovych-Putin-9685/

  Den ulykkelige krigen har også medført andre endringer i det Yanukovych Regionparti og Kommunistpartiet hadde størst oppslutning i det østlige og sørlige Ukraina. Parlamentsvalget i 2014 gjorde imidlertid det sørlige fylkene (oblastene Odessa,Mykolajev og Kherson(rett over Krim) til Poroshenkoland. Om dette er en varig endring er for tidlig å si. Antagelig var det en kombinasjon av president Petro Poroshenkos personlige popularitet og at Yanukovych Regionparti ikke stilte til valg, det vil de nok gjøre neste gang. Kommunistpartiet ble ikke forvist fra nasjonalforsamlingen som Møllersen påstår, men fikk bare 3,88 % i parlamentsvalget (-9,8 %poeng). Misforståelsen kan skyldes at to fylker har tatt tatt initiativ for å forby det, men det har de ikke lov til !

  Ukraina har en rekke frivillige bataljoner, dette skyldes at de ved starten av fiendtlighetene, ikke hadde obligatorisk verneplikt. Verneplikten ble avskaffet av ex-president Yanukovych så sent som i 2013, Ukraina var således veldig dårlig forberedt på krig, noe som ble forverret av at Ukrainas øverstbefalhavende på Krim kontreadmiral Denis Berezovsky gikk over til å bli viseadmiral i den Russiske Svartehavsflåten, og overlot sine soldater til russiske spesialsoldater Spetsnaz og opprørere. http://www.theguardian.com/world/2014/mar/03/ukraine-navy-officers-defect-russian-crimea-berezovsky

  Både de frivillige og opprørerne var «lykkelig uvitende» om regler for krigføring som Genevekonvensjon og behandling av krigsfanger i starten. Dette medførte uheldige situasjoner fra begge sider av krigen.

   • AvatarGunnar Nordtømme // 2015-03-22 kl 13:13 //

    Jeg var unøyaktig vedrørende det forrige parlamentet, beklager!
    Det er riktig at den midlertidige regjeringen ville oppløse selve partigruppen, som selvfølgelig er udemokratisk. Stemningen var veldig anspent da, og en del bandt seg vel for tett til Yanukovych og separatistene. Det var også innledet saker om korrupsjon og misbruk av myndighet mot enkeltmedlemmer(det er ikke partiet alene om). Men det formelle grunnlaget er at 6 parlamentsmedlemmer forlot partiet og at en partigruppe må ha en viss %-andel av gruppen fra valget i behold.

    De gjorde det ikke lettere for seg ved åpenlys støtte til Russlands anneksjon av Krim og folkerepublikkene Luhansk og Donetsk. Begeret fløt over da enkelte tok til orde for anneksjon av fylket Dnipropetrovsk, som ikke var så smart i en krigstilstand.

    Forslag om å forby kommunistpartiet er heller ikke noe nytt i Ukraina. Under president Leonid Kucma i 2001 forsøkte man å forby partiet i sin helhet og Konstitusjonsdomstolen fant at forslaget var i strid med Ukrainas grunnlov! http://www.kyivpost.com/content/ukraine/trial-to-ban-communist-party-to-resume-next-week-380641.html

    Saken er nå til behandling i Kiev Distrikts administrative rett, og jeg regner med at det samme vil bli utfallet nå ? Men inntil saken er avgjort er hvertfall kommunistpartiet tillatt og vil sikkert komme sterkere tilbake, forhåpentligvis med nye kandidater.
    Mvh

 5. Krim ble ikke «annektert»,folkens.
  Alle som vil få forståelse av hva er det som skjedde på Krym bør se filmen Crimea.Road to motherland.
  Jeg kan ikke forstå at dere,nordmenn,sitter her og nekter krymfolket å bli en del av Russland.Når Krym ble gitt til Ukraina ingen spurte folket.Det var en tragedie for de,en katastrofe.Ukraina ble aldri en kjærlig mor til Krym,bare stygg og ond stemor.Ukraina raserte alt av industri og infrastruktur på Krym.Ukraina dyttet krymfolket i dypt fattigdom.De satt der i åresvis uten jobb,uten strøm og uten vann i krana.Det er ikke rart de løp til Russland med en gang de fikk mulighet til det.Men dere skal sitte her og fordømme de? Hvorfor?
  Ukraina er en stat som ble kunstig satt sammen av diverse politikere.Lenin ga Donbass til Ukraina i 1920,Khrushhev ga Krym i 1954.Inen spurte folket.
  En gang til-se filmen.Så forstår dere mye mer.Jeg har familien på Krym og ALLTID drømte om å komme tilbake til Russland.De hadde troa på det.

  • Etter etnisk rensing av Krim tartarene gjort av Stalin er russerne i flertall på Krim…
   Med din argumentasjon gjorde jo også Hitler rett i å innlemme Sudetenland i das Reich, flertallet av befolkningen der ville jo inn i Tyskland. Men bør ikke grensene fra før krigen også forandres, Polen få igjen Øst Polen robbet av Stalin og Karelen gå til Finland? Men greit nok, hvis dere russere trives under diktator Putin må dere gjerne fortsette med det, men hold dere unna siviliserte land.

  • AvatarHakkapeliitta // 2015-03-22 kl 18:29 //

   Ja Krimfolket er vel i realiteten Tatarene som ble deportert av Stalin, så hvis det er så flott i Russland var det vel enklere og fredelige bare å reise hjem ? Krim var heller ikke russisk ført det ble okkupert i 1783.

   Uansett så heter det Annektert hvis en stat okkuperer en annen stats område og innlemmer det i sitt eget.

  • AvatarJan Johansen // 2015-03-25 kl 10:13 //

   Det var mye udokumentert synsing men vi kan se på hovedpåstanden din; ingen har spurt folket på Krim hva de vil.
   I desember 1991 var det folkeavstemming over uavhengighetserklæringen. Denne fikk overveldende flertall, og det er også verdt å merke seg at det var INGEN regioner som ikke hadde flertall FOR uavhengighetserklæringen. Altså er din påstand beviselig feil!

 6. AvatarBjørnsteve Halvorsen // 2015-03-23 kl 16:54 //

  Før var radikale de som ville løgnen til livs. I dag er det de som forsvarer løgnen. I et blogginnlegg har Pål Steigan normalisert forholdet til franske Front National. Han har åpent bekjent seg til fascismen. Og det er en naturlig konsekvens av at fascister og kommunister står på samme side i striden. Hitler og Stalin var også allierte før Tyskland angrep Sovjetimperiet.

  Inntektsforskjellene i Russland er så store at landet stiller i en egen kategori. Hva er det slags sosialisme å støtte slikt?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-03-23 kl 18:19 //

   Da er det jo betryggende at det ikke er noen her som har støttet Putin.

  • «Pål Steigan normalisert forholdet til franske Front National.»
   Kan du dokumentere dette?

   «Han har åpent bekjent seg til fascismen.»
   Kan du dokumentere dette?

   «Inntektsforskjellene i Russland er så store at landet stiller i en egen kategori. Hva er det slags sosialisme å støtte slikt?»
   Hvilke sosialister støtter dette, slik du påstår?

   • Beklager at jeg et øyeblikk forsøkte å ta deg alvorlig.
    Jeg fant din blogg, Brennhetteskogen, hvor du blant annet viser et bilde av Jens Stoltenberg med hitlerbart, hvor du kaller andre for reptiler. Jeg har forståelse for at du ble kastet ut av Facebook.

    Jens Stoltenberg er ikke min favoritt og mangt og meget kan sies både om han og Jonas Gahr Støre, men å kalle disse reptiler og tegne hitlerbart forteller bare hvordan du setter deg utenfor enhver seriøs debatt.

    Mer er ikke å si i denne sammenheng.

    • AvatarComrade Pootie // 2015-03-25 kl 10:21 //

     Man mister fort lysten til videre diskusjon når man oppdager at motparten tar David Icke på alvor:)

     • AvatarFrank Henriksen // 2015-03-30 kl 18:41 //

      David Icke har rett i mye. Som at den vestlige befolkningen er totalt hjernevasket. Som du er et godt eksempel på.

  • AvatarFrank Henriksen // 2015-03-30 kl 18:40 //

   «Før var radikale de som ville løgnen til livs. I dag er det de som forsvarer løgnen.»

   Bra sagt. «De radikale.»

 7. AvatarFrank Henriksen // 2015-03-30 kl 16:58 //

  Hvorfor vil ikke Radikal Portal opplyse om at 95% av dette oligarkiet er jødisk?

  Samme sak med Pål Steigan, selvfølgelig. Han syns jo også det er «irrelevant» at de som styrer med Ukraina alle sammen er jøder.

  Hah! Tenk deg om det var 10 hvite som styrte regimet i f.eks. Angola. Det hadde jo blitt skandale! Men jødene … de er usynlige og ufarlige de. Og nevner man dem er man jo antisemitt.

  Enda verre: morderiske nazi-bataljoner jobber for jøden Igor Kolomloisky. DETTE kan jo ingen snakke om! Hva er vel verre enn å si at jødene «er nazi»? 🙂

 8. Det er riktig at Ukraina forsøkte å gå mot vest men mislykkes. Årsaken til dette og hele situasjonen i Russland, Hvite Russland og Ukrana ligger imildertid ikke hos «nazier» og det meningsløse begrepet «høyresida». Dagens problemer går tilbake til den russiske revolusjon og det vannstyre og politiske idiotiet førte med seg. Fra Tsarens fall og til Sovjets sammenbrudd hadde landet bare en statsleder som kan kalles politiker, M. Garbatsjov, denne mannen både kunne og ville føre en konstruktiv politikk men kom alt for sent inn i bildet, forgjengerne var enten oldinger eller skrullinger som Lenin og Stalin, de sistnevnte i samme klasse som A. Hitler. Kort tid etter sammenbruddet tok Boris J. over, denne klovnen med rød nese sørget for å etablere et forretningsministerium for seg selv og sine etterfølgere som gjorde dem strtrike mens den russiske stat og folket forble fattige. Hvite Russland har sitt Sovjet iknende diktatur, et regime som tviholder på gammeltida og hindrer ny utvikling. Det er ingen tradisjon for rettsstat og demokrati i denne regionen, det er det som hindrer en positiv og demokratisk utvikling i området. De baltiske landene var så heldige å bli tatt inn i EU, et medlemskap som har ført til en sterk utvikling i disse landene, men de måtte oså innføre fullstendig demokrati og rettsstat for å få være med

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Nazistene i Ukraina | Andresens blogg

Kommentarfeltet er lukket.