Protester utenfor Trandum: Afghanistan er ikke trygt. Nok er nok!

Foto: Guri Waalen Borch

En gutt med mental alder på 8-9 år er tvangsreturnert til Afghanistan. Alderstestene som blir gjort er mangelfulle og uetiske, og Afghanistan er mer utrygt enn på år. Søndag var det demonstrasjon på Trandum. Innenfor venter Samee (17) på å bli tvangsutsendt.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (36 artikler)
Guri Waalen Borch er mphil. i Peace and Conflict Transformation fra Universitetet i Tromsø.

«Nok er nok», ble det ropt, taktfast, av mellom 50 og 60 oppmøtte demonstranter på søndag. Selv var jeg med i en egen buss satt opp for anledningen. Det er ikke enkelt å komme seg til Trandum, om man ikke kjører dit i bil. Etter som vi nærmet oss kjente jeg på ubehaget- hvordan er det for en ung afghaner eller iraker å bli kjørt hit, vel vitende om hva som skal skje? Piggtrådgjerdene er høye, omgivelsene triste og uhyggelige. Stillheten blir stadig overdøvet av fly i lav høyde som nettopp har tatt av fra Gardermoen. Hvordan kan det være for en mindreårig å vite at snart er det hans eller hennes tur, snart skal hen fraktes bort, med tvang? Flytrafikken er en evig påminnelse om det som skal skje.

LES OGSÅ: Trandum utlendingsinternat — en historie om overgrep og skandaler

Kaldt på Trandum
På Trandum var det kaldt og hustrig denne søndagen. Vi ropte flere slagord, det ble holdt appeller. Eirik Nilsen i Refugees Welcome to the Arctic sa at han føler seg fremmed i eget land.

«Vi snakker om folk som flykter fra krig og terror, tortur og lemlestelser, voldtekter.
De søker trygghet og varme. De er redde. De er trøtte. De er våte og kalde. Vi ser det, vi som har møtt dem. Vi ser frykten og lidelsen i øynene deres. Vi hører det, fra deres egne grusomme historier. Dette er folk som banker på døra vår, de står på dørstokken og vil inn i varmen. Når ble det slik, at vi nekter å slippe folk i nød inn i varmen hos oss? Slik vi har gjort i århundrer. Vi har en tradisjon i å ta imot folk i nød med åpne armer og hjertevarme. Vi har fra våre foreldre og besteforeldre fått det inn i ryggmargen, fra deres historier, fra 2. verdenskrig. (..) Vi kan ikke slutte å bry oss. Vi kan ikke slutte å hjelpe dem som søker trygghet. Stopp utsendelsene til Afghanistan. Det er ikke trygt.»

Protester utenfor Trandum. Foto: Guri Waalen Borch

LES OGSÅ av Guri Waalen Borch: Nei, Listhaug. Din tommel opp er grotesk

Sandberg har «full tillit» til at utsendelsen av utviklingshemmet afghaner var forsvarlig
«Jeg har full tillit til at utlendingsforvaltningen foretar forsvarlige vurderinger i den enkelte sak, basert på opplysninger om asylsøkerens individuelle forhold og kunnskap om situasjonen i søkerens hjemland», var fungerende innvandrings- og integreringsminister Per Sandbergs svar etter at Freddy de Ruiter (Ap) den 14.03 stilte spørsmål på Stortinget om utsendelsen av den utviklingshemmede gutten med mental alder på 8-9 år.

Piggtrådgjerde på Trandum. Foto: Guri Waalen Borch

Sandberg har full tillit, men gutten er nå i Afghanistan, noe han forteller om i en video på Facebook. Videoen gjør vondt å se på. En overlege ved Sørlandet Sykehus HF mener han har en mental alder på rundt ni år, melder Dagbladet. Dette bærer videoen også preg av: en redd gutt med flakkende blikk, et blikk man kjenner igjen om man har sett et barn som har gått seg bort og ikke finner foreldrene.  

Det finnes grunnlag for å hevde at asylintervjuet til denne gutten ikke har holdt mål, når Utlendingsnemnda likevel hevder at saken var godt nok opplyst. Ikke nok med at denne afghanske gutten skulle ha vært grundig utredet. Han ble sendt ut på bakgrunn av en mangelfull og uetisk alderstest, som så mange andre unge afghanere. Asylintervjuet skal være en viktig del av alderstestingen. De fleste asylintervjuene gjøres på Skype. Alle som har jobbet med mennesker vet at mye går tapt i en samtale som foregår slik.

Abc Nyheter skriver den 15.03 at alderstesten kan bomme med så mye som seks år. Oslo universitetssykehus har bedt UDI om å sette aldersanalysene på vent, Universitetet i Oslo på sin side sier etiske hensyn gjør det umulig for dem å fortsette med alderstestingen, melder Universitas.

LES OGSÅ: Trandum er et system som ber om bråk

Situasjonen i Afghanistan
I februar i år kom det en ny FN-rapport fra Afghanistan for 2016. Den væpnede konflikten i Afghanistan krevde 3498 liv i 2016, 7920 skadde, mange av dem barn.

«Denne forferdelige konflikten ødelegger liv og river samfunn fra hverandre i hvert hjørne av Afghanistan», uttaler Tadamichi Yamamoto, FNs spesialutsending for Afghanistan i rapporten.

Ifølge kilder som Human Rights Watch og FN rekrutterer Taliban barn. Usman Khan i Press melder likevel på Facebook om et UDI-vedtak som mener den respektive asylsøkeren lyver, og heller baserer seg på det Taliban selv skriver på sin hjemmeside:

 

Frykten i øynene til Samee

Protester utenfor Trandum. Foto: Guri Waalen Borch

Gro Dregelid har sett frykten i øynene til Samee (17). Hun holdt appell til støtte for ham, og fortalte at han nå sitter på Trandum etter å ha levd på gata i Paris. Samee kom tilbake til Norge etter å ha prøvd livet på gata der. Han var syk, og forstod at han ikke hadde helse til å leve på gata. Han ville tilbake til mottaket, men UDI hadde rukket å gitt han et ekstra år levd liv. Politiet tok han mens han ventet på bussen til mottaket, og han har nå vært på Trandum siden 23. februar. Gro har der møtt en ungdom som på disse ukene har forandret seg fra å være en med glimt i øyet, godt humør og full av energi, til en skjelvende, gråtende gutt der bare angsten sitter i blikket hans.

«Refugees welcome», ropte forsamlingen utenfor Trandum. Vi ropte vår støtte til Samee og de andre som sitter fengslet der uten å ha gjort noe galt.

Fra høyeste hold i Norge er imidlertid oppskriften mot ungdommers flukt fra vold og krig piggtrådgjerder og tvang. Jeg frøys og følte meg utilstrekkelig.

Vi trenger et skikkelig opprør
Det er sant som Eirik Nilsen sier. Vi kan ikke slutte å bry oss. Akkurat nå virker det som om lover og regler i utlendingsforvaltningen er snudd opp ned. Jeg har problemer med å forklare mine egne barn hva som skjer. Det rokkes ved det mest grunnleggende for oss alle, menneskeverdet.

Sikkerhetsrådets månedlige rapport fra Afghanistan forteller om krigshandlinger mellom IS og Taliban på den ene siden og afghanske sikkerhetsstyrker og NATO på den andre siden. Bare den siste måneden har det vært en rekke terrorangrep og mange dødsfall. Afghanistan er ikke trygt.

Refugees Welcome to Norway har opprettet en underskriftsaksjon mot tvangsreturer til krig og forfølgelse, og oppfordrer til å legge ned Trandum.

Nok er nok.

Foto: Guri Waalen Borch

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

9 kommentarer på Protester utenfor Trandum: Afghanistan er ikke trygt. Nok er nok!

 1. De nødlidende sendes ut, mens de kriminelle og utnyttende får bli.

  På den ene siden sees ikke mye av nødlidenheten, mens på andre siden sees ikke mye av kriminaliteten og utnyttelsen.

  – En slags polariseringer dette også.

 2. AvatarLyn_Gordon // 2017-03-20 kl 17:42 //

  Nå er vel ikke funksjonhemming grunnlag for asyl. Det vises hvor sykt asyl-systemet har blitt når en utviklingshemmet gutt blir send alene rundt halve jordkloden. Han har det nok best i Afganistan med familie og venner og ikke i Norge med en helt annen kultur og språk. Det hadde vært ett fint signal å sende resten av verden at det bare er å sende syke og funksjon/utviklingshemmede til Norge så vi kan ta økonomisk selvmord..

  • AvatarHanne-Kari Havik // 2017-03-23 kl 23:12 //

   Han er selv redd for å bli solgt til Taliban som selvmordsbomber av onkelen. Så det henger et stort spørsmålstegn ved hvorvidt han faktisk VIL være trygg hos slekta eller familien sin. Og Afhganistan er IKKE et trygt sted å sende folk, heller. Men uansett så er det umenneskelig å sende en person som er vurdert, og ikke ferdigutredet i forhold til, å ha et evnenivå tilsvarende en 9-10 åring, ALENE tilbake til Kabul.

   • AvatarLyn_Gordon // 2017-03-24 kl 01:11 //

    Det som er umenneskelig er å sende en gutt med evnenivå som en 9-10 åring ALENE rundt halve jorda. Og at missforståtte godhetsapostler heier det frem så trafikken fortsetter. Å sende han på ett fly hjem til familien kan umulig være verre en at han dro ALENE hit. Om han har nedsatt evnenivå eller ikke, om han er utredet eller ikke spiller ingen rolle da det ikke har noe å si for en asylsøknad.

 3. AvatarCartmenez // 2017-03-20 kl 22:58 //

  Her er noe av problemene med denne saken..

  1. Vi har en overleges uttalelse kun, hva slags kompetanse har hun eller han for å ta denne vurderingen?
  2. Vi har altså en mann med en mental alder på 8 til 9 år som har klart å komme seg til Norge, hvordan? med hvilken hjelp?
  3. Vi har kun vedkommende selv som sier han er 17år og dette blir tatt som troverdig men han er jo vurdert som å ha en mental alder på 8 til 9 år så hvordan kan man mene han er i stand til å vurdere hvor gammel han er?
  4. Man tror altså blindt på en overlege med alle feilvurderinger de kan ta men alderstesten blir forkastet (i media)…
  5. Hvorfor ble han ikke bedre testet? ville vel tro at det kun er en psykolog eller psykriater som kan vurdere en persons mentale alder skikkelig.
  6. Hvorfor får vi ikke vite hva slags vurderinger som ble gjort av vedkommende da han var på mottaket? det er jo noe av grunnlaget til at han ble sendt ut.

  Får håpe media og andre denne gange kan virkelig belyse disse spørsmålene så vi slipper å måtte vente helt til en rettsak eller dom før saken blir skikkelig belyst.

  • AvatarLyn_Gordon // 2017-03-21 kl 01:31 //

   En kan ikke forvente at alle som kommer blir utredet i alle bauger og kanter. Det er tross alt ikke ubegrenset med resurser.. Er vel heller ikke noe poeng med rettsak da han ikke hadde grunnlag for beskyttelse og er sendt tilbake til Afganistan.

 4. Afghanistan er ikke trygt !
  Det afghanske folk ville hatt det bedre i Norge.
  Det må vi klare

 5. AvatarOdd Apold // 2017-12-01 kl 20:48 //

  Skal alle mennesker som bor i utrygge områder på jordkloden, og som har 2-30.000 kr eller har muligheten til å låne, kunne investere i en enveisbillett til Norge og statsborgerskap med NAV- og pensjonsrettigheter (all included). Er det riktig da?

 6. Er de så personlig engasjerte at de selv vil ta til seg flyktninger i sine hjem/eiendommer?

  Eller vil de at staten skal spandere på moralen?

Kommentarfeltet er lukket.