Jeremy Corbyns ledelse større enn ved forrige Labour-valg

Foto: Youtube/RevolutionBahrainMC

Tross kuppforsøk og en voldsom mediekampanje tyder meningsmåling på en enda klarere seier til den sosialistiske Labour-lederen.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

62 prosent av de stemmeberettigede ved det britiske arbeiderpartiets ledervalg sier ifølge en spørreundersøkelse av Yougov at de vil stemme på Jeremy Corbyn. Det gir venstrekandidaten en ledelse på 24 prosentpoeng over utfordreren, Owen Smith, som ville fått 38 prosent av stemmene.

Da Corbyn vant ledervalget i Labour 12. september i fjor gjorde han det med 59,5 prosent av stemmene i første valgomgang.

LES OGSÅ: Brexit: Dagen arbeiderklassen slo tilbake

Mot krig, for sosial rettferdighet
Jeremy Corbyn har markert seg som den første klare venstrelederen i Labour på lenge. Tony Blair lederskap i partiet og hans ti år i statsministerstolen (1997-2007) trakk partiet betydelig mot høyre. I tillegg førte han Storbritannia inn i den svært upopulære Irak-krigen, basert på løgner om at Saddam Husseins regime hadde masseødeleggelsesvåpen som truet vesten. Privatiseringer og videreføring av Margaret Thatchers nyliberalistiske politikk bidro til økte forskjeller i landet.

Corbyn har vært med i fredsbevegelsen gjennom hele sin politiske karriere og har bakgrunn fra fagforeningsarbeid. Han har gjort seg bemerket med en klar sosial profil til fordel for de som har minst. Han ønsker også å reformere arbeidslivet slik at arbeidere får sterkere vern og vil renasjonalisere blant annet jernbanen, etter mange år med omfattende privatisering og konkurranseutsettelse av offentlige tjenester i Storbritannia.

LES OGSÅ: Britisk statsminister ville ikke nølt med å drepe barn med atomvåpen

Fratatt stemmeretten
Britisk presse har for det meste vært opptatt av den voldsomme kampanjen mot Corbyn fra hans eget parti. Han står godt til venstre for de fleste partitoppene som har forsøkt å kvitte seg med ham i flere omganger. En internkomité fratok tidligere denne måneden om lag 130.000 medlemmer stemmeretten i det kommende ledervalget med begrunnelsen at de hadde meldt seg inn for seint. Dette på tross av at det ikke eksisterer noe i partiets reglement som regulerer stemmeretten ut ifra når man melder seg inn.

Kaoset i partiet har bidratt til fall på meningsmålingene og det fremste argumentet fra de som vil velte Corbyn har vært at han er «uvalgbar». Det har blitt påpekt av flere kommentatorer at den største kraften for hans påståtte uvalgbarhet er den voldsomme motstanden han har fått fra partielitene. Det som virker sikkert er at Corbyn er høyst valgbar for lederskapet i Labour.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Jeremy Corbyns ledelse større enn ved forrige Labour-valg

  1. Han virker som en sympatisk kar på mange måter. Problemet er som mange påpeker; han er ikke valgbar, bortsett fra sine egne svært radikale, unge Labourvelgere. At han ble stukket i ryggen av sine «egne» parlamentetsmedlemmer var et vemmelig spill, som forteller mer om de som gjorde det enn om Corbyn. Velgerne, folk flest, ligger nærmere sentrum i politikken enn hva Corbyn gjør. Bl.a. i spm. om innvandring. Mange i landet ønsker å stramme inn på innvandringspolitikken og de oppfatter Corbyn som en representant for det motsatte. Det som er trist er at han således blir en garantist for fortsatt konservativt styre. Europas venstrepartier spiller seg selv ut på sidelinjen ved å ikke hensynta «folk flest». De ses på som partier for unge, intellektuelle, velutdannede globalister. Corbyn var på remainsiden, mens store deler av arbeiderklassen var for Brexit. Venstrepartiene har gitt høyrepartiene monopol på restriktiv innvandringspolitikk. Hvem er det som som opplever de negative sidene ved åpne grenser og globalismen? Det er arbeideren som mister sin jobb til noen som kan produsere billigere. Hvem er det som opplever at sine egne boligområder endrer karakter med mer kriminalitet og fremmedgjøring iform av flere innvandrere? Igjen, det er arbeiderklassen, ikke de som kjører sorte biler med sjåfører og som bor i homogene boligområder. Arbeiderklassen opplever at venstresiden har sviktet totalt. De venstreorienterte partiene hensyntar de unge velutdannede intellektuelle og har glemt sine arbeidere. Ikke bare glemt, de blir t.o.m. hetset som white trash, hvis de forsøker å ta opp problemer og bekymringer fra sin hverdag. Corbyn blir en representant for nettopp disse radikale unge, som stort sett også stemte remain. Disse partiene har blitt sin egen fiende og overlater scenen til høyreorienterte partier. Vi ser det samme overalt. Trump, Brexit, Ungarn, Tjekkia, Polen, Nederland, Frankrike m.fl. Venstresiden har glemt sine gamle velgere og har blitt til elitister. Unge fremmadstormende radikale innvandringsliberale. Folk flest identifiserer seg ikke med dem og derfor kommer aldri Corbyn i maktposisjon. Det er trist at det har blitt slik. Det gjør at de konservative (som har en en mer restriktiv innvandringspolitikk) også kan gjennomføre lavere skatter for de rikeste, hindre lønnsøkninger o.l. Danske sosialdemokrater har skjønt noe. De har en bedre følelse og nærhet til hva den tradisjonelle arbeideren er opptatt av. AP eller SV kommer neppe dithen, iallefall ikke under nåværende ledelse. Vi får håpe på er mirakel….

Kommentarfeltet er lukket.