Saudi-Arabia: Pisking og fengsel for gjestearbeideres protester mot ubetalte lønninger

Skjermdump av video fra protestene via Middle East Eye.

Like før Børge Brendes besøk til det saudiske regimet fikk 49 gjestearbeidere straffer på opp til 300 piskeslag og fire måneder i fengsel for egge til uro og ødeleggelse av offentlig eiendom.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Sist mai protesterte mange av Saudi-Arabias rettighetsløse gjestearbeidere etter å ha blitt sagt opp av Saudi Bin Ladin Group (grunnlagt av Osama Bin Ladens far). Den gang meldte The independent om arbeidere som fortalte at de hadde gått uten lønn i et halvt år for så å få sparken og beskjed om at de måtte forlate landet. Protestene resulterte blant annet i at flere av selskapets busser ble påtent.

The Middle East Eye melder at 49 arbeiderne nå har blitt dømt. Noen fikk 300 piskeslag og fire måneder i fengsel og andre 45 dagers bak murene, uten at det lyktes nettavisen å finne ut hvor mange som fikk hvilken straff. Selskapet mener nå de har sikret lønn og hjemreise for 70.000 sparkede arbeidere.

LES OGSÅ: Hykleri og bortforklaring fra UD om Norge og Saudi-Arabia

Besøk av Børge Brende
Nylig besøkte Norges utenriksminister Børge Brende Saudi-Arabia. Til Klassekampen sier Utenriksdepartementets kommunikasjonsrådgiver, Guri Solberg at målet var «bedre kontakt med Saudi-Arabia» og at hovedmålene med turen var å diskutere krigene i Jemen, Syria, Pakistan og Irak. Norge er i koalisjon med Saudi-Arabia i krigene i Irak og Syria.

Høyres Brende var i Saudi-Arabia også tidligere i år og daværende oljeminister Tord Lien fra FrP besøkte landets diktatoriske ledelse i 2015, for å diskutere CO2-fangst. Verken menneskerettigheter i Saudi-Arabia eller i krigene landet fører i regionen har vært på agendaen ifølge regjeringens egne beretninger fra besøkene.

LES OGSÅ: Norge — Saudi-Arabias nyttige idiot i krigføringen mot Jemen

Arbeiderrettigheter og menneskerettigheter
Utenlandske arbeidere — særlig fra Pakistan, India og Fillipinene — har svært begrensede rettigheter. Organisering av arbeidere er strengt forbudt. Etter en økonomisk krise, grunnet lavere oljeinntekter etter prisfall, har gjort at opptil 150.000 arbeidere arbeidsløse. De står uten rett til helsehjelp, mat eller elektrisitet og noen har opptil utestående lønn for opptil 10 måneders arbeid.

Saudi-Arabia har lenge vært ansett som et av verdens aller verste land når det kommer til menneskerettigheter. Kvinner kan ikke bevege seg i det offentlige rom uten følge eller tillatelse av en mannlig verge. Det, kombinert med en strengt religiøs håndhevelse av allerede strengt religiøse lover, gjør at de blant annet ikke kan kjøre bil. Det har vært tilfeller av bloggere som har blitt pisket og fengslet over lengre tid grunnet det politiske innholdet. De demokratiske rettighetene i landet er omtrent fraværende og man kan bli idømt dødsstraff for utroskap, «heksekunst», kjetteri og hasjbesittelse.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Saudi-Arabia: Pisking og fengsel for gjestearbeideres protester mot ubetalte lønninger

  1. Er man ikke egentlig islamofob om man påpeker negative ting i land som Saudi-Arabia?

Kommentarfeltet er lukket.