Jeg var alltid trygg på markeringen av Krystallnatten. Men i år var jeg redd – for første gang

Foto: photojenni

Nylig var det 77 år siden nazistene raserte jødiske forretninger, boliger og deres eiendom i Tyskland og Østerrike – Krystallnatten, 9. november 1938.

Camilla Kitty Karlsen
Om Camilla Kitty Karlsen (4 artikler)
Camilla Kitty Karlsen studerer kjønnsstudier med spesialisering i historie ved Universitetet i Bergen.

Jeg vil ta dere med til Festplassen i Bergen, 9. november 2015. Som jeg har gjort hvert år så lenge jeg har vært politisk aktiv, stilte jeg opp på krystallnattmarkeringen i Bergen. Helt siden jeg var femten år, og tok et aktivt politisk standpunkt og meldte meg inn i et ungdomsparti.

Jeg er oppvokst på lille Askøy, like utenfor Bergen. Skolen jeg gikk på var liten, og de fleste kjente hverandre, uavhengig av hvilket trinn de gikk på. Som alle andre, hadde jeg fadderbarn å ta vare på – jeg hadde faktisk to – og det gikk helt fint. Jeg likte å ha ansvar for noen andre enn meg selv, til og med da jeg var så liten at noen andre måtte ha ansvar for meg.

Vi hadde mat på bordet og et tak over hodet. Jeg er oppvokst i en kjærlig familie hvor både mamma og pappa har gjort sitt beste for at jeg og min søster skal ha alt vi trenger for å klare oss i livet. Nå har jeg en litenstor niese på (snart) ni, og en liten nevø på halvannet år.

Det jeg prøver å si er at jeg alltid har kjent meg trygg. Selv etter 22. Juli 2011, hvor jeg mistet en av mine nærmeste venner, kjente jeg meg trygg. Jeg trodde vi aldri skulle behøve å bekymre oss for høyreekstremistisk terror igjen.

Den 9. november 2015 lyste banneret opp scenen: ”Aldri mer nazisme – for et mangfoldig Bergen”. Det ble holdt taler om nestekjærlighet og varme og om kampen for et rettferdig samfunn. Hans Wilhelm Steinfeldt pratet om sin egen families historie og satte jødeforfølgelsen i et viktig perspektiv jeg tror mange av oss trenger å høre av og til. Ali Watti og Sølva Nabila Saxelin pratet om hvordan fremmedfrykten vokste i takt med antall asylsøkere og flyktninger som kom til Norge, og hvorfor det var viktig å ivareta hverandre, uansett religion eller kulturell bakgrunn. Det var mange appellanter, og alle hadde noe fornuftig å tilføye.

Vi tente på fakler i vind og regnvær, slik vi ofte har vært nødt til i Bergen, og vi gikk rundt lille Lungegårdsvann, gjennom Marken og tilbake til Festplassen. De faklene som ikke allerede var slukket av regnet ble slukket der.

Likevel var noe endret i år.

For første gang i hele mitt liv var jeg redd for å delta på et politisk arrangement. Da ungdommene jeg kjenner, og er så glade i, kom mot meg med forventning i blikket og skulle delta på Krystallnattmarkeringen – noen av dem for første gang – kjente jeg at ansvaret jeg tidligere hadde elsket, ble en frykt. En frykt for at dersom noe skulle skje var jeg ikke bare ansvarlig for meg, men også for dem.

Jeg tenkte på 22. juli, og hvor brått det kom. På PST sin uttalelse om høyreekstrem terror. Det regnet, og jeg klemte kjæresten en ekstra gang, bare i tilfelle. Fant på en unnskyldning for å flytte ungdommene mine ut av den umiddelbare folkemengden, og bak til vaktene. Vi hører bedre her bak. Fulgte ekstra nøye med på folk jeg ikke hadde sett før. Klumpen i magen vokste.

For første gang i hele mitt liv var jeg redd for å ytre meg i Norge. Redd for menneskene i kommentarfeltet, som skriver at de må ta saken i egne hender. Jeg var redd for menneskene som på justisdepartementets nye facebookside hadde kalt meg og mine venner på venstresiden for landssvikere. Redd. I Norge.

Kommentarfeltkrigerne
Det er forståelig at folk er redde, frustrerte og usikre. Informasjonen om hva flyktningkrisen kommer til å gjøre med landet vårt og velferdsgodene våre er middelmådig på sitt beste. Selv om jeg er uenig, kan jeg forstå hvorfor mange mener at nok er nok, og at vi må stenge grensene og kaste alle som ikke er kvoteflyktninger ut igjen. Jeg kan forstå frustrasjonen når asylsøkere klager over forhold på asylmottak, når man selv lever på et eksistensminimum.

Det jeg ikke forstår, er når frykt og usikkerhet blir grunnlag for hets, vold, og spredning av falsk informasjon. På Facebook er det flust med bilder av menn i uniform, som nå er flyktninger. Bilder som ofte åpenbart ikke er av samme person, som inneholder mutilerte kropper, og bilder hvor uniformen er tilsvarende det syriske militærets uniform, ikke IS’.

Man kaster tennvæske på et bål som allerede brenner. Hjemme i stua sitter det farlige mennesker og kjenner på samme frustrasjon som folk flest. Leser forestillingene folk flest har og tror på dem. Kanskje de allerede har planlagt. Er de en eller flere? Finner de hverandre i havet av likesinnede?

Jeg har alltid tenkt at det er uunngåelig at terror kommer til å ramme Norge igjen, men jeg har aldri vært redd. Det kan skje når som helst, hvor som helst, og hvem som helst kan rammes. Årene etter 22. juli har det vært konsensus om at neste terrorangrep sannsynligvis skulle være av en islamistisk terrororganisasjon. Kanskje ble det Krekar – som nå er siktet for planlegging av terrorangrep i Italia. Eller kanskje det skulle være al-Qaeda, eller IS. Muligens også noen vi aldri har hørt om før.

Nå kjenner jeg på frykten for et nytt politisk motivert angrep. Et angrep som ikke er ment for å skape frykt, men for å tilintetgjøre. For å drepe meg, kjæresten min, vennene mine og ungdommene mine. For 10 år siden tenkte folk at jeg var for paranoid. Nå vet vi at det kan skje, og vi vet at sannsynligheten øker for hver dag. Vi vet at det ikke er lenge siden en ung gutt i Sverige ble inspirert av netthatet, og vi vet at Breivik fant mye av sin inspirasjon i samme kretser.

Alt vi kan gjøre er å forsøke å spre informasjon om flyktningkrisen, og håpe at regjeringen og folk flest ser konsekvensene av egne uttalelser. Vi kan forsøke å møte hat med kjærlighet, før vi befinner oss i en situasjon hvor vi er absolutt nødt til å gjøre det én gang til. Å finne en løsning i fellesskap vil nok være vanskelig, når vi er så grunnleggende uenig. Men å kommunisere med hverandre om hva det er som skremmer oss må være mulig. Så kanskje vi ikke trenger å være redde, likevel.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

33 kommentarer på Jeg var alltid trygg på markeringen av Krystallnatten. Men i år var jeg redd – for første gang

 1. AvatarKjell Hansen // 2015-11-15 kl 10:58 //

  Hvorfor er det slik det at dere venstreekstreme pakker all terror inn i det «høyreekstreme»? Jeg vil på det aller sterkeste anbefale dere langt ute på venstresiden til å lese Bård Larsens «Idealistene. Den norske venstresidens reise i det autoritære».

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-11-15 kl 11:12 //

   Nesten all ikke-statlig terrorisme i Norge etter andre verdenskrig har kommet fra rasistiske ytre høyre, så det er ganske rasjonelt.

   • AvatarAlfred Furuholmen // 2015-11-15 kl 16:50 //

    Se verden under ett, i forrige århundre var det sosialismen som stod for det meste av drepingen, og dette århundre er muslimene i ferd med å overta.
    Er du uenig så vennligst argumenter!

    • AvatarJoakim Moellersen // 2015-11-15 kl 20:54 //

     Det var det slettes ikke. Hvor mange mennesker døde av sykdommer som enkelt kan kureres, men som farmasiselskaper ikke vil selge så billig at disse kan få de? Hvor mange mennesker døde av sult, men produsenter foretrakk å brenne mat for å drive opp prisene på maten? Hvor mange millioner ble drept i USA’s kriger? Hvem var det som sto for mesteparten av drepinga under de to krigene hvor fleste mennesker har blitt drept, 1. og 2. verdenskrig? Hvor mange millioner var det de tok livet av i Vietnam? Hva med Laos? Kambodsja? Var det en million «kommunister» som ble drept i Indonesia etter at amerikansk og britisk etterretning hjalp et militærregime til makten og seinere væpnet dem til tennene? Omtrent like mange som Frankrike slaktet ned da de nektet å gi fra seg koloniene i Algerie. Litt færre enn antallet drepte i den irakisk-iranske krigen hvor USA ga våpen, penger og etterretning til Saddam Hussein i sitt angrep på nabolandet. Hvem er det eneste landet som har brukt atomvåpen? Det samme landet som har brukt utarmet uran og slikt fortsatt å spre den døden og de sekundæreffektene radioaktive våpen har. En million mennesker er vel for øvrig litt mindre enn antallet mennesker som har blitt drept etter at USA og Storbritannia. Storbritannia som stjal mat fra inderne mens de døde som fluer i en hungersnød, Winston Churchill uttrykte frustrasjon over at ikke Mahatma Gandhi også sultet i hjel.

     Litt spesielt at du krever argumenter etter å ha kommet med en fjollete påstand som ikke har noen historisk substans.

     Jeg skjønner at du vil snakke deg bort fra det som var temaet, nemlig terror, med tanke på at det nesten bare er rasistiske ytre høyre som står bak den i Norge når den kommer fra ikke-statlige aktører. Her kan du lese mer om det: https://radikalportal.no/2014/01/28/politisk-terror-i-norge-etter-1945/

     • AvatarAlfred Furuholmen // 2015-11-15 kl 21:38 //

      De fleste disse krigene du nevner var jo nettopp kriger mot ekstremsosialisme.
      Utarmet uran er ikke farlig radioaktivt, og er omtrent like «giftig»som bly.
      Utarmet uran brukes i prosjektiler fordi det har høyere densitet enn bly, 19,160 mot 11,340, dette for å øke anslagsenergien uten å øke utgangshastigheten.
      På verdensbasis nå for tiden er det nesten kun muslimsk terror det er snakk om, på 70 og 80 tallet var det en del politisk terror som ikke innbefatter muslimer, men det er jo lenge siden nå og vi kan kun gjør noe med fremtiden, fortiden er uforanderlig.

   • Ennå en løgn.

    • AvatarKnut Konsulent // 2018-10-21 kl 16:09 //

     Hva er løgn og hvordan har du tenkt å dokumentere det?

     • Til og med Anders Breivik har nå tilstått at han er nasjonalsosialist, men det har du vel fått med deg.
      Eller har Breivik bare blitt sinnsyk av psykisk tortur i fengselet?
      Har du ikke motargumenter så kan du jo bare slutte å bestride andres kommentarer.

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-10-21 kl 18:01 //

      Jeg registrerer at du ikke klarte å svare på spørsmålet.

      «Har du ikke motargumenter så kan du jo bare slutte å bestride andres kommentarer.»
      Hykler.
      Det var jo akkurat det du gjorde selv ved å kalle andres kommentar for løgn uten å komme med noen argumenter, eller dokumentasjon.

     • Feil igjen.
      Jeg kaller ikke andres kommentarer løgn, jeg konstaterer en løgn, og det er noe helt annet.

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-10-21 kl 20:00 //

      Det var akkurat det du gjorde.

      Du hadde ingen argumenter. Du bestrider.

      Svar på spørsmålet nå.

      Eller vil du bli stående igjen som en som er helt uten ryggrad?

     • Du er ikke ute etter sannheten, du er kun ute etter ekstremsosialismens grusomhet og berikelse av deg selv.

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-10-22 kl 07:59 //

      Fakta er vår venn, alltid.

      Igjen: hva var løgn og hvordan har du tenkt å dokumentere det?

     • Fakta taler for seg, «høyreekstrem terror» er så å si helt fraværende. Det som er av terror i verden, inkludert Norge, er venstreekstrem terror og muslimsk terror.

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-10-22 kl 13:59 //

      Det er mer terror i verden, enn det er i Norge. Heldigvis for oss.

      Du kom med en påstand uten å dokumentere den. Hvorfor dokumenterte du den ikke når du ber andre dokumentere sine påstander?

      Her er en liste som sier det motsatte av hva du påstår:
      https://no.wikipedia.org/wiki/Terrorisme#Terrorisme_i_Norge

     • Dette var jo et mangelfullt sammensurium av antakelser, utelatelser, og «vanlig» kriminalitet.
      Breivik sier jo selv at han er nasjonal sosialist, og da er han jo venstreekstrem, og det er jo de andre nasjonalsosialistene i sammensuriumet ditt også.

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-10-22 kl 21:31 //

      Ikke en eneste dokumentasjon, ser jeg.

      Du mener at Breivik drepte «sine egne»?

      Til opplysning så har jeg i denne tråden en del kommentarer som forklarer ganske tydelig og grundig, om hvorfor nazismen er godt plantet på høyresiden. Med linker.

      Det er mange kommentarer.

      https://resett.no/2018/08/26/nazismen-hoyrer-til-pa-venstresida-nrk/

     • Dine kommentarer beviser eller oppklarer ingenting.

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-10-22 kl 22:59 //

      Jo. De beviser at nazismen tilhører ytre høyre. De beviser at ytre høyre står for mest terror av de politiske retningene i Norge.

      Du har ikke bevist noe som helst. Kommer utelukkende med tomt prat.

     • Sosialisme fra ytre høyre??
      Forstår det at dere ekstreme sosialister får panikk når nasjonalsosialismen blir plassert ute til venstre sammen med kommunismen, men bare ta det med ro, hva som er verst av kommunisme og nasjonalsosialisme kan diskuteres.

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-10-23 kl 09:43 //

      Dersom du hadde hatt en genuin interesse for saken hadde du satt deg inn i dette og lest.

      Det har blitt gjort dype og grundige analyser. De har jeg gjengitt deler av.

      Det eneste argumentet ditt er at Nasjonaldosialisme har ordet sosialisme i seg. Det er på samme nivå som å spørre hvilken by ligger midt i Tsjekkoslovakia, og svaret er Oslo.

     • Tull!
      Det er vedtatt av sosialdemokratiet at nasjonalsosialismen ligger på ytterste høyreside, men i virkeligheten ligger nasjonalsosialismen rett til høyre for kommunismen, og altså noe til venstre for sosialdemokratiet.
      Politikene kan vedta både det ene og det andre, men et vedtak betyr ikke at det som er vedtatt er sant og virkelig.
      Og, Oslo ligger vel midt i noe som ligner Pakistan og/eller Somalia, og det er jo en katastrofe verre enn alle de kriger og dødelige farsotter til sammen som har rammet Norge til alle tider.

     • AvatarKnut Konsulent // 2018-10-24 kl 12:09 //

      Ingen ting av det jeg sier er tull.

      Du kommer utelukkende med synsing. Det har du riktignok lov til, selvsagt, men det har ingen ting med fakta å gjøre.

  • AvatarCamilla Kitty Karlsen // 2015-11-15 kl 11:55 //

   Artikkelforfatter her: Dette beskriver én spesifikk type terror, ikke all terror.

   • Avatarknut e. berger // 2015-11-15 kl 16:56 //

    Jeg forstår ikke helt, så jeg må spørre deg: Hva er forskjellen på handlingene til Breivik og den svenske terroristen som nylig drepte i Sverige gjorde, og det den kniv- stikkende asylsøkeren utenfor IKEA og de 8 drepte terroristene i Paris? For ordens skyld mener jeg altså ikke livssyn, verdensanskuelse, ideologi, eventuelle diagnoser eller antallet på ofre, ei heller om det er forskjell på ofrene. For meg er et liv, et liv. Jeg snakker helt enkelt om den prinsipielle forskjellen.

 2. AvatarAlfred Furuholmen // 2015-11-15 kl 16:47 //

  Den som ikke innser sammenhengen mellom innvandring fra muslimske land og denne terroraksjonen i Paris, og andre terroraksjoner, må jo nesten være i en vegetativ tilstand.

 3. AvatarKjell Hansen // 2015-11-15 kl 19:08 //

  Hello Kitty!

  Du skriver: «Jeg trodde vi aldri skulle behøve å bekymre oss for høyreekstremistisk terror igjen.»
  Hva mener du er «høyreekstrem terror»?

  Er du ikke bekymret for venstreekstrem terror?

  Mener du det er forskjell på høyre og venstreekstrem terror?

  Hva synes du om Baader Meinhof, senere Rote Arme Fraktion fra syttitallet?
  Siden disse representerte ytre venstre, kan deres terror kalles «god» terror?

  Hva med Blekingegade banden i København?

  Hva er din holdning til syttitallets AKP-ml’ere som støttet det ene redselsregime etter det andre?
  Stikkord: Mao, Kim Il Sung, Albania, DDR, CCCP, med mange fler. Er du villig til å kalle disse for medløpere?

  Hilsen Kjell

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-11-15 kl 21:00 //

   Vi har ingen historie for «venstreekstrem» terror i Norge. Venstresida som ikke går inn i regjering er med andre ord for det aller meste fredelige, noe man ikke kan si om det rasistiske ytre høyre som har massakrer, terroraksjoner, bombeattentater osv på samvittigheta.
   Hvorfor har du så lyst til å snakke om alt annet enn artikkelen handler om? Følg reglene for dette kommentarfeltet (de har falt ut nå, men kommer nok tilbake snart) hvor den ene sier at du må holde deg til saken.

   • AvatarKjell Hansen // 2015-11-16 kl 12:04 //

    Du hopper lett bukk over mine spørsmål. Forståelig nok. Jeg ønsker å friske opp i dere venstreekstremes historie. Den er nemlig ikke så prektig som svært mange av dere legger opp til. Den er blodig og fæl. Og dere ser fascister omtrent på hvert gatehjørne. Morsomt er det da og tenke på at grunnleggeren av Fascismen, Benito Mussolini ble kastet ut av Italias sosialistparti i 1914. Etter dette grunnla han Faci-partiet hvis politisk program var til forveksling lik med den marxistiske lære. Så dere bør vite at Fascistene er av deres egene når dere kaller alt og alle dere ikke liker for Fascister.

    • AvatarJoakim Moellersen // 2015-11-19 kl 00:21 //

     Du ønsker å avspore debatten til noe som tas opp minst en gang i året i dagspressen. Jeg kunne godt slettet kommentarene etter reglementet, men det får gå for denne gangen.

     Du sier det selv: Mussolini ble KASTET UT av sosialistpartiet. Hvordan du klarer å få dette til å bli til at han var sosialist er et under. Du vet åpenbart lite om fascismen, men jeg kan hjelpe deg. Mussolini dannet bevegelsen i 1919 som en antisosialistisk bevegelse. Både den italienske fascismen og den tyske varianten, nazismen, var fra starten voldelige bevegelser, hvor deres brun- og svartskjorter dro rundt og banket opp og drepte fagforeningsaktivister. Organiserte arbeidere og venstresida var deres fiende nummer 1. Minoriteter ble også offer for bandenes herjinger, men først og fremst var de et våpen for småborgerskapet for å bryte opp det som de så på som truende elementer, altså frie organiserte arbeidere.

     Dette ser man også da den første konsentrasjonsleiren, Dachau, ble opprettet allerede i 1933. Denne var ikke forbeholdt jøder, men i hovedsak folk fra venstresida, fagforeningsaktivister og lignende. Dette var altså fem år før krystallnatten. Med på laget hadde både Hitler og Musssolini høyrekonservative og borgerskapet som både hadde hjulpet dem til makta og regjerte sammen med de to fascistiske diktatorene.

     Med dette i bakhodet er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at det var ytre venstre og spesielt kommunistene som utgjorde den viktigste antifascistiske kraften før og under andre verdenskrig. Kommunister av forskjellige slag sammen med den sterke anarkistiske bevegelsen sto imot Francos fascister i Spania, men sistnevnte fikk hjelp av Tyskland og USA, og det stalinistiske Sovjet opptrådte svært splittende og var ikke til mye gagn for antiascistene.

     Og til slutt: «den marxistiske lære» er en analyse av kapitalisme, ikke et politisk program for kommnunistpartier. Så uttalelsen din om at programmet til Mussolinis fascistparti skulle være noe i nærheten av «den marxistiske lære» er åpenbart tøv. Det er noe man kan si bare ved å vite hva marxisme er, uten å ha noen kunnskaper om fascismen.

 4. Avatarknut kvelland // 2015-12-09 kl 21:12 //

  Hva er fascisme ? Fascisme er en massebevegelse som overtar statsmakten og bruker denne til å forfolge og drepe sine motstandere. Som i Italia og Tyskland i mellomkrigstida. Fascime er også angrepskrig mot andre land. Som i neste omgang nødvendiggjør drap og tortur for å klare å okkupere land som er hærtatt og okkupert . Eksempel: USAs angrep på Irak i 2003. I følge det britiske meningsmålingsbyrået ORB ble 1.2 millioner irakere drept i løpet av okkupasjonens fiire første år. Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/ORB_survey_of_Iraq_War_casualtie De mest ekstreme former for tortur ble brukt av okkupasjonsmakten. Se om James Steele : https://www.youtube.com/watch?v=BxHEI603bF4
  Den islamske staten førfølge og dreper sine motstandere. Og må karakteriseres som en religiøs fascistisk stat.
  Fascismen har altså mange ansikter. Det som er felles for alle former er ekstrem voldsutøvelse mot sine motstandere

 5. AvatarLeif Kvam // 2015-12-10 kl 20:18 //

  Ingen har bedrevet så mye terror som jødene.

Kommentarfeltet er lukket.