12 syriske barn utvises til Russland

Foto: Mstyslav Chernov

70 personer ble informert på et møte i går om at de vil bli returnert til Russland. Av disse er det 7 syriske familier med til sammen 12 barn i alderen 3-17 år.

Refugees Welcome to the Arctic får vite fra våre kontakter i Vestleiren at nye utsendelser til Russland planlegges. Dette er utvisning av de personene som rakk å få avslag uten realitetsbehandling – før den nye praksisen rundt realitetsbehandling ble iverksatt.

«Vi krever fortsatt individuell realitetsbehandling og full demokratisk åpenhet rundt utsendelser til Russland,» sier talsperson i Refugees Welcome to the Arctic, Linn Herland Landro.

Får ikke ta bilde av utvisningspapirene
Refugees Welcome to the Arctic vet at flere av asylsøkerne i Vestleiren har signert utvisningspapirer på norsk, uten tolk eller kontakt med advokat. Aksjonsgruppen har forsøkt å få innsyn og oversikt. Noen av personene ble vi forhindret å få dokumentasjon fra, da våre kontakter som bor i leiren ikke fikk ta bilder av dokumentene sine. Samtlige fikk beskjed om at de må reise og at det ikke er mer å gjøre med saken.

Blir kastet ut av Russland
Av de voksne er det flere som har ugyldig studentvisum. Vi har fått bekreftelse fra advokat i Russland om at studenter som har mistet sin skoleplass i Russland, for eksempel på grunn av fravær, automatisk mister sin rett til studentvisum. Når de har mistet sin rett til studentvisum må disse personene ut av Russland innen tre dager. Refugees Welcome to the Arctic stiller spørsmålet om hvorfor Russland hevder at disse studentvisumene er «godkjent», når visumene blir ugyldige med det samme studenten ikke lenger har studieplass? Det fins eksempel fra en tidligere utvisning, der studenten mistet plassen sin ved universitetet og måtte ut av landet, etter å ha levd i skjul.

Får ikke saken sin vurdert
Vi er alvorlig bekymret for at det er mange med slike midlertidige eller ugyldige visum som nå utvises til Russland. Vi er svært kritiske til at norske myndigheter ikke gir disse 70 menneskene realitetsbehandling.

Et midlertidig opphold, slik som studentvisum, gir ikke muligheter for asyl og et liv i Russland. Disse menneskene risikerer dermed videre utsendelse fra Russland. Dette er mennesker som valgte den «trygge» arktiske ruten, fremfor å risikere drukningsdøden over Middelhavet. Nå gjør Norge dem til kasteballer – uten trygghet og uten realitetsbehandling av sakene.

FN er kritisk til Norge
Vi vil også peke på at UNHCR er svært bekymret for Norges omtale av Russland som et «trygt tredjeland». I UNHCRs høringssvar til regjeringens forslag til endringer i utlendingslovgivningen presiseres det: «UNHCR finner det beklagelig at Norges regjering foreslår endringer i det nasjonale lovverk som står i kontrast til Flyktningkonvensjonens ånd, hensikt og formål».

PRESSEMELDING FRA AKSJONSGRUPPEN REFUGEES WELCOME TO THE ARCTIC

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.