77 år siden naziinvasjonen av Norge: Aldri mer skal den fascistiske trusselen få vinne fram

Hitlers okkupasjonssoldater marsjerer nedover Karl Johans Gate i Oslo.

Det er i dag vi tenker på unnfallenheten for Hitlers allerede blodige fascistregime og nazistenes meningsfeller og allierte i Norge. Aldri mer nazisme, aldri mer la de få en plattform til å rekruttere.

Petter Helstad Torp
Om Petter Helstad Torp (2 artikler)
Petter Helstad Torp er kommunestyrerepresentant for Rødt Lillestrøm og tillitsvalgt for Fellesforbundet i Posten.

I dag er det 77 år siden Norge ble okkupert. Det blei fem år med helvete. På denne dagen har slagordet siden vært: Aldri mer.

Nå foregår det en kamp om innholdet i dette slagordet. Sterke krefter vil bygge opp militæret i Norge og prøver fylle slagordet med sitt innhold. De sier at Norge aldri mer skal være så militært svake at en ny okkupant kan ta oss. Alle skjønner at det er Russland de mener.

LES OGSÅ: Aldrimer.no: Sponsede aktivister for militarisering

Det er tullprat å si at det norske forsvaret noen gang kan bli så sterkt at det kan stoppe Russland militært. Dette vet folkene bak aldrimer-kampanjen, så da lurer jeg på hva motivet egentlig er. Jeg tror motivet er å bygge opp under ideen om at vi på nytt befinner oss i en kald krig mot Russland. Jeg tror dette handler om å knytte Norge sterkere til USAs forsøk på å ta verdensherredømme og sterkere til politikken med å bombe land som ikke bøyer nakken til grus.

Fordi krig alltid går utover sivile og uskyldige, og fordi krig bare skaper mer krig, må vi sammen reise oss mot krigspolitikken. Alternativet er å akseptere mer død og lemlestelse.

Men ikke i dag. I dag er da vi tenker på den forferdelige dagen i 1940 og alt den førte med seg. Den dagen vi tenker på unnfallenheten for Hitlers allerede blodige fascistregime og nazistenes meningsfeller og allierte i Norge.

Aldri mer må bety for oss: Aldri mer nazisme, aldri mer la fascister få en plattform til å rekruttere, aldri mer tillate at de marsjerer i gatene, aldri mer la de skade og drepe mennesker som er annerledes enn dem selv — det er vi alle når det kommer til stykket — og aldri mer tenke at det bryr ikke meg, det er ikke meg de trakasserer og angriper og dreper.

LES OGSÅ: Nynazistisk terrororganisasjon aksjonerte i Lillehammer — politiet lot dem holde på

Fascister har mer makt i verden enn på lenge. Det er en trussel mot oss alle. Nå er det for sent å sitte på gjerdet.

Aldri mer er nå!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

10 kommentarer på 77 år siden naziinvasjonen av Norge: Aldri mer skal den fascistiske trusselen få vinne fram

 1. AvatarLyn_Gordon // 2017-04-09 kl 20:34 //

  Islam fascistene marsjerer allerede i alle europeiske land med ytre venstre som heiagjeng og tilrettelegger..

 2. AvatarJan Johansen // 2017-04-09 kl 23:02 //

  Og hva kaller vi de islamske no-go sonene og de borgerkrigslignende bydelene i mange byer i Sverige og resten av Europa? Og alle de dødelige terrorangrepene?!! Typisk raddis-pk retorikk å benekte at fundamentalistisk islam er vår tids største fascistiske trussel i Norge og resten av Europa.

 3. Det som skjedde 9. april 1940 hadde ikke som utgangspunkt at Hitler ønsket å nazifisere Norge og Danmark (på det tidspunktet). Bakgrunnen var derimot at Tyskland og England lå i krig med hverandre og at Norge var et strategisk viktig land på flere måter i denne krig mellom stormaktene. Norge var militært dessuten et såkalt herreløst land som ikke var i stand til å forsvare sin egen nøytralitet. Det kunne like gjerne ha vært Storbritannia som hadde okkupert Norge 9. april 1940.

  Hvis det i vår tid skulle bli krig mellom Russland og USA, vil Norge og spesielt Finnmark være et veldig viktig strategisk område for disse stormakter. Slik situasjonen er i dag så er Norge altså underlagt USA militært. Skulle det bli krig mellom Russland og USA risikerer Norge trolig å bli rammet av denne stormaktskrig uansett om Norge er alliert med USA eller om Norge er nøytralt eller er alliert med feks Sverige og Finland. Det viktigste man kan gjøre i Norge for å bevare freden er trolig å forhindre bygging av rakettskjold i Norge. Mulig at et rent europeisk NATO uten USA som medlem kunne ha vært et alternativt for å bevare freden i Europa.

  • Petter Helstad TorpPetter Helstad Torp // 2017-04-11 kl 00:35 //

   Hvis vi lar nazistene vokse seg sterke vil vi få barbari helt uavhengig av militære allianser og kriger.
   Norge kommer aldri til å bli en militær maktfaktor derfor er Norge best tjent med å holde seg utenfor stormaktspillet.

   • Man skal huske på at Nasjonal Samling hadde en helt bagatellmessig oppslutning i Norge i mellomkrigstiden (altså før man visste noe særlig om nazismens grusomheter og mens det altså var stor økonomisk krise i verden). Nasjonal Samling fikk ingen representanter på Stortinget. Men selvfølgelig fikk de innflytelse under tysk okkupasjon. Nordmenn er et ganske traust folkeferd og det inngir håp.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2017-04-11 kl 16:28 //

     Mens store deler av høyresida i Norge hyllet Hitler og Mussolini lenge før invasjonen, uavhengig av traustheten.

   • Barbari kan være så mye det. Agent Orange var ikke en som solgte påskeappelsiner.
    Hvem som er skyldig i dødsfall og skader i Syria nå dette året på grunn av giftbruk der vet jeg ikke. Men jeg vet hvilen stat som brukte Agent Orange. Store tall der i den sammenhengen.
    Og jeg vet hvem som hadde ansvar for bruk av giftgass i Tyskland en gang mot sivile der.

 4. Avatarbørre arnold // 2017-04-11 kl 11:57 //

  Nå er det jo nettopp pga erfaringene med krigen og nøytralitetspolitikken at Norge ble medlemsland i NATO. Og det at det knapt har værrt styrker i Finmark er jo nettopp for å ikke provosere Sovjetunionen/Russland.

 5. Sjølråderetten bør styrkes med et sterkt norsk militært forsvar her i landet med nok norske soldater og med en tydelig vektlegging av at norske soldater skal forsvare norsk uavhengighet og norsk territorium.
  Det er feil å føre en politikk som i praksis betyr at NATO og USA bestemmer veldig mye her i landet.
  Svekkelse av norsk militærmakt er å gi mer makt til USA og til NATO.
  Noreg/Norge som en spill-brikke for stormakter finner jeg usmakelig og uspiselig.
  Det kan bare motarbeides med norsk mot og norsk forsvarsvilje og norsk vilje til uavhengighet og vilje til en stor nasjonal solidaritetsdugnad og en stor satsing på et norsk nasjonalt forsvar.
  Opplæring til forsvar og til totalforsvar og til kamp mot kriminalitet og opplæring i førstehjelp og livredding bør skje på norske videregående skoler som et fag der og med undervisningsinnsats fra offiserer og politi og helsearbeidere og andre fagfolk som kan passe.
  Forsvaret bør være folket og av og fra og for folket. Og opplæring i forsvar og totalforsvar og fredsarbeid bør skje på videregående skoler og på universiteter og på høyskoler.

  Heller beredskap og forsvar og fredsarbeid enn klimareligion.

Kommentarfeltet er lukket.