Tredje person funnet død på seks dager i norskfinansiert flyktningleir

Bilde tatt 9. januar av Knut Bry.

I den delvis norskfinansierte flyktningleiren Moria i Hellas er en tredje person funnet død i et telt. Greske medier mener dødsårsaken er innhalering av røyk etter bruk av små ovner for å holde varmen.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Etter at Radikal Portal lørdag meldte om to omkomne i flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos har nok en person mistet livet i den bitende kulden. Greske myndigheter har bekreftet dødfallene, men ikke årsaken. NTB melder at en person skal være fraktet til sykehus «i en lignende hendelse». Forholdene i Moria og andre leire har blitt kritisert i kraftige ordelag av organisasjoner som bistår flyktningene og jobber med menneskerettigheter.

LES OGSÅ: To omkommet i norsk flyktningleir i Hellas

Farlige forhold i teltleirene
Reuters melder at den døde er antatt å være om lag 20 år og fra Pakistan. Også i andre teltleire har det oppstått en rekke farlige situasjoner på grunn av kulden og oppvarmingsmetoder som medfører fare for både brann og kullosforgiftning. Radikal Portal er ifølge det redaksjonen erfarer det eneste norske mediet som meldte om de to dødsfallene før dette siste og skreiv i desember om en fem år gammel gutt som døde av brannskader etter at en gassbeholder brukt til oppvarming eksploderte i teltet til familien.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Moria i april i fjor. Da sa en av flyktningene til Dagbladet: «Vi er alle fanger, vi er låst inne som dyr». Listhaug ga den gang ansvaret til greske myndigheter som gjentatte ganger har bedt om mer hjelp til å håndtere flyktningsituasjonen i landet. Hellas er det landet i Europa hvor flest flyktninger har ankommet de siste årene. Landet har slitt tungt økonomisk og med skyhøy arbeidsløshet etter at landet først gikk inn i en økonomisk krise i 2009 og seinere har blitt tvunget til drastiske kutt i helse og annen velferd etter tre lånavtaler med EU og IMF.

LES OGSÅ: Om freden er høylydt har Europa bruk for flere hylekor

Kritikk fra Amnesty
Amnesty International sendte 24. januar — datoen for det første dødsfallet i moria — et brev med 11.096 signaturer til EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, med kopi til Erna Solberg, «for å kreve at EU tar ansvar for asylsøkerne som nå er strandet i vinterkulda på de greske øyene». Menneskerettighetsorganisasjonen mener EU-Tyrkia-avtalen, som også Norge er en del av, har medført en politikk hvor asylsøkere bevisst holdes under kummerlige forhold for å avskrekke flere fra å komme. Amnesty mener menneskerettighetserklæringens artikler 14.1, 25.1 og 28 brytes. De gir henholdvis rett til å søke asyl, til levestandard  som garanterer helsehjelp, og å innebefattes av en rettsorden.

— Moria er ikke et ordinært mottak, det er et lukket mottak som minner direkte om et fengsel. Mennesker er sperret inne under streng kontroll av gresk politi og militære, sa Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty International til Dagbladet i forbindelse med Listhaugs besøk i april.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned