Om freden er høylytt har Europa bruk for mange flere hylekor

Bahez sammen med familien før brannen. Nå ligger han og moren hardt skadet og storebroren på nesten seks år er nå død. Foto: Thea Andersen Grindalen.

To år gamle Bahez og hans mor ligger hardt skadde etter en brann i en norskfinansiert flyktningleir i Hellas. Hans fem år gamle bror døde. Sammen med 60.000 andre lever de under uforsvarlige og umenneskelige forhold.

Guri Waalen Borch
Om Guri Waalen Borch (34 artikler)
Guri Waalen Borch er styremedlem i Alna SV og støttespiller for Farida.

Freden er høylytt, peace is loud, ble det sagt under Nobelkonserten. Høylytt er også sviket mot de over 60 000 som lever under umenneskelige forhold i Hellas.

Norge lar barn fryse og lide i flyktningleire i Hellas mens tusenvis av mottaksplasser legges ned. Vi har tatt imot 20 personer fra Hellas, 80 fra Italia. Da EU-Tyrkia-avtalen ble inngått i mars, ble den omtalt av de store hjelpeorganisasjonene som «ikke Europa verdig», «ondskapsfull» og et resultat av at europeiske ledere har glemt vår egen historie. Vår egen regjering, på sin side, ga sterk støtte til avtalen.

LES OGSÅ: Nei, Listhaug. Din tommel opp er grotesk

Store lidelser i leirene
«Uverdig at Norge har sviktet løftene», uttalte Flyktninghjelpen til VG den 9. desember. Kirkens Nødhjelps Anne Marie Helland mener forholdene i de greske leirene er noe av det verste de har sett. Rett og slett uegnet for mennesker.

Mens norske barn i dag skal feire Lucia, ligger lille Bahez på to år på sykehus i Athen etter en brann i Moria-leiren på Lesvos. Han ble kritisk skadd etter en eksplosjon i en gasstank i teltet han bodde i. Storebroren hans døde i eksplosjonen, seks dager før han skulle feire sin sjette bursdag. Mora hans ligger på et annet sykehus, også kritisk skadd.

Thea Andersen (20) fra Sandnes sitter henholdsvis ved Bahez og mora hans Bayan sin side disse dagene. Hun ble kjent med faren til Bahez og resten av den lille familien da hun var på Lesvos tidligere i år. Hun reiste tilbake igjen for å hjelpe familien da hun hørte om eksplosjonen de hadde vært utsatt for. Over telefon forteller Thea at mange i Moria-leiren har slike gasstanker. De bruker dem til å lage mat og holde varmen. Asylsøkerne får kjøpt dem på gata, og de er ofte gamle og brannfarlige. Det er kaldt å bo i telt i Hellas nå, det blir veldig kaldt om nettene. Leiren er overfylt, forteller hun.

Redd Barna uttalte til NTB rett etter dødsulykken at brannfaren generelt er stor, og at dødsfallene er en skam for EU. Redd Barna mener Moria har en kapasitet på 2000 mennesker, mens det rent faktisk bor 5000 mennesker der.

Moria er delvis finansiert av norske midler. Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty International uttalte til Dagbladet tidligere i år at Norge bør stille krav bak finansieringen av leiren eller trekke støtten.

LES OGSÅ: Fra napalmbomber til et druknet barn på våre strender

Mange historier som ikke blir fortalt
«Det er så mange historier fra leirene som ikke blir fortalt», sier Thea Andersen. Hun syns det er trist at det er dette Europa har å tilby. Menneskene i leirene har det ikke bra, de tilbys ingen sikkerhet, ingen verdighet. Det er mye venting, og mange blir deprimerte og mister håpet. «Europa er bedre», mener Thea. Europa gir feil inntrykk av seg selv.

Thea Andersen ved sykesenga til Bahez.

Thea Andersen ved sykesenga til Bahez.

Thea er ikke vant med å være rundt en familie som er i så mye sorg og har så mye smerter. Hun forteller at det smitter over, men at hun også får veldig mye tilbake for det hun gjør for dem. Det er godt at hun kan gjøre noe for dem, og de små tingene betyr mye.

Hun syns det er flaut at Norge bare har tatt imot 20 personer fra Hellas så langt. «Alle må bidra», sier hun.

De europeiske landene bidrar imidlertid ikke slik som lovet. Norge skulle ha bidratt med å ta imot 750 personer i 2016, skriver VG.

En liten gutt har mistet storebroren sin, en mor har mistet sønnen sin. De ligger på hvert sitt sykehus i store fysiske og psykiske smerter.

Om freden virkelig er høylytt, har Europa bruk for mange flere hylekor.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.