Hykleri og bortforklaring fra UD om Norge og Saudi-Arabia

Foto: Hani Mohammed

Salg av militærutstyr og støtte av Saudi-Arabias invasjon av Jemen. Utenriksdepartementet skriver nok et kapittel i verket om det norske utenrikspolitiske hykleriet.

Ivar Espås Vangen
Om Ivar Espås Vangen (60 artikler)
Ivar Espås Vangen er lektor i historie og medlem av Rødts internasjonale utvalg.

Statssekretær Tore Hattrem (H), fra utenriksdepartementet, prøver i et debattinnlegg på Dagbladet.no å bortforklare beskyldningene om at norskprodusert militært utstyr har blitt brukt til å myrde sivile mennesker i Jemen.

Han skriver:
«Det er viktig å slå fast at Norge har et meget strengt lovverk og retningslinjer for eksport av våpen, ammunisjon og annet militært utstyr. Et av de strengeste i verden. Det har gjennom årene vært tilnærmet tverrpolitisk enighet om regelverket i Stortinget. «

LES OGSÅ om hvordan Norge brukes av Saudi-Arabia:  Norge – Saudi-Arabias nyttige idiot i krigføringen mot Jemen

Ikke våpen til Saudi-Arabia
Dette er ikke noe argument. Dersom alle er fæle, og en sjøl bare er «nokså fæl», er det ikke mye å slå seg på brystet over. At det hersker tverrpolitisk enighet (tilnærmet riktignok) er jo heller et symptom på hvor dårlig det står til i utforminga av norsk utenrikspolitikk, framfor noe annet.

Hattrem sier følgende: «Det er ikke eksportert våpen til Saudi-Arabia slik man lett kan få inntrykk av ved å lese Dagbladet.»

Dobbelmoralen lenge leve
Dersom han får dét inntrykket leser han i så fall dårlig. Dagbladet-lederen var klar og tydelig på at det ikke er våpen som eksporteres til Saudi-Arabia, men annet militært utstyr. Er det dermed sagt at det er helt ålreit? Vi har kanskje ikke solgt dem kulene og geværene, men vi selger dem annet utstyr de trenger for å begå mord og grusomheter. Dette er så kunstig at man må være politiker for å forstå det.

Så rettferdiggjør han sunni-diktaturenes invasjon av Jemen med at de er der på forespørsel fra den legitime regjeringen. En regjering som for øvrig ikke har vist seg i stand til å stå imot det folkelige opprøret som har pågått de siste åra. Dersom dét gjør krigen rettferdig; hvorfor er vår sittende regjering så sinte på Russland for deres bombing i Syria? De gjør det jo også på forespørsel fra sittende regjering i Syria. At Norge med allierte på magisk vis vedtok at Assad-regjeringa ikke lenger er Syrias legitime regjering endrer ikke på dette. Er det slik at det er greit når våre allierte bandittregimer i Arabia kriger i sine naboland, mens det ikke er greit at Russland støtter opp sin siste allierte i regionen? Dobbelmoralen lenge leve.

LES OGSÅ om Norge og våres alliertes forhold til Saudi-Arabia: Våre venner de islamistiske fundamentalistene

Hysj om alliertes krigsforbrytelser
Hattrem avslutter innlegget sitt med den mest komiske setninga av alle:

«Norge ser meget alvorlig på krigsforbrytelser, og vår holdning er at krigsforbrytelser alltid skal straffeforfølges».

Med mindre de utføres av våre allierte, vel og merke. Hvorfor har for eksempel ikke Norge krevd at samtlige amerikanske presidenter etter krigen skal stilles for en krigsforbryterdomstol? Hva med norske politikere som sendte bombefly ned til Serbia i 1999 uten FN-vedtak i ryggen? Bør ikke de straffeforfølges dersom «vår holdning er at krigsforbrytelser alltid skal straffeforfølges»?

Antakelig ikke. Det er bare å føye inn dette innlegget i neste kapittel over det norske utenrikspolitiske hykleriet.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned