Britisk statsminister ville ikke nølt med å drepe hundretusenvis med atomvåpen

Foto: Policy Exchange

Kun seks dager etter hun ble statsminister i Storbritannia erklærer Theresa May at hun er klar til å ta livet av barn.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Under parlamentsdebatten om atomvåpenprogrammet Trident i går fikk den ferske britiske statsministeren spørsmål om eventuell bruk av våpnene. Det var George Kerevan fra Scottish National Party som stilte Theresa May fra De konservative til veggs i det britiske underhuset:

— Er hun [statsministeren] klar for å autorisere et atomangrep som kan drepe hundretusenvis av menn, kvinner og barn?

Den konservative statslederen var konsis i sitt svar:

— Ja!

Like etter utdypet hun svaret.

— Og jeg må si til den hederlige herren: Hele poenget med en avskrekking er at våre fiender må vite at vi er klare for å bruke den.

Corbyn kritiserer
Lederen for det britiske Arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn, kritiserte May og fulgte opp linja han har hatt i flere tiår som antikrigsaktivist:

— Jeg kommer ikke til å ta avgjørelsen som dreper millioner av uskyldige mennesker… Jeg mener at trusselen om massemord ikke er en legitim måte å pleie internasjonale relasjoner på.

Debatten om Trident har dukket opp igjen etter at Theresa May nylig gikk imot rapporten hennes egen regjering — da under ledelse av David Cameron — bestilte om behovet for et atomvåpenarsenal i Storbritannia. Rapporten slår fast at det ikke er noen direkte trussel mot landet, men May mener man ikke kan vite om det vil oppstå en situasjon de neste 30-40 årene hvor en “ekstrem trussel” vil utgjøre en fare for britenes “sikkerhet og levesett”.

Flere i britisk presse mener at May kjører denne saken hardt for å sette en kile i den stadig større sprekka som skiller høyre- og venstresida i Labour. Det var nettopp høyresida i Labour som sikret flertallet for at saken ble stemt gjennom.
Trident er estimert å koste over 2.000 millarder kroner over de neste 30 årene. Det er nesten tre ganger så mye som det britiske statsbudsjettet for 2016.

Trident-programmet er en en fornyelse og utvidelse av ubåter som bærer og kan avfyre atomvåpen. En rapport av Scottish CND, en antiatomvåpenkampanje,  estimerer at om én ubåt fyrer av stridshodene den bærer på kan det føre til at 5,4 millioner mennesker drepes.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 Comments on Britisk statsminister ville ikke nølt med å drepe hundretusenvis med atomvåpen

 1. lovåundre // at //

  Jeg vil i denne forbindelse anbefale alle å se filmen “The man who saved the world”
  Filmen har blitt vist på NRK.
  Filmen er en dramadokumentar om en hendelse på den sovjetiske kommandosentral for atomvåpenovervåking 26 september 1983.
  Hovedpersonen i filmen Stanislav Petrov som hadde kommandoen den natta spiller seg selv.
  Om man ikke har skjønt det før, så får filmen en til å innse galskapen med å ha disse atomrakettene pekende mot hverandre.

 2. ad1648 // at //

  Huff! Hilary(snart) og Teresa som leder av den engelskspråkelige og krigshissende verden! Hvem var det som sa at kvinner med makt fører til en fredeligere verden? De to damene er jo beviser på at det bare er tull.

  • Ove Knutsen // at //

   Hvem er Hilary og Teresa? Mener du Hillary og Theresa? Selv ikke egennavn, makter du å respektere, ar 3496.

 3. flæskogbananer // at //

  Avskrekking funker. To stater med atomvåpen har aldri gått til full krig mot hverandre.

  Så lenge man jobber for å unngå uhell, er det ingenting i veien for at enkelte land skal kunne ha et begrensa antall atomvåpen.

Comments are closed.