Jeremy Corbyns ledelse større enn ved forrige Labour-valg

Foto: Youtube/RevolutionBahrainMC

Tross kuppforsøk og en voldsom mediekampanje tyder meningsmåling på en enda klarere seier til den sosialistiske Labour-lederen.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

62 prosent av de stemmeberettigede ved det britiske arbeiderpartiets ledervalg sier ifølge en spørreundersøkelse av Yougov at de vil stemme på Jeremy Corbyn. Det gir venstrekandidaten en ledelse på 24 prosentpoeng over utfordreren, Owen Smith, som ville fått 38 prosent av stemmene.

Da Corbyn vant ledervalget i Labour 12. september i fjor gjorde han det med 59,5 prosent av stemmene i første valgomgang.

LES OGSÅ: Brexit: Dagen arbeiderklassen slo tilbake

Mot krig, for sosial rettferdighet
Jeremy Corbyn har markert seg som den første klare venstrelederen i Labour på lenge. Tony Blair lederskap i partiet og hans ti år i statsministerstolen (1997-2007) trakk partiet betydelig mot høyre. I tillegg førte han Storbritannia inn i den svært upopulære Irak-krigen, basert på løgner om at Saddam Husseins regime hadde masseødeleggelsesvåpen som truet vesten. Privatiseringer og videreføring av Margaret Thatchers nyliberalistiske politikk bidro til økte forskjeller i landet.

Corbyn har vært med i fredsbevegelsen gjennom hele sin politiske karriere og har bakgrunn fra fagforeningsarbeid. Han har gjort seg bemerket med en klar sosial profil til fordel for de som har minst. Han ønsker også å reformere arbeidslivet slik at arbeidere får sterkere vern og vil renasjonalisere blant annet jernbanen, etter mange år med omfattende privatisering og konkurranseutsettelse av offentlige tjenester i Storbritannia.

LES OGSÅ: Britisk statsminister ville ikke nølt med å drepe barn med atomvåpen

Fratatt stemmeretten
Britisk presse har for det meste vært opptatt av den voldsomme kampanjen mot Corbyn fra hans eget parti. Han står godt til venstre for de fleste partitoppene som har forsøkt å kvitte seg med ham i flere omganger. En internkomité fratok tidligere denne måneden om lag 130.000 medlemmer stemmeretten i det kommende ledervalget med begrunnelsen at de hadde meldt seg inn for seint. Dette på tross av at det ikke eksisterer noe i partiets reglement som regulerer stemmeretten ut ifra når man melder seg inn.

Kaoset i partiet har bidratt til fall på meningsmålingene og det fremste argumentet fra de som vil velte Corbyn har vært at han er «uvalgbar». Det har blitt påpekt av flere kommentatorer at den største kraften for hans påståtte uvalgbarhet er den voldsomme motstanden han har fått fra partielitene. Det som virker sikkert er at Corbyn er høyst valgbar for lederskapet i Labour.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.