Britisk statsminister ville ikke nølt med å drepe hundretusenvis med atomvåpen

Foto: Policy Exchange

Kun seks dager etter hun ble statsminister i Storbritannia erklærer Theresa May at hun er klar til å ta livet av barn.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Under parlamentsdebatten om atomvåpenprogrammet Trident i går fikk den ferske britiske statsministeren spørsmål om eventuell bruk av våpnene. Det var George Kerevan fra Scottish National Party som stilte Theresa May fra De konservative til veggs i det britiske underhuset:

— Er hun [statsministeren] klar for å autorisere et atomangrep som kan drepe hundretusenvis av menn, kvinner og barn?

Den konservative statslederen var konsis i sitt svar:

— Ja!

Like etter utdypet hun svaret.

— Og jeg må si til den hederlige herren: Hele poenget med en avskrekking er at våre fiender må vite at vi er klare for å bruke den.

Corbyn kritiserer
Lederen for det britiske Arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn, kritiserte May og fulgte opp linja han har hatt i flere tiår som antikrigsaktivist:

— Jeg kommer ikke til å ta avgjørelsen som dreper millioner av uskyldige mennesker… Jeg mener at trusselen om massemord ikke er en legitim måte å pleie internasjonale relasjoner på.

Debatten om Trident har dukket opp igjen etter at Theresa May nylig gikk imot rapporten hennes egen regjering — da under ledelse av David Cameron — bestilte om behovet for et atomvåpenarsenal i Storbritannia. Rapporten slår fast at det ikke er noen direkte trussel mot landet, men May mener man ikke kan vite om det vil oppstå en situasjon de neste 30-40 årene hvor en «ekstrem trussel» vil utgjøre en fare for britenes «sikkerhet og levesett».

Flere i britisk presse mener at May kjører denne saken hardt for å sette en kile i den stadig større sprekka som skiller høyre- og venstresida i Labour. Det var nettopp høyresida i Labour som sikret flertallet for at saken ble stemt gjennom.
Trident er estimert å koste over 2.000 millarder kroner over de neste 30 årene. Det er nesten tre ganger så mye som det britiske statsbudsjettet for 2016.

Trident-programmet er en en fornyelse og utvidelse av ubåter som bærer og kan avfyre atomvåpen. En rapport av Scottish CND, en antiatomvåpenkampanje,  estimerer at om én ubåt fyrer av stridshodene den bærer på kan det føre til at 5,4 millioner mennesker drepes.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.