Protester utenfor Trandum: Afghanistan er ikke trygt. Nok er nok!

Foto: Guri Waalen Borch

En gutt med mental alder på 8-9 år er tvangsreturnert til Afghanistan. Alderstestene som blir gjort er mangelfulle og uetiske, og Afghanistan er mer utrygt enn på år. Søndag var det demonstrasjon på Trandum. Innenfor venter Samee (17) på å bli tvangsutsendt.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (34 artikler)
Guri Waalen Borch er styremedlem i Alna SV og støttespiller for Farida.

«Nok er nok», ble det ropt, taktfast, av mellom 50 og 60 oppmøtte demonstranter på søndag. Selv var jeg med i en egen buss satt opp for anledningen. Det er ikke enkelt å komme seg til Trandum, om man ikke kjører dit i bil. Etter som vi nærmet oss kjente jeg på ubehaget- hvordan er det for en ung afghaner eller iraker å bli kjørt hit, vel vitende om hva som skal skje? Piggtrådgjerdene er høye, omgivelsene triste og uhyggelige. Stillheten blir stadig overdøvet av fly i lav høyde som nettopp har tatt av fra Gardermoen. Hvordan kan det være for en mindreårig å vite at snart er det hans eller hennes tur, snart skal hen fraktes bort, med tvang? Flytrafikken er en evig påminnelse om det som skal skje.

LES OGSÅ: Trandum utlendingsinternat — en historie om overgrep og skandaler

Kaldt på Trandum
På Trandum var det kaldt og hustrig denne søndagen. Vi ropte flere slagord, det ble holdt appeller. Eirik Nilsen i Refugees Welcome to the Arctic sa at han føler seg fremmed i eget land.

«Vi snakker om folk som flykter fra krig og terror, tortur og lemlestelser, voldtekter.
De søker trygghet og varme. De er redde. De er trøtte. De er våte og kalde. Vi ser det, vi som har møtt dem. Vi ser frykten og lidelsen i øynene deres. Vi hører det, fra deres egne grusomme historier. Dette er folk som banker på døra vår, de står på dørstokken og vil inn i varmen. Når ble det slik, at vi nekter å slippe folk i nød inn i varmen hos oss? Slik vi har gjort i århundrer. Vi har en tradisjon i å ta imot folk i nød med åpne armer og hjertevarme. Vi har fra våre foreldre og besteforeldre fått det inn i ryggmargen, fra deres historier, fra 2. verdenskrig. (..) Vi kan ikke slutte å bry oss. Vi kan ikke slutte å hjelpe dem som søker trygghet. Stopp utsendelsene til Afghanistan. Det er ikke trygt.»

Protester utenfor Trandum. Foto: Guri Waalen Borch

LES OGSÅ av Guri Waalen Borch: Nei, Listhaug. Din tommel opp er grotesk

Sandberg har «full tillit» til at utsendelsen av utviklingshemmet afghaner var forsvarlig
«Jeg har full tillit til at utlendingsforvaltningen foretar forsvarlige vurderinger i den enkelte sak, basert på opplysninger om asylsøkerens individuelle forhold og kunnskap om situasjonen i søkerens hjemland», var fungerende innvandrings- og integreringsminister Per Sandbergs svar etter at Freddy de Ruiter (Ap) den 14.03 stilte spørsmål på Stortinget om utsendelsen av den utviklingshemmede gutten med mental alder på 8-9 år.

Piggtrådgjerde på Trandum. Foto: Guri Waalen Borch

Sandberg har full tillit, men gutten er nå i Afghanistan, noe han forteller om i en video på Facebook. Videoen gjør vondt å se på. En overlege ved Sørlandet Sykehus HF mener han har en mental alder på rundt ni år, melder Dagbladet. Dette bærer videoen også preg av: en redd gutt med flakkende blikk, et blikk man kjenner igjen om man har sett et barn som har gått seg bort og ikke finner foreldrene.  

Det finnes grunnlag for å hevde at asylintervjuet til denne gutten ikke har holdt mål, når Utlendingsnemnda likevel hevder at saken var godt nok opplyst. Ikke nok med at denne afghanske gutten skulle ha vært grundig utredet. Han ble sendt ut på bakgrunn av en mangelfull og uetisk alderstest, som så mange andre unge afghanere. Asylintervjuet skal være en viktig del av alderstestingen. De fleste asylintervjuene gjøres på Skype. Alle som har jobbet med mennesker vet at mye går tapt i en samtale som foregår slik.

Abc Nyheter skriver den 15.03 at alderstesten kan bomme med så mye som seks år. Oslo universitetssykehus har bedt UDI om å sette aldersanalysene på vent, Universitetet i Oslo på sin side sier etiske hensyn gjør det umulig for dem å fortsette med alderstestingen, melder Universitas.

LES OGSÅ: Trandum er et system som ber om bråk

Situasjonen i Afghanistan
I februar i år kom det en ny FN-rapport fra Afghanistan for 2016. Den væpnede konflikten i Afghanistan krevde 3498 liv i 2016, 7920 skadde, mange av dem barn.

«Denne forferdelige konflikten ødelegger liv og river samfunn fra hverandre i hvert hjørne av Afghanistan», uttaler Tadamichi Yamamoto, FNs spesialutsending for Afghanistan i rapporten.

Ifølge kilder som Human Rights Watch og FN rekrutterer Taliban barn. Usman Khan i Press melder likevel på Facebook om et UDI-vedtak som mener den respektive asylsøkeren lyver, og heller baserer seg på det Taliban selv skriver på sin hjemmeside:

 

Frykten i øynene til Samee

Protester utenfor Trandum. Foto: Guri Waalen Borch

Gro Dregelid har sett frykten i øynene til Samee (17). Hun holdt appell til støtte for ham, og fortalte at han nå sitter på Trandum etter å ha levd på gata i Paris. Samee kom tilbake til Norge etter å ha prøvd livet på gata der. Han var syk, og forstod at han ikke hadde helse til å leve på gata. Han ville tilbake til mottaket, men UDI hadde rukket å gitt han et ekstra år levd liv. Politiet tok han mens han ventet på bussen til mottaket, og han har nå vært på Trandum siden 23. februar. Gro har der møtt en ungdom som på disse ukene har forandret seg fra å være en med glimt i øyet, godt humør og full av energi, til en skjelvende, gråtende gutt der bare angsten sitter i blikket hans.

«Refugees welcome», ropte forsamlingen utenfor Trandum. Vi ropte vår støtte til Samee og de andre som sitter fengslet der uten å ha gjort noe galt.

Fra høyeste hold i Norge er imidlertid oppskriften mot ungdommers flukt fra vold og krig piggtrådgjerder og tvang. Jeg frøys og følte meg utilstrekkelig.

Vi trenger et skikkelig opprør
Det er sant som Eirik Nilsen sier. Vi kan ikke slutte å bry oss. Akkurat nå virker det som om lover og regler i utlendingsforvaltningen er snudd opp ned. Jeg har problemer med å forklare mine egne barn hva som skjer. Det rokkes ved det mest grunnleggende for oss alle, menneskeverdet.

Sikkerhetsrådets månedlige rapport fra Afghanistan forteller om krigshandlinger mellom IS og Taliban på den ene siden og afghanske sikkerhetsstyrker og NATO på den andre siden. Bare den siste måneden har det vært en rekke terrorangrep og mange dødsfall. Afghanistan er ikke trygt.

Refugees Welcome to Norway har opprettet en underskriftsaksjon mot tvangsreturer til krig og forfølgelse, og oppfordrer til å legge ned Trandum.

Nok er nok.

Foto: Guri Waalen Borch

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.