12 syriske barn utvises til Russland

Foto: Mstyslav Chernov

70 personer ble informert på et møte i går om at de vil bli returnert til Russland. Av disse er det 7 syriske familier med til sammen 12 barn i alderen 3-17 år.

Refugees Welcome to the Arctic får vite fra våre kontakter i Vestleiren at nye utsendelser til Russland planlegges. Dette er utvisning av de personene som rakk å få avslag uten realitetsbehandling – før den nye praksisen rundt realitetsbehandling ble iverksatt.

«Vi krever fortsatt individuell realitetsbehandling og full demokratisk åpenhet rundt utsendelser til Russland,» sier talsperson i Refugees Welcome to the Arctic, Linn Herland Landro.

Får ikke ta bilde av utvisningspapirene
Refugees Welcome to the Arctic vet at flere av asylsøkerne i Vestleiren har signert utvisningspapirer på norsk, uten tolk eller kontakt med advokat. Aksjonsgruppen har forsøkt å få innsyn og oversikt. Noen av personene ble vi forhindret å få dokumentasjon fra, da våre kontakter som bor i leiren ikke fikk ta bilder av dokumentene sine. Samtlige fikk beskjed om at de må reise og at det ikke er mer å gjøre med saken.

Blir kastet ut av Russland
Av de voksne er det flere som har ugyldig studentvisum. Vi har fått bekreftelse fra advokat i Russland om at studenter som har mistet sin skoleplass i Russland, for eksempel på grunn av fravær, automatisk mister sin rett til studentvisum. Når de har mistet sin rett til studentvisum må disse personene ut av Russland innen tre dager. Refugees Welcome to the Arctic stiller spørsmålet om hvorfor Russland hevder at disse studentvisumene er «godkjent», når visumene blir ugyldige med det samme studenten ikke lenger har studieplass? Det fins eksempel fra en tidligere utvisning, der studenten mistet plassen sin ved universitetet og måtte ut av landet, etter å ha levd i skjul.

Får ikke saken sin vurdert
Vi er alvorlig bekymret for at det er mange med slike midlertidige eller ugyldige visum som nå utvises til Russland. Vi er svært kritiske til at norske myndigheter ikke gir disse 70 menneskene realitetsbehandling.

Et midlertidig opphold, slik som studentvisum, gir ikke muligheter for asyl og et liv i Russland. Disse menneskene risikerer dermed videre utsendelse fra Russland. Dette er mennesker som valgte den «trygge» arktiske ruten, fremfor å risikere drukningsdøden over Middelhavet. Nå gjør Norge dem til kasteballer – uten trygghet og uten realitetsbehandling av sakene.

FN er kritisk til Norge
Vi vil også peke på at UNHCR er svært bekymret for Norges omtale av Russland som et «trygt tredjeland». I UNHCRs høringssvar til regjeringens forslag til endringer i utlendingslovgivningen presiseres det: «UNHCR finner det beklagelig at Norges regjering foreslår endringer i det nasjonale lovverk som står i kontrast til Flyktningkonvensjonens ånd, hensikt og formål».

PRESSEMELDING FRA AKSJONSGRUPPEN REFUGEES WELCOME TO THE ARCTIC

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på 12 syriske barn utvises til Russland

 1. AvatarKim Gale // 2016-02-19 kl 16:42 //

  70 er en god start, bare en halv million eller noe slikt «to go»…

 2. AvatarLyn_Gordon // 2016-02-20 kl 17:07 //

  Må le av siste avsnitt. Det har aldri vært flyktningekonvensjonens ånd, hensikt eller formål å flytte store befolkninger til andre kontinenter. Hva UNHCR mener er blitt irrelevant dessverre.

 3. AvatarKen-tore Nilsen // 2016-02-21 kl 15:18 //

  send dem ut og steng grensene..

 4. AvatarKen-tore Nilsen // 2016-02-21 kl 15:19 //

  Dette bør leses av absolutt alle som tror at de som kommer hit er krigsofre som flykter fra traumatiske forholde, Hun hadde råd til å bruke 100 000 norske kroner for å komme seg til Norge, Hun flyttet fra Syria lenge før krigen startet, men ble som mange andre lokket av arabiske facebooksider som lokker med gratis bolig og 3000 kr i måneden å leve for. Hvor mange slike tror du det sitter rundt omkring på asylmottak i Europa, hun sier til og med at flere av de som reiste har returnert til Dubai,

  I tillegg får altså hver person som frivillig trekker asylsøknaden 20 000 norske kr med seg når de reiser hjem. Hva er det som feiler dette landet. En som har svindlet seg inn hit på falsk grunnlag blir belønnet med 20 000 kr, må dere politikere gjøre oss til verdens mest latterlige land i hele verdens øyne.

  Hva kunne de 20 000kr ha utrettet for de som sulter langsomt ihjel i Afrika,de er levende sjeletter, men verden bryr seg ikke. De bryr seg mer om griske opportunister , ja faktisk belønner de griske mennesker som på bekostning av reelle asylanter og offer i sultkatastrofer lyver seg til en asylsøknad for så å trekke den for det er for fattigslig her. Jeg føler trang til å kaste opp når jeg tenker på all dritten de som hele tiden har sagt dette har blitt utsatt for på nett. Hva man har måttet tåle av beskyldninger og hat fordi man nektet å svelge propagandaen som ble kjørt.

  Jeg tror det er ganske mange mennesker rundt omkring som bør gå litt i seg selv og tenke over om de har vært helt rettferdig i sine uttalelser. Det man uansett kan notere seg som en kraftig lærdom er hvor mektig pressen er og hvor kynisk de manipulerer folket selv om de vet at det de skriver ikke er sannheten. Norge har litt av en jobb med å luke ut alle «aishaene» som er kommet hit til landet og husk,dette er en av de få kvinnene som er kommet som forteller. Hvor stor er andelen blant single menn som bare har hatt lyst på et eventyr.

  Norge aner ikke hva de har gjort og de bør umiddelbart stenge grensene og konsentrere seg om å få en grundig behandling av samtlige asylsøknader og legge ned arbeid i å finne ut om det finnes grunnlag for å søke. Det bør umiddelbart vedtas en lov i Norge som gir grunn til å tiltale mennesker som feilaktig, med vitende vilje har søkt om asyl i Norge. Det bør åpnes opp for en lov som kan dømme dem til å tilbakebetale alle kostnader Norge har hatt i forbindelse med deres opphold i landet. Det bør likeledes åpnes for å kunne idømme fengselsstraff for bevist forsøk på å svindle til seg statsborgerskap hvis man ikke kan tilbakebetale den summen man har kostet Norge,samt soning i hjemlandet så fremt det lar seg gjøre.

  En slik lov ville sørget for at de som er her på feil grunnlag øyeblikkelig ville ønsket å forlate landet og det ville stoppet strømmen av velferds emigranter fra å søke seg til Norge. Norge burde snarest stenge grensen, sende ut signaler om at det nå vil bli besluttet å granske alle søknader og at alle får en mulighet til å forlate landet frivillig før granskningen starter.

  Hva synes du?

Kommentarfeltet er lukket.